H & H Malvasia 10 Year Old Madeira ja portugalilainen kahvihetki, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Jälkiruoka,  Jälkiruokaviinit

Madeira H & H Malvasia 10 Years Old ja portugalilainen vaniljaleivos

Portugali viinimaana -teeman 8. osassa oli maisteltavana Madeiran saaren kuuluisin juoma, madeira. Tällä kertaa nautimme tämän makean jälkiruokaviinin kanssa Pasteis de Natan, kuuluisan portugalilaisen vaniljaleivoksen.

Malvasia – Madeiran tunnetuin rypäle

Malvasia, joka tunnetaan myös nimellä Malvazia ja Malmsey, on ensimmäinen Madeiran saarelle istutettu rypälelajike. Se on historiallisesti saaren tunnetuin klassinen vaalea rypälelajike ja sitä pidetään viinien kuninkaana koko Madeiran viinin tuotannossa. Se on hieman vaativampi kuin muut lajikkeet ja siksi sitä kasvatetaan etupäässä saaren parhaimmilla paikoilla sijaitsevilla aurinkoisimmilla viinitarhoilla.

Madeiran saarelle on istutettu ainakin kaksi geneettisesti erilaista Malvasiaa: Malvasia Cândida ja Malvasia Branca de São Jorge. Malvasia-Candida-lajike on kotoisin Kreetalta ja sen oletetaan istutetun Madeiralle jo 1400 -luvulla. Rypälettä on vaikeaa kasvattaa ja nykyinen viljelypinta-ala on pieni. Tarhat löytyvät yleensä saaren etelärannikolta, 200 metrin korkeudesta merenpinnasta.

Malvasia Branca de São Jorge on portugalilainen risteytys, joka istutettiin Madeiralle ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Lajike on nykyisin makeimman madeira-tyylin malvasian (malmsey) päärypäle ja muodostaa suurimman osan Malvasian tällä hetkellä saarelle istutetusta 37 hehtaarista. Sitä viljellään pääosin saaren pohjoisrannikolla, 150-350 metrin korkeudessa.   

Madeira H & H Malvasia 10 Year Old ja portugalilainen vaniljaleivos, Pasteis de Nata. Viinihetki
Madeiraa, makeaa jälkiruokaviiniä valmistetaan uniikilla menetelmällä Malvasia-rypäleestä

Ainutlaatuisilla menetelmillä valmistettu madeira säilyy jopa satoja vuosia                                                                                                       

Madeira on yksi harvoista viineistä, joka on pysynyt muuttumattomana yli 300 vuotta. Madeiraa valmistetaan uniikilla menetelmällä. Rypäleet kerätään aikaisessa vaiheessa hapokkuuden säilyttämiseksi. Käymisen jälkeen väkevöityä viiniä lämmitetään kypsymisen aikana joko erityisissä terästankeissa (estufa-menetelmä) tai tynnyreissä luontaisesti lämpimässä tilassa (canteiro-menetelmä).

Ainutlaatuinen prosessi karamellisoi (hajoittaa) viinin sokerit ja oksidoi aromit. Canteiro-menetelmää pidetään ylivertaisena, koska kypsyminen tapahtuu hitaammin kuin estufa-menetelmällä. Ainutlaatuiset valmistusmenetelmät tekevät Madeirasta poikkeuksellisen pitkään – jopa satoja vuosia – säilyvän. Tästä huolimatta pidempään tynnyreissä kypsytetyt versiot ovat usein myyntiin tullessa jo valmiita juotavaksi.

Madeira H & H Malvasia 10 Year Old ja portugalilainen vaniljaleivos, Pasteis de Nata, Viinihetki
H & H Malvasia 10 Year Old Madeira. Moniulotteinen, pehmeä ja nautinnollinen viini.

H & H Malvasia 10 Year Old Madeira

Tämän 10-vuotiaan makean madeiran tuottaja on H & H Henriques ja Henriques. Voidaan sanoa, että H & H:n historia on itse Madeiran historia. Legenda kertoo, että Infante Dom Henriques istutti saaren ensimmäiset viiniköynnökset vuonna 1425.

Perheyrityksen perusti vuonna 1850 João Gonçalves Henriques, jonka perivät myöhemmin hänen lapsensa. He perustivat nykyisen yrityksen, Henriques & Henriques vuonna 1912.

Henriquesin perhe oli yksi suurimmista maanomistajista jo 1400-luvulla. Monet innovaatiot tapahtuivat perheenjäsenen John Cossartin (1945-2008) johdolla. Viinitalo on edelleen perheomistuksessa ja sitä ovat johtaneet vuodesta 2008 alkaen Humberto Jardim (toimitusjohtaja) ja Luís Pereira (tuotantojohtaja). Yritys on ainoa Madeiran viinitalo, jolla on saarella oma viinitarha.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, voimakkaan ruskean sävyinen ja viskositeetiltaan korkea. Viini liikkui lasissa raskaasti.

Tuoksu oli voimakas ja tyypillinen kohtalaisen ikääntyneelle madeiralla. Aromeista erottuivat kuivatut hedelmät ja erityisesti rusinat. Lisäksi esille nousi vaniljaisia, toffeisia ja kahvin aromeja.

Aromikortti. Madeira H & H Malvasia 10 Year Old ja portugalilainen vaniljaleivos, Pasteis de Nata, Viinihetki
Aromikortti: H & H Malvasia 10 Year Old Madeira (Viinihetki)

Viinin makeassa (sokeria 110g/l) ja täyteläisessä maussa toistuivat tuoksun aromit. Lisäksi esille tuli mausteisuutta kuten kanelia, neilikkaa ja taatelia sekä karamellimaisia vivahteita. Jälkimaku oli erittäin pitkä.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, pehmeä, tyylikäs, moniulotteinen ja nautinnollinen. Viini sopi erinomaisesti portugalilaisen vaniljaleivoksen Pasteis De Natan kanssa.

Madeiraa voi tarjota niin aperitiivina kuin jälkiruokaviininä ja siitä syntyy myös erinomainen liharuokien kastike.


Pisteet: 16 / 20p

Hinta – Alko

Viinitalo Henriques & Henriques – Vinhos, SA  


Madeira H & H Malvasia 10 Year Old ja portugalilainen vaniljaleivos, Pasteis de Nata, Viinihetki
Pasteis de Natan, portugalilaisen vaniljaleivoksen ohje on peräisin 1700 -luvulta

Pasteis de Nata, portugalilainen vaniljaleivos

Portugalilaiset ovat erityisen ihastuneita kakkuihin ja makeisiin jälkiruokiin. Erityisen suosittuja ovat jälkiruoat, jotka on valmistettu sokerista ja kananmunan keltuaisista. Ei ole pelkkää sattumaa, että monet portugalilaiaset reseptit perustuvat kananmunaan.

1600- ja 1700 -luvuilla munan keltuaisiin perustuvia herkullisia jälkiruokia ja leivonnaisia kehitettiin ympäri maata sijaitsevissa luostareissa. Munan valkuaisia käytettiin mm. nunnien valkoisten jäykkien päähineiden tärkkäämiseen.

Lisäksi viiniviljelijät tarvitsivat munan valkuaista viinin puhdistamiseen. Näin munan keltuaisille piti löytää hyödyllistä käyttöä – syntyi portugalilaisten yhä rakastamia makeita herkkuja.

Pasteis de Natan (portugalilaiset vaniljaleivokset) ohje luotiin katolilaisessa nunnaluostarissa 1700- luvulla. Eräs versio tämän leivoksen ohjeesta löytyy esim. Kotilieden sivulta.

Portugalilaisia vaniljaleivoksia voi ostaa myös valmiina.


Lähteet:

Visit madeira

Wein Plus

Vini Portugal -lehdetLue myös:

Sherry Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera – kuivaa sherryä ja tapaksia (Viinihetken arkisto)


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti