Marjaisaa punaviiniä POrtugalista ja kanapataa, Viinihetki
-15€,  14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  Linnut,  Punaviinit

Punaviini Fonte do Beco 2017 ja yrttistä kanapataa Portugalista

Viinihetken Portugali-teeman 3. osassa maistelimme Fonte do Beco 2017 -punaviiniä Setubalin niemimaalta. Viinin kanssa tarjolla oli maukasta portugalilaista kanapataa, johon pikanttia makua antoi pekoni ja portviini. Portugalista löytyy siis muitakin kanaruokia kuin kuuluisa tulinen Piri-pirikana, joka olisi ollut tälle viinille aivan liian mausteinen.

Castelão – karun maaperän rypäle

Castelão -rypäle tunnettiin aiemmin nimellä Periquita, joka tarkoittaa pientä papukaijaa. Rypälettä viljellään enimmäkseen Etelä-Portugalissa, mutta köynnökset viihtyvät parhaiten karussa maaperässä. Ne kehittyvät edukseen näin ollen myös Setubalin niemimaan (Peninsula de Setubal) hiekkapitoisessa maassa. Pinot Noir -rypäleen tavoin Cãstellaosta saadaan paras lopputulos niukoissa ja karuissa olosuhteissa.

Rypälettä viljeltiin ensimmäisen kerran vuonna 1847 Setubalin niemimaalla. Castellão loi perustan Portugalin ensimmäiselle viinimerkille Periquitalle ja tätä kuuluisaa viiniä valmistetaan yhä José Maria Fonsecan maineikkaassa viinitalossa.

Castelão on keskikoinen, sinimusta rypäle ja sen hedelmäliha on kiinteää. Sadot ovat melko vaatimattomia. Köynnökset viihtyvät parhaiten hiekka- ja kalkkipitoisessa maaperässä.

Castellão -viinit ovat hyvin intensiivisiä ja tasapainoisia ja niistä voi aistia metsämarjojen, vadelman, mansikoiden ja ruohon aromeja. Erityisesti Setubalin alueen Castellão -rypäleistä tehdyillä viineillä on erinomainen kypsymispotentiaali.

Marjaisaa punaviiniä Portugalista ja kanapataa
Marjaisa punaviini Fonte do Beco Portugalista

Fonte do Beco 2017

Fonte do Beco 2017 on valmistettu Castelão-rypäleestä (100%). Viini kuuluu Vinho Regional laatuluokkaan. Viini on käynyt 3 päivää 30 – 20 asteen lämpötilassa. Malolaktinen käyminen on tapahtunut ja viiniä on ikäännytetty 3 kuukautta 225 litran ranskalaisissa Allier -tammitynnyreissä.

Viinin tuottaja DFJ Vinhos on perustettu 1998 ja se sijaitsee Quinta da Fonte Belassa Ribatejossa, mutta viinitarhoja on myös Algarvessa ja Estremadurassa. Jose Neiva Correia, DFJ Vinhosin perustaja ja viinintekijä, on ollut merkittävä henkilö portugalilaisten viinien kehitykselle viimeisten 20 vuoden aikana.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, rubiinipunainen ja läpinäkyvä sekä omasi korkean viskositeetin. Se muistutti Pinot Noir -rypäleestä tehtyä viiniä.

Tuoksu oli voimakas ja nuorehkolle viinille tyypillisen marjaisa. Aromeista erottui mustikkaa, vadelmaa, punaherukkaa ja hiukan savua. Alku- ja lopputuoksussa ei juuri ollut eroa.

Aromikortti: Fonte do Beco 2017 (Viinihetki)

Maku oli melko täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas (4.9). Tanniinit olivat pehmeät ja jälkimaku pitkä. Maun aromeissa erottui tuoksun marjaisten vivahteiden lisäksi hapokkaampia marjoja, kuten puolukkaa ja karpaloa.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja mehukas muistuttaen Bourgognen alueen Pinot Noir-viinejä.


Pisteet 14/20p
Hinta – Alko
Viinitalo DFJ Vinhos


Marjaisaa punaviiniä Portugalista ja kanapataa, Viinihetki
Portugalilaista kanapataa

Yrttinen kanapata Portugalista

Viinin seuraksi valmistettu kanapata Frango na Cacarola à moda do Norte sopi viinin kanssa erittäin hyvin pehmentäen sen hapokkuutta. Tämä kanapata oli maukas ja helppotekoinen sekä kätevää valmistaa isommallekin joukolle. Kanapadalle persoonallisen vivahteen toivat yrtit , pekoni ja portviini.

Setubalissa paikallista herkkua ovat kalat ja äyriäiset. Yksi erikoisuuksista on kaninpaisti à moda de Palmela sekä päärynä muskatelliviinissä. Alueen kuuluisia juustoja ovat täyteläiset Queijos de Azeitão -juustot, jotka valmistetaan vuodenmaidosta ja niitä syödään usein lusikoiden.

Portugalilainen kanapata

Portugalilainen kanapata Frango na Cacarola à moda do Norte on maukas ja helppotekoinen sekä kätevää valmistaa isommallekin joukolle. Kanapadalle persoonallisen vivahteen tuovat yrtit, pekoni ja portviini. Viinisuositus: Punaviini Fonte do Beco 2017 Portugalin Setubalista.
Course Main Course
Cook Time 45 minutes
Cost 15 €

Ingredients

 • 1 kana tai broilerin rintapaloja
 • 200 g pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
 • 50 g voita
 • 12 pientä perunaa
 • 1 dl portviiniä
 • suolaa ja pippuria
 • 1 nippu tuoreita yrttejä tai kuivattuja
 • 2 dl lihalientä
 • 2 kuutioitua keltasipulia

Instructions

 • Suikaloi pekoni tai kinkku ja laita liedelle isoon pataan.
 • Lisää voi, sipuli ja yrtit. Kun voi tirisee, ruskista kana tai broileripalat.
 • Lisää lihaliemi ja keitä kana.
 • Keitä sillä aikaa perunat, kuori ne ja lisää pataan kanan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää portviini ja annan kanan
 • Mausta suolalla ja pippurilla, lisää portviini ja anna kanan levätä hetken kannen alla.

Lähteet:

– Vini Portugal
– Nilsson, Stenberg. Löytöretki viinimaa Portugaliin


Lue myös:

Täyteläistä punaviiniä Algarvesta ja muhevaa lihapataa


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti