paistettua turskaa
-15€,  14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  Kala,  Valkoviinit

Valkoviini Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja paistettua turskaa Portugalista

Viinihetken vuoden 2020 teemasarjan 2. osassa ”Viiniä ja ruokaa Portugalista” tutustuimme Lisboan (Lissabon) alueelta kotoisin olevaan Arinto (100%) -rypäleestä valmistettuun kuivaan valkoviiniin Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokeilimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta paistettuja kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense.

Arinto – hapokas rypäle Portugalista

Arinto on klassinen portugalilainen rypäle, jota tietyissä osissa maata kutsutaan nimellä Pedernã (mm. Vinho Verden alueella).  Arintolla on useita alalajikkeita. Varsinaisen Arinto -rypäleen nimeen liittyy nykyisin tarkennus Arinto de Bucelas, joka tulee todennäköisen syntyalueen mukaan. Bucelas on osa suurempaa Vinho Regional Lisboa aluetta, jonka aiempi nimitys oli Estremadura.

Arinto on pieni ja paksukuorinen rypäle, joka luetaan yhdeksi Portugalin parhaista valkoviinirypäleistä. Se on kohtalaisen hyväsatoinen lajike, josta saadaan kevyen kullankeltaisia viinejä. Viinien maussa tulee esiin esim. sitrusta, trooppisia hedelmiä, ruohoa sekä mineraalisuutta.

Hapokkuus on selkeästi erottuva ominaisuus, jopa hyvin lämpimillä alueilla kasvaneissa Arinto-rypäleissä. Voimakkaan happoisuutensa ansiosta se sopii hyvin sekoitettavaksi vähemmän hapokkaiden rypäleiden kanssa.

Portugalilainen valkoviini Quinta de Chocapalha Arinto 2016
Hapokas valkoviini Quinta de Chocapalha Arinto 2016 

Quinta de Chocapalha Arinto 2016 

Viini kuuluu Portugalin Vinho Reginal Lisboa -laatuluokkaan. Sen tuottaja on viinitila Quinta de Chocapalha. Viinitila sijaitsee Alenquerin alueella. Tilan viineistä vastaavat viinintekijät Sandra Tavares da Silva ja puolisonsa Jorge Borges.

Sandra Tavares da Silvan isä ja isoisä olivat viininviljelijöitä. Viinintekijä Sandra uskoo vanhoihin viininvalmistusmenetelmiin. Suurin osa viineistä poljetaan jaloin ja raaka-aineeksi kelpaavat pääasiassa alkuperäiset portugalilaiset rypälelajikkeet.

Quinta de Chocapalha Arinto 2016 viiniin käytettyjen rypäleiden köynnökset ovat 26 vuotta vanhoja ja rypäleet on kerätty käsin. Puristamisen jälkeen käyminen on tapahtunut viileässä ruostumattomissa terätankeissa 27 päivän ajan. Tämän jälkeen viini on levännyt oman sakkansa päällä vielä 5 kk ennen pullotusta.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas sitruunankeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Tuoksu oli voimakas, sitruksinen ja mineraalinen. Aromeissa erottui erityisesti sitruunaa, yrttisyyttä, kasvimaisia aromeja kuten  ruohoa, keitettyä kaalia ja papuja. Lopputuoksussa tuli esille myös hennon kukkaisia aromeja kuten orvokkia ja freesiaa.

Aromikortti valkoviini Quinta de Chocapalha Arinto 2016, Viinihetki
Aromikortti Quinta de Chocapalha Arinto 2016 (Viinihetki)

Maku oli erittäin kuiva (sokeria 1g/l) ja hapokkuus korkea (happoja 7,1g/l). Viini oli kevyen täyteläinen ja hedelmäinen. Jälkimaku oli melko pitkä. Tuoksun aromit toistuivat maussa.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, raikas, pirteän hapokas ja aromeiltaan vivahteikas. Viini toi mieleen mineraalisen Chardonnay-rypäleestä valmistetun (ei tammitetun) valkoviinin Chablis’n alueelta.


Pisteet 15/20p

Hinta – Alko 

Viinitalo Quinta de Chocapalha


Leivitettyä turskaa. Kalafileitä Viana do Castelon tapaan. Viinihetki.
Kalafileitä Viana do Castelon tapaan

Paistettua turskaa Portugalista

Viini sopi hyvin leivitetyille turskafileille. Viinin pirteä hapokkuus tasoitti mukavasti öljyssä paistetun kalan rasvaisuutta. Muskottipähkinä mausteena toi oman hiukan eksoottisenkin säväyksen tuttuun perunasoseeseen. Turskaa emme ole aikaisemmin kokanneet itse kotona, mutta tästä herkullisesta ohjeesta saimme kimmokkeen tehdä sitä vielä uudestaan. Viini voisi sopia hyvin myös  äyriäisruoille.

Kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense

Portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta paistettuja kalafileitä. Muskottipähkinä toi eksoottisen säväyksen tuttuun perunasoseeseen. Viinisuositus: Valkoviini Quinta de Chocapalha Arinto 2016 Lissabonin alueelta Portugalista.
Course Main Course
Cook Time 1 hour
Servings 4
Cost 15 €

Ingredients

 • 4 kpl turskafilettä
 • rkl oliviiöljyä
 • suolaa, pippuria, jauhettua muskottipähkinää
 • 1 kpl muna
 • vehnä- ja korppujauhoa panerointiin
 • öljyä paistamiseen
 • 1 kg perunoita
 • 50 g voita
 • 2 dl maitoa
 • 1 kpl porkkana
 • oliiveja

Kastikkeeseen:

 • 80 g voita
 • ½ sitruunaa
 • silputtua persiljaa

Instructions

 • Puhdista kalafileet ja marinoi niitä hetki liemessä, jossa on sitruunamehua, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Kuivaa fileet, kääntele vatkatussa kananmunassa ja leivitä vehnä- ja korppujauholla. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, kuori ja soseuta. Lisää 50 g voita, mausta muskottipähkinällä ja vispaa joukkoon lämmitettyä maitoa.
 • Paista kalafileet kuumassa öljyssä ja valuta ylimääräinen öljy pois. Nosta korkea keko perunasosetta tarjoiluvadille ja asettele kalafileet päälle. Koristele persiljanoksilla ja kivettömillä oliiveilla. Viipaloi keitetty porkkana ja asettele vadin reunoille.Valmista lopuksi kastike. Sulata voi kattilassa ja asekoita joukkoon sitruunanmehu ja silputtu persilja.

Lähteet:

Nilsson: Löytöretki Viinimaa Portugaliin
Vini Portugal -lehdet


Lue myös:

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä – Rabode Galo Reserva 2018

Punaviini Fonte do Beco 2017 ja yrttistä kanapataa Portugalista

Viinin hapokkuus nostaa veden kielelle


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti