orgaaninen Villa Vaelntina ja piimämarinoitu porsaanfilee, Viinihetki
-15€,  14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  Liha,  Punaviinit

Orgaaninen Villa Valentina Chianti Riserva 2016 ja marinoitua porsaan sisäfileetä

Kokeilimme mielenkiintoista ruoka-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta: Piimämarinoitu porsaan sisäfilee ja uunijuureksia. Piimä porsaanlihan marinadina oli meille aivan uusi tuttavuus. Tälle ruoalle sopivan viinin Villa Valentina Chianti Riserva 2016 olemme saaneet näytepullona (Rosa Viini ja Ruoka).

Villa Valentina Chianti Riserva 2016

Italian tunnetuin viini, Chianti tulee upeista maalaismaisemistaan tunnetusta Toscanan maakunnasta, tarkemmin Firenzen ja Sienan välimaastosta.

Chianti-viineillä on pitkä historia, joka linkittyy Medicien kauppa- ja hallitsijasuvun vaiheisiin. Heidän aikanaan viininviljely kasvoi voimakkaasti Toscanassa. Ensimmäisiä merkintöjä Chianti -sanan käytöstä kuvaamassa tietyn tyyppistä viiniä löytyy historian arkistoista 1300- ja 1400-lukujen vaihteesta.

Villa Valentina Chianti Riserva 2016 viini on peräisin viinitarhoista, jotka ovat 150–650 metriä merenpinnan yläpuolella. Rypälekoostumus tässä viinissä on Sangiovese (80%), Colorino (10%) ja Merlot (10%). Viini on orgaaninen luomuviini.                         

Chianti-viinien perusrypäle on Sangiovese, joka on luonteeltaan hapokas, marjaisan hedelmäinen, aromikas ja tanniininen. Sangiovese-rypäleen sekä Toscanan maaperän ja ilmaston ansiosta Chianti-viinit ovat voimakkaita, raikkaan hapokkaita ja tanniinisia.

Chianti Riserva tarkoittaa kypsytysaikaa, joka koskee koko Chiantin aluetta. Sitä on kypsytetty vähintään kahden vuoden ajan tammitynnyrissä, mikä takaa viinille voimakkaamman aromikkuuden ja luonteen.   

Maistelukokemukset

Viini oli ulkonäöltään kirkas, syvän tumman kirsikanpunainen ja reunoiltaan hiukan ruskeansävyinen. Viskositeetti oli kohtalaisen korkea.

Tuoksu oli melko voimakas, jonkin verran kehittynyt. Aromeissa erottui kirsikkaa, puolukkaa ja karpaloa sekä paahteisia ja savuisia vivahteita.

Maku oli keskitäyteläinen ja tanniineja oli havaittavissa vielä melko runsaasti. Tunnin dekantoinnilla tanniinit pehmenivät jonkin verran. Tuoksun marjaisat aromit toistuivat myös kohtalaisen hedelmäisessä maussa. Lisäksi havaitsimme maussa pippurisia sävyjä. Jälkimaku oli kohtalaisen pitkä.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, hyvin marjaisa ja selväpiirteinen ruokaviini.

Pisteet 14/20p


Piimämarinoitu porsaanfilee ja uunijuurekset, Viinihetki
Piimämarinoitu porsaanfilee ja uunijuurekset

Marinoitu porsaan sisäfilee ja uunijuurekset

Porsaanliha on suhteellisen vaaleaa, etenkin porsaanfileessä ja sen maku on melko mieto. Siten viinikin voi olla hiukan kevyempi. Chianti-viinejä on helppo yhdistää moniin ruokiin.

Villa Valentina Chianti Riserva 2016 sopi hyvin uunissa kypsennetylle porsaanfileelle ja juureksille, erityisesti viinin marjaisuuden ja hedelmäisyyden ansiosta. Viiniä voi suositella myös pataruoille sekä tomaattisille ja lihaisille pastaruoille.

Marinadin tärkein tehtävä on maustaa lihaa ennen sen kypsentämistä. Aluksi hiukan epäilimme piimämarinadin toimivuutta, mutta huomasimme sen mureuttavan lihan hyvin.

Piimä sopii erinomaisesti marinointiin, sillä juuri sen luonnollinen happamuus mureuttaa ja mehevöittää lihaa. Se on mukavan ohutta, joten se käy hyvin marinadin pohjaksi ja sitä voi haluttaessa myös maustaa monin eri tavoin.


Yhteistyössä: Rosa Viini ja Ruoka


Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".