Roseesamppanja Deuzt Rose 2008, makea valkoviini Chateau La Tour Blanche 2007, Viinihetki
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  18 - 20/20p ⭐⭐⭐⭐⭐,  Jälkiruoka,  Jälkiruokaviinit,  Juustot,  Kuohuviinit,  Rosée,  Sushi ja äyriäiset

Viinihetki 5 vuotta – roseesamppanjaa Amour de Deutz ja makeaa Sauternesia

Viinihetken perustamisesta on tänä keväänä tullut kuluneeksi 5 vuotta.  Juhlan kunniaksi pidimme tastingin roseesamppanjan ja makean valkoviinin kera. Lisäksi tarjolla oli valkosipulietanoita, Roquefort -juustoa ja Tuorejuustovanukasta lakkakastikkeella.

Roseesamppanja Amour de Deutz Rose 2008, Viinihetki
Valkosipulietanat olivat oiva pari tälle roseesamppanjalle

Roseesamppanja Amour de Deutz Rose 2008

Amour de Deutz Rose 2008 on vasta kolmas Amour rosee vuosikertasamppanja, jonka samppanjatalo Deuzt on koskaan julkaissut. Viini on valmistettu yksinomaan Grand Cru -viinitarhoilta käsin kerätyistä Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleistä. Sekoitus, jossa on Pinot Noiria 64 % ja Chardonnayta 36 % tehtiin vuonna 2009 ennen toisen käymisen alkamista. Viiniä on kypsytetty sakan päällä 8 vuotta.

Tuottaja Champagne Deutz

Deutz on Aÿ’n Grand Cru-kylässä Champagnessa sijaitseva samppanjatalo, jonka kaksi preussilaista emigranttia William Deutz ja Pierre-Hubert Geldermann perustivat vuonna 1838. Alun perin talo toimi nimellä Deutz Geldermann. Perustajat aloittivat ilman omia viinitarhoja ostaen valmiiksi pullotettua samppanjaa, jonka myynti aloitettiin korkinvaihdon ja dosagen (sokerin lisäyksen) jälkeen.

Nykyään samppanjatalolla on 42 hehtaaria omia viinitarhoja, joiden sato kattaa noin kolmasosan vuosittaisesta tarpeesta. Loput rypäleet ostetaan läheisiltä sopimusviljelijöiltä, joiden kanssa talo on tehnyt yhteistyötä jo sukupolvien ajan. Rypäleiden valinta on hyvin tarkkaa ja vain laadukkaimmat rypäleet kelpaavat talon viineihin. Lähes 80 prosenttia rypäleistä tulee Grand Cru- ja Premier Cru-luokiteltujen kylien alueilta.

Chateau La Tour Blanche 2007, makea jälkiruokaviini. Viinihetki
Chateau La Tour Blanche 2007, upea hunajaisen jälkimaun omaava makea viini.
 Lakka-kermavanukas, Viinihetki.
Tuorejuustovanukas ja lakkakastike sekä Chateau La Tour Blanche 2007 olivat yhdessä hieno makupari.

Jälkiruokaviini Chateau La Tour Blanche 2007

Château La Tour Blanche on saanut nimensä 1700-luvun tilan perustajalta, Louis XIV:n rahastonhoitaja Jean Saint-Marc du Latourblanchelta. Viinitilan nykyinen tarina alkaa kuitenkin vuonna 1907, kun silloinen omistaja Daniel Iffla testamenttasi châteaun Ranskan valtiolle sillä ehdolla, että viinitilaa käytetään opetustarkoituksiin.

Vuonna 1911 viinitilasta tuli maatalousministeriön omistama viininviljely- ja viininvalmistuskoulu, Ecole de Viticulture et Oenologie. Ranska vuoden 1885 laatuluokituksessa Château La Tour Blanche luokiteltiin 1er Cru Classéksi. Chateau La Tour Blanchen viinitila koostuu 30 hehtaarista viinitarhoja. Maaperä on savista soraa ja savensekaista kalkkimaata.

Chateau La Tor Blanche 2007 on sekoitus 83 % Sémillonia, 12 % Sauvignon Blancia ja 5 % Muscadellea. Sémillon-rypäleet käytetään ja kypsytetään uusissa tammitynnyreissä 16–18 kuukauden ajan. Sauvignon- ja Muscadelle-rypäleet puolestaan ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä.

Maistelukokemukset

Roseesamppanja Amour de Deutz Rose 2008

Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään vaaleanpunainen, oranssiin vivahtava ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Kuplat olivat pienet, nopeasti ylöspäin nousevat. Vaahtoreunus kesti hetken aikaa lasiin kaatamisen jälkeen.

Tuoksu oli melko voimakas ja hedelmäinen. Aromeissa erottui paahtoleipää, briossia, häivähdys herkkusientä ja hentoa vaniljan tuoksua. Maku oli kuiva, hapokas ja mousseltaan kermaisen pehmeä. Maussa toistuivat tuoksun aromit sekä lisäksi punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, puolukkaa ja karpaloa. Viini jätti pitkän silkkisen ja briossisen jälkimaun.

Kokonaisuutena viini oli hedelmäinen, pehmeän hapokas ja tasapainoinen. Valkosipulietanat vaalean leivän kera maistuivat tämän roseesamppanjan kanssa hyvin.

Pisteet: 17 / 20 p.

Champagne Deuzt


Chateau La Tour Blanche 2007

Ulkonäöltään viini oli kirkas, voimakkaan kullankeltainen. Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, makea  ja aromikas. Aromeista erottui mm. trooppisten hedelmien, ananaksen ja aprikoosin vivahteita sekä jalohomeen tuomaa hunajan vivahdetta. Maku oli täyteläinen, makea ja tuoksun aromien lisäksi maussa erottui kermatoffeeta.

Kokonaisuutena viini oli upea, jalohomeinen, pitkän hunajaisen jälkimaun omaava jälkiruokaviini. Viini saikin meiltä tähän mennessä blogin korkeimmat pisteet.

Pisteet: 19,5 / 20 p.

Chateau La Tour Blanche


Tuorejuustovanukas ja lakkakastike neljälle

Tuorejuustovanukas lakkakastikkeen kera on lautasella kaunis kuin riikinkukko. Se on herkullinen sellaisenaan, mutta hienon jalohomeisen, makean jälkiruokaviinin kanssa kaksin verroin parempaa. Jälkiruoka on helppo valmistaa seuraavan ohjeen mukaan, joka on mukailtu suomalaisen kokin Eero Mäkelän reseptin pohjalta.

Ingredients

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g maitorahkaa
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1,5 dl maitoa
  • 4 liivatelehteä
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • vähän vanilliinia

Lakkakastike

  • 300 g lakkoja
  • 1,5 dl hienoa sokeria

Instructions

  • Vatkaa keltuaiset ja sokeri hyvin
  • Kiehauta maito ja kaada se hitaasti koko ajan sekoittaen keltuaisseokseen
  • Laita seos kasarissa levylle, kuumenna sekoittaen, kunnes se hieman saostuu kastikemaiseksi. Älä anna kiehua.
  • Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä vesi hyvin pois. Lisää liivatelehdet kuumaan muna-maitoseokseen. Mausta vanilliinilla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  • Sekoita maustamaton tuorejuusto ja rahka keskenään sileäksi tahnaksi.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi
  • Lisää muna-maitoseos hyvin sekoittaen juustoseokseen ja sekoita siihen lopuksi vatkattu kerma.
  • Jaa massa vuokiin ja hyydytä jälkiruoka kylmässä

Lakkakastike

  • Jauha lakat monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa ja purista siivilän läpi
  • Sekoita soseeseen sokeri ja ohenna vedellä.

Viimeistely

  • Kasta vuoka lämpimään veteen, ravista kevyesti, jolloin vanukas irtoaa vuoasta. Aseta vanukas lautasen toiseen reunaan.
  • Peitä toinen reuna lautasesta lakkakastikkeella
  • Tee voipaperista tötterö ja laita siihen vatkattua löysää kermaa, vedä kastikkeen yli sik-sak-kermanauhaa ja vedä lopuksi pienellä veitsellä poikkisuunnassa koristeet.
  • Koristele sitruunamelissan lehdillä ja muutamalla lakalla.

Lue myös:

Viinihetki 4 v – Samppanjaa Veuve Clicquot Demi-Sec


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti