Maaliskuun 2023 viiniuutuus Chaffey Bros Evangeline Eden Valley Syrah
Pääsiäisen lammasruokia silmällä pitäen etsin Alkon viinivalikoimasta voimakasta punaviiniä. Sellainen löytyi maaliskuun erikoisvalikoiman teemasta: ”Mehevä Syrah”. Australialainen Syrah-punaviini Chaffey Bros Evangeline Eden Valley Syrah 2018 tulee Edenin laaksosta, Barossan alueelta. Viinin seuraksi valikoitui Appenzeller Extra-juusto Sveitsistä.
Chaffey Bros Evangeline Eden Valley Syrah 2018
Edenin laakso on viileän ilmaston viinialue ja viinien laadun kannalta yksi maailman merkittävimmistä viininviljelyalueista. Tämän viinin rypäleet ovat peräisin pienituottoisten viinitarhojen yksittäisiltä lohkoilta.
Viini on fermentoitu (käynyt) 6000 litran avoimessa tynnyrissä kuorikosketuksessa 7 päivän ajan. Tämän jälkeen sitä on kypsytetty 11 kuukautta 2–5 vuotta vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä (hogsheads 225 l). Viini on vegaaninen.
Viinitalo Chaffey bros wine co
Chaffeyn veljekset, William Chaffey ja hänen vanhempi veljensä George Chaffey olivat kanadalaisia vesi- insinöörejä, jotka muuttivat Australiaan vuonna 1886. Muutamaa vuotta myöhemmin he alkoivat valmistaa viiniä tilallaan.
Nykyiset Chaffey Brosin jälkeläiset Daniel Chaffey Hartwig ja Theo Engela jatkavat suvun viininvalmistusta. Viinit pohjautuvat pitkäaikaiseen, jo useiden sukupolvien ajan jatkuneeseen yhteistyöhön rypäleitä viljelevien perheiden kanssa Barossan alueella. Viljelijöiden työpanos otetaan huomioon nimeämällä heidän viinitarhansa etiketissä ja usein myös viinitarhojen paikat merkitään etikettiin GPS-koordinaateilla.
Chaffey Bros:n viinit poikkeavat perinteisistä australialaisista viineistä. Pääasiassa pienten viinierien parissa työskentelevät Daniel Chaffey Hartwig ja Theo Engela asettavat etusijalle kokeilun ja laadun. Kaikilla viineillä on minimaalinen interventio, jolloin viininvalmistaja puuttuu mahdollisimman vähän viinin valmistukseen. Viinin tuotanto tapahtuu ilman lisäaineita tai -menetelmiä niin pitkälle kuin mahdollista.
Kommentit viinistä
Viinin väri oli syvä, tumma rubiini. Viskositeetti oli korkea (hitaat kyyneleet ja pigmentoituneet jalat). Tuoksu oli puhdas, raikas, marjaisa ja kohtalaisen voimakas. Aromeissa erottui marjaisia vivahteita, kuten, vadelmaa, karhunvatukkaa, sekä paahteisuutta.
Maku oli keskitäyteläinen ja hapokas (6 g/l). Tanniineja oli kohtalaisesti. Alkoholipitoisuus oli melko voimakas (14 %). Maussa tuli esiin myös pippurisuutta, yrttisyyttä sekä yllättäen hapokkaampien marjojen, kuten karpalon, puolukan ja punaherukan aromeja.
Kokonaisuutena viini oli hiukan karvas. Kohtalaisen pitkä jälkimaku oli marjainen ja maanläheinen. Mielestämme ”robusti” viini, joka sopii hyvin ruokaviiniksi esimerkiksi pääsiäisajan lammasruoille.
Tarjolla viinin kanssa oli voimakkaan makuista, sveitsiläistä Appenzeller Extra – juustoa, joka sopi erinomaisesti pariksi tälle viinille. Juuston voimakas ja vivahteikas maku pehmensi hyvin viinin lievää karvautta. Yleensäkin monet kypsät kovat juustot voisivat sopia hyvin tälle viinille.
Varastointipotentiaalia olisi ehkä arviolta vielä 5–6 vuotta.
Appenzeller Extra – voimakas juusto Sveitsistä
Viinin kanssa tarjolla oli Appenzeller Extra – juustoa, joka oli maultaan voimakkaan vivahteikas ja sopi hyvin tumman marjaiselle ja yrttiselle Syrah-viinille. Appenzeller on kotoisin Sveitsistä ja se kuuluu maan tunnetuimpien juustojen joukkoon. Juusto on peräisin Koillis-Sveitsin Appenzellin kantonista lähellä Liechtensteinin rajaa, mutta nykyään sitä valmistetaan myös St Gallenin kantonissa.
Sen valmistuksen historia ulottuu yli 700 vuoden taakse. Sankt Gallen luostarista löytyneistä asiakirjoista vuodelta 1069 on löytynyt merkintöjä talonpoikien luostariin tuomista kymmenyksistä, joista osa lahjoitettiin juustotahkoina. Luostariin lukittuihin varastoihin tuotuja paikallisia juustoja kutsuttiin nimellä Appenzell eli apotin selli.
Juustoa valmistettaessa tahkoja valellaan kypsytyksen aikana useita kertoja viinin, mausteiden ja yrttisuolaveden seoksella (“Sulz”), jonka resepti on edelleen salaisuus. Virallinen Sulz-resepti säilytetään pankin kassakaapissa ja vain kahdella ihmisellä sukupolvea kohden on pääsy siihen. Kypsytyksen jälkeen juustolle kehittyy kultainen kuori, jossa on pieniä reikiä, voimakas tuoksu ja hedelmäinen, pähkinäinen maku.
Appenzelleriä valmistetaan kolmea päälajiketta:
- “Classic” on mieto ja mausteinen juusto, kypsytetty 3–4 kuukautta (hopeinen-etiketti)
- “Surchoix” on vahva mausteinen juusto, kypsytetty 4–6 kuukautta (kultainen-etiketti)
- “Extra” on rajoitetun tuotannon mausteinen juusto, kypsytetty vähintään 6 kuukautta (musta-etiketti)
Juustoperheen vanhin jäsen, Appenzeller Extra on suhteellisen harvinainen (muodostaa vain 2,4 % kaikesta Appenzeller-tuotannosta), täysrasvainen, puolikova lehmänmaitojuusto, joka valitaan ja kypsytetään korkeimpien standardien mukaisesti ja tuodaan markkinoille kypsyytensä huipulla.
Juustonvalmistuksen asiantuntijat valitsevat tarkan analyysin jälkeen Appenzeller-juustoista laadukkaimmat juustotahkot, jotka täyttävät edellytykset pitkään kypsytykseen Appenzeller Ekstroiksi. Samat asiantuntijat, jotka valitsevat tuotteet, valvovat myös juuston ikääntymisprosessia. Ikääntyminen tapahtuu vähintään kuusi kuukautta ilmastoiduissa juustokellareissa, joissa lämpötila pidetään täsmälleen 15 celsius-asteessa.
Lue myös
Helmikuun 2023 viiniuutuus Altolandon Rayuelo
Helmikuun 2021 viiniuutuus – Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018