Mayer Wiener Gemischter Satz 2019, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Liha,  Valkoviinit

Gemischter Satz – perinteinen itävaltalainen viinityyli

Maailmalta putkahtaa silloin tällöin esiin mielenkiintoisia viinierikoisuuksia. Tällainen on mm. itävaltainen viinityyli Gemischter Satz, jonka rypäleiden viljelytapa ja viljelyalue poikkeaa tavanomaisesta. Mayer Wiener Gemischter Satz 2019 oli erinomainen pari itävaltalaisten ”kansallisruoalle”,  Wiener Schnitzelille sekä wieniläiselle perunasalaatille.

Gemischter Satz – viinityyli

Gemischter Satz on ikivanha, perinteinen itävaltalainen viinityyli. Tässä viinityylissä eri rypälelajikkeiden köynnökset kasvavat sekaisin palstoilla ja tuovat kukin omaa luonteenomaisuuttaan viiniin. Tämä kasvutapa poikkeaa perinteisestä viljelytavasta, jossa kukin rypälelajike kasvaa omalla palstallaan. Gemischter Satz -viinit voivat olla sekä puna- että valkoviinejä.

Wienin kaupungin alueella Gemischter Satz -tyylin mukaisesti valmistetuille viineille on luotu oma laatuluokituksensa vuonna 2013, Wiener Gemischter Satz DAC. Lain mukaan viinien tulee olla valkoviinejä ja niiden valmistuksessa käytettyjen rypäleiden on oltava 100 % :sti peräisin Wienin kaupungin alueen tarhoilta. Kaupungille määritelty oma laatuluokka on hyvin harvinaista maailmalla.

Viineissä on oltava vähintään kolmea eri lajiketta, jotka ovat kasvaneet samalla tarhalla. Ne on poimittu ja valmistettu viiniksi yhdessä. Yhtä rypälelajiketta saa olla enintään 50 % ja kolmattakin lajiketta on oltava vähintään 10 prosenttia. Usein viinitarhoilla voi kasvaa jopa 15 – 20 eri rypälelajiketta ja viini voi olla niiden kaikkien sekoitus.

Viinin alkoholipitoisuus saa olla korkeintaan 12,5 tilavuusprosenttia, mutta tästä voidaan Wienin alueellisen viinikomitean päätöksellä poiketa. Uutta vuosikertaa ei saa julkaista ennen satovuoden joulukuun 1. päivää.

Valkoviini Mayer Wiener Gemischter Satz 2019

Mayer am Pfarrplatz on Wienin vanhimpia viinitiloja, jonka historia ulottuu vuoteen 1683. Tuottajan tarhat sijaitsevat Wienin arvostetuimmilla palstoilla. Viinitalo on sukupolvien ajan tuottanut Gemischter Satz viinityyliä Grüner Veltliner-, Riesling-, Rotgipfler- ja Zierfandler -rypäleistä. Hieman runsasta 50 hehtaaria kaupungin sydämessä viljelevä Mayer am Pfarrplatz valmistaa viininsä talossa, jossa Beethoven aikoinaan asui säveltäessään merkittävän osan kuuluisimmasta teoksestaan, yhdeksännestä sinfoniasta.

Mayer Wiener Gemischter Satz 2019 on neljän rypäleen sekoitus: Grüner Veltliner 40 %, Riesling 30 %, Rotgipfler 15 % ja Zierfandler 15 %. Rypäleet lukuun ottamatta Rieslingiä ovat kotoisin Itävallasta. Tämän viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa ja tynnyrikypsytys on kestänyt 2 kk. Malolaktista käymistä ei ole tapahtunut.

Kommentit viinistä

Ulkonäöltään viini oli vaaleankeltainen, jossa hento vihertävä sävy. Tuoksu oli voimakas, vivahteikas ja moni-ilmeinen. Aromeista erottui yrttejä, vihreää paprikaa ja kukkaisuuttakin. Maku oli kuiva, kirpeän hapokas ja runsaan hedelmäinen. Maun aromeissa havaitsimme erityisesti sitruksisia ja yrttisiä aromeja. Jälkimaku oli pitkä ja tasapainoinen.

Kokonaisuus: Viini ihastutti vahvalla ja vivahteikkaalla maullaan, joka sopi erinomaisesti wieniläistyyppisen perunasalaatin ja wieninleikkeen pariksi. Viiniä voi suositella myös äyriäisille ja vähärasvaisille kaloille.


Pisteet: 16 / 20p

Hinta – Alko

Viinitalo Weingut Mayer am Pfarrplatz

Lisätietoa viinityylistä Wiener Wein- Wiener Gemischter Satz DAC


Wieninleike, wieniläinen perunasalaatti ja Gemischter satz, Viinihetki
Itävaltainen Wiener Schnitzel valmistetaan perinteisesti vasikanlihasta. Wieninleike voidaan tarjota herkullisen wieniläisen perunasalaatin tai ranskalaisten perunoiden kera.

Wieninleike ja wieniläinen perunasalaatti

Wieninleike eli Wiener Schnitzel valmistetaan vasikanlihasta ja paneroidaan aina kahdesti ennen paistamista. Itävallassa viranomaisten säännökset kieltävät sian- tai kalkkunanlihasta tehtyjen leikkeiden markkinoinnin wieninleikkeinä. Muualla leike voidaan tehdä myös porsaan, naudan tai kalkkunan lihasta.

Wienin leikkeen kerrotaan tulleen Wieniin vuonna 1848 kreivi Josef Radetzkyn mukana hänen palatessaan Italiasta kukistamasta lombardialaisten kapinaa. Kielentutkija Heinz Dieter Pohlin vuonna 2007 julkaiseman tutkimuksen mukaan tarina on keksitty italialaiseen keittokirjaan 1960-luvun lopulla ja ruokalaji tunnettiin Itävallassa jo 1830-luvulla. Italiassa saman ruokalajin nimi on cotoletta alla milanese eli milanonleike. (Wikipedia)

Wieniläinen perunasalaatti oli herkullinen tuttavuus ja sopi hienosti Wieninleikkeen kanssa. Perunasalaatin sijasta Wieninleikkeen kanssa tarjotaan usein myös ranskalaisia perunoita.

Jos haluat kokeilla Wieninleikettä ja wieniläistä perunasalaattia, tässä linkki ohjeisiin (mtvuutiset.fi/makuja/…)


Lähteet:

viinilehti.fi
Winestate


Lue myös

Maaliskuun 2021 viiniuutuus – Nigl Grüner Veltliner Ried Zwetl 2019

Rabl Grüner Veltliner 2016 – valkoviini Itävallan “kansallisrypäleestä”


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti