Tammikuun 2021 viiniuutuus – Besini Qvevri 2018
Tammikuun 2021 viiniuutuus, Besini Qvevri 2018, löytyi Alkon tammikuun erikoiserien teemavalikoimasta ”Löytöjä nousevista viinimaista”. Viini tulee maailman vanhimmasta viinimaasta, Georgiasta. Lisäksi huomiotamme kiinnitti viinin rypäle, Saperavi (100%) sekä viinin erikoinen valmistusmenetelmä, Qvevri.
Besini Qvevri 2018 tulee Georgian tärkeimmältä viinialueelta Kakhetista. Lähes kolme neljäsosaa maan viinirypäleistä viljellään tällä alueella, jota on käytetty viininviljelyyn jo tuhansien vuosien ajan. Kakhetin maaperä koostuu hiekasta ja punertavanvärisestä, kalkkipitoista savesta. Maaperän väri on seurausta sen korkeasta rautapitoisuudesta, joka myös tuo makua ja maalaismaisia, maanläheisiä vivahteita paikalliseen viiniin.
Saperavi-rypäle on tumma, paksukuorinen myöhään kypsyvä lajike. Se viihtyy Itä-Euroopan viileämmässä ilmastossa. Saperavi-viiniköynnöksiä viljellään laajalti koko Kaukasuksella (Aasian ja Euroopan mantereiden risteys).
Viinin tuottajan, Besinin viinitilan historia alkaa vuodesta 2004. ”Besini” sana tarkoittaa ”uhrattava viini”, jota Georgian kansan esi-isät olivat tehneet parhaimmista viinirypäleiden sadoista. Viini uhrattiin muinaisajan jumalille.
Viinitila sijaitsee Telianin laaksossa Tsinandalissa ja sen laajuus on 300 hehtaaria. Nykyinen tuotanto on noin 3 miljoonaa viinipulloa vuodessa. Besinin viinitila tuottaa viiniä osittain uudella teknologialla ja osittain ikivanhalla Qvevri-menetelmällä. Menetelmä on UNESCO:n kulttuuriperinnöllisellä nimisuojelulistalla.
Kommentit viinistä
Maistelimme viiniä 14.1.2021. Viiniä oli dekantoitu noin 3 tunnin ajan.
Ulkonäöltään viini oli hyvin tumma, lähes läpinäkymätön ja sävyltään tummaan kirsikkaan vivahtava. Viskositeetti oli korkea, ”kyyneleet” lasin reunoilta valuivat hitaasti ja viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas, nuorelle punaviinille tyypillisesti marjaisa. Aromeista erottui mustaherukkaa, pippuria ja hennosti vaniljaa.
Maku oli kuiva, täyteläinen ja melko tanniininen. Hapokkuutta (4,2g/l) oli myös jonkin verran. Mausteiset ja marjaiset aromit toistuivat maussa. Jälkimaku oli pitkä. Melko korkea alkoholipitoisuus (14,5%) oli hyvin integroitunut viiniin. Sokeria viinissä oli 3g/l.
Kokonaisuutena viini oli täyteläinen, herukkainen ja mausteinen. Tyyliltään se muistutti eurooppalaista Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehtyä viiniä.
Viini ei ollut aivan niin omaleimainen ja persoonallinen kuin odotimme harvinaisen rypäleen ja valmistustavan perusteella. Se on kuitenkin oiva ruokajuoma esimerkiksi grillatulle lihalle, riistalle ja sopii myös voimakkaan makuisille juustoille, kuten esimerkiksi cheddarille.
Viinin tuottaja: Besini Company
Juusto – Cheddar
Viinin kanssa maistelimme Cheddar-juustoa, joka osoittautuikin hyväksi valinnaksi tälle viinille. Juusto oli voimakassuolainen, joten se pehmensi mukavasti viinin tanniinisuutta.
Cheddar on Britannian tunnetuin ja tiettävästi yksi vanhimpia yhä valmistettavia kovia juustoja. Aidon ja alkuperäisen Cheddarin koti on Lounais-Englannissa Somersetin kreivikunnassa Cheddarin kylässä.
Englannin kuninkaan hovikirjanpidosta vuodelta 1170 löytyy Henri II määräämä 4,6 kg:n cheddar-juustotilaus. Joidenkin lähteiden mukaan cheddar juusto olisi peräisin jo roomalaisajalta, jolloin roomalaiset tutustuttivat englantilaiset koviin juustoihin.
Perinteisen cheddarin tunnistaa kivenmurikkaa muistuttavasta harmaasta ulkokuoresta ja vaaleankeltaisesta sisuksesta. Rakenteeltaan hiukan mureneva cheddar valmistetaan joko pastöroidusta tai pastöroimattomasta maidosta erityisellä cheddarointi-menetelmällä. Suolauksen jälkeen juustoa varastoidaan kellareissa 6-24 kuukautta.
Nuoren muutaman kuukauden kellarissa kypsyneen cheddarin maku on täyteläisen kermainen, kun taas kypsän, esim. 15 kuukautta kypsyneen juuston aromi on miellyttävän pähkinäinen.
Cheddar- nimeä ei ole suojattu, joten sitä käytetään myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa valmistetuista juustoista.
Lue myös:
Muinainen georgialainen viinin valmistusmenetelmä, Qvevri.
Joulukuun -20 viiniuutuus: Charivari La Rose sauvage 2019