Catena Malbec 2017, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Punaviinit

Argentiinalainen rehevä Malbec

Huhtikuun 17. päivänä vietetään kansainvälistä Malbec-päivää, mikä juhlistaa Argentiinan epävirallista kansallisrypälettä, tummaa ja mehevää Malbecia. Juhlapäivän kunniaksi maisteltavana oli 100 % argentiinalainen malbec -viini, Catena Malbec 2017 kuuluisan viinintuottajan Bodega Catena Zapatan viinitilalta.

Kansainvälinen Malbec-päivä

17.4.1853 silloinen Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen Argentiinan viinituotannon uudistamiseksi. Tuolloin päätettiin perustaa myös viinintekijöiden koulu. Päätöksen ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia eurooppalaisia viinilajikkeita, mm. Malbec. Näiden tapahtumien kunniaksi alettiin viettää Malbec-päivää ja ensimmäisen kerran sitä on vietetty 17.4.2011.

Argentiinan ”kansallisrypäle” Malbec

Malbec kuuluu perinteisiin ranskalaisiin rypälelajeihin. Sitä on viljelty jo satoja vuosia Ranskassa Bordeaux’n, Cahorsin ja Loiren alueilla, mutta näillä alueilla rypälettä tapaa enää harvoin. Nykyään sen tärkein viljelyalue on Argentiinan Mendozan alue, jonne köynnöksiä istutettiin jo vuonna 1860.

1990-luvun alussa Argentiina valitsi Malbecin punaiseksi kansallislajikkeekseen. Tällöin siitä tuli argentiinalaisen viinikulttuurin symboli ja maan kansallisrypäle. Malbec on lajike, joka menestyy parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa ilmastossa. Argentiinan Mendoza on tällainen alue, jossa viinitarhat sijaitsevat rinteillä korkealla merenpinnan yläpuolella. Malbec-köynnös kasvaa parhaiten vettä läpäisevässä maassa, mutta tarvitsee sadetta tai kastelua kypsyäkseen.

Malbec-viinit tunnistetaan tummasta väristä sekä rehevän marjaisesta, karhunvatukan ja luumun sävyttämästä tuoksusta. Maussa on usein vaniljan ja nahkan aromeja, koska Malbec-rypäle kestää hyvin tammikypsytystä. 

Argentiina viinialue, Viinihetki
Catena Malbec 2017 Argentiinan Mendozan alueelta.

Catena Malbec 2017

Bodega Catena Zapata on yksi Argentiinan Mendozan alueen tärkeimmistä viinitiloista. Sen perusti Italialaissyntyinen Nicola Catena vuonna 1902. Viinitila on tällä hetkellä saman suvun kolmannen sukupolven hallinnassa ja erityisen tunnettu se on täyteläisistä malbec-punaviineistään.

Viinin rypäleet on kerätty käsin Bodega Catena Zapatan kolmelta eri huipputarhalta. Viini on käynyt valikoitujen villihiivojen kanssa 12 päivän ajan ja maseroitunut 19–22 päivää tämän jälkeen. Viini on kypsynyt 12 kuukauden ajan tammitynnyreissä. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu ennen pullotusta.

Viinitila koostuu kuudesta viinitarhasta, jotka sijaitsevat 920–1450 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella Mendozan, Luján de Cuyon, Tupungaton ja San Carlosin alueilla. Viinitilan päärakennus, jolla on silmiinpistävä mayavaikutteinen pyramidin muoto, sijaitsee Agrelossa, Luján de Cuyossa.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, kirsikanpunainen ja väriltään keskivoimakas. Viskositeetti oli kohtalainen. Tuoksu oli voimakas, marjaisa ja kehittynyt. Aromeista oli havaittavissa vadelmaa, mausteisuutta, mokkaisuutta, ja jopa lihaisuutta.

Maku oli kuiva, pehmeätanniininen ja hiukan hillomainen. Myös hapokkuutta oli jonkin verran.  Aromeina erottui mokkaa, marjoja ja savua.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja valmis nautittavaksi. Erinomainen pihviviini, joka sopii myös nautiskeluviiniksi. Tastingissa viini sai 16,5 /20 p.

Mitä tarjoilla malbec-viinin kanssa

Täyteläinen ja vahvarakenteinen argentiinalainen malbec-viini sopii erinomaisesti rustiikkisten ja selkeiden liharuokien kumppaniksi. Parhaiten Malbecin kanssa sopii argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa. Malbecia kannattaa maistella myös riistaruokien kanssa. Esimerkiksi klassinen riistapata tai roseepaistettu poronfilee saavat malbecista erinomaisen kumppanin.

Lue myös:

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 – mehevää punaviiniä mehevälle pihville

Argento Paraje Altamira Organic Malbec 2014 – juhannuksen luomupunaviini

Monimuotoinen ja elegantti Riesling – Viinihetki
Riesling-päivää vietetään 13.3.


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti