14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  25-50€,  Valkoviinit

Monimuotoinen ja elegantti Riesling

Risukalla eli Riesling -rypäleellä on 588-vuotissyntymäpäivä 13.3.2023. Rieslingin syntymäpäivän kunniaksi tuli maistettua jo kohtalaisen ikääntynyttä, Saksan Moselin jokilaakson yhdeltä sen kuuluisimmalla rinteellä tuotettua valkoviiniä, Prüm Sonnenuhr Wehlen Riesling GG 2011.                                 

Riesling-rypäle

Riesling on vanha rypälelajike, jonka kotikonnut sijaitsevat Reinin laaksossa Saksassa. Lajike on ollut jo 1400-luvulta lähtien monen saksalaisen viininviljelijän ylpeys. Riesling-viini tunnetaan rapeudestaan ja kukkaisista aromeistaan, ja viinin tuntijat ovat nauttineet niistä vuosisatojen ajan.

Riesling on yksi arvostetuimmista vaaleista lajikkeista. Siitä tehtyjä viinejä leimaavat hapokkuus sekä hienostunut aromimaailma. Aromi vaihtelee nuoren viinin kukkeasta ja sitruksisesta hedelmäisyydestä kehittyneemmän laatuviinin ”petrolisiin” aromeihin.

Riesling-rypäle heijastaa usein kasvupaikkansa ominaisuuksia, joten viinit ovat monesti mineraalisia. Riesling-köynnös tuottaakin parhaat viininsä tumman liuskekiven ja hiekan päällä. Lisäksi lajike vaatii viileän ilmaston tuottaakseen tyypillisen hapokkaita viinejä. Rypäleiden pitkä kasvukausi myös lisää viinien aromikkuutta.

Moselin jokilaakso, Rieslingin syntymäpäivä, Viinihetki
Moselin jokilaakso

Riesling-rypäleen historiaa

Riesling on kotiutunut erityisen hyvin juuri Saksan jokilaaksoihin, joissa se tuottaa parhaat tulokset kasvaessaan jyrkillä rinteillä. Saksan tunnetuimmat Riesling-tarhat kohoavat Rein-joen rannasta. Reinin pohjoisrannalla maa kohoaa jyrkästi ja tarjoaa parhaan mahdollisen kasvualustan Rieslingille.

Ensimmäiset köynnökset Reinin laaksoon istutettiin jo roomalaisten toimesta. Keskiajalla munkit pitivät hyvää huolta tarhoista ja loivat pohjaa tämän päivän huippuviinien tuotannolle. Rypäle levisi 1500-luvulla Moselin ja Reinin jokivarsiin. Tiettävästi ensimmäinen yksistään Rieslingillä istutettu viinitarha, josta Rieslingin tuotanto virallisesti aloitettiin, oli Schloss Johannisbergin tila Rheingaussa vuonna 1720.

Sana “Riesling” mainitaan virallisesti ensimmäistä kertaa 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa. Viittauksia rypäleeseen löytyy varhaisemmiltakin ajoilta, mutta tästä asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi valittu maaliskuun 13. päivä. Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan.

Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhassa.

Nykyään suurin osa Riesling-rypäleistä kasvatetaan edelleen Saksassa, vaikka niitä löytyy ympäri maailmaa esimerkiksi Ranskasta, Itävallasta, Italiasta. Uuden maailman viinintuotantoalueilla lajiketta viljellään monipuolisesti erityisesti Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Lisäksi rypälelajike on saanut kasvualaa myös Yhdysvalloissa, Kanadassa, sekä Chilessä.

Mitä tarjoilla Riesling-viinin kanssa?

Riesling on monipuolinen viini, joka sopii hyvin yhteen monenlaisten ruokien kanssa. Rieslingin moni-ilmeisyyden vuoksi viinejä on helppo yhdistellä erilaisten ruokien kanssa. Ruokaviininä se sopii yhtä lailla mausteisten ja hapanimelien aasialaisruokien, latinalaisamerikkalaisten ruokalajien kuin pohjoismaisen keittiön pariksi.

Kuiva Riesling on mainio kalan tai äyriäisten kaveri, sillä hapokkuus taittaa tarvittaessa rasvaisuutta ja toisaalta aromikkuus pärjää myös voimakkaille mauille.

Puolikuivat tai puolimakeat Rieslingit rauhoittavat tulisen ruoan poltetta ja siksi niitä kannattaa tarjota mausteisen aasialaisen ruoan kanssa. Makeilla Rieslingeillä on puolestaan paikkansa suolaisten juustojen tai makeiden hedelmäjälkiruokien rinnalla.

Prüm Sonnenuhr Wehlen Riesling GG 2011

Prüm Sonnenuhr Wehlen Riesling GG 2011 tulee Joh. Jos. Prümin viinitilalta. Joh. Jos. Prüm on yksi Saksan tunnetuimmista viinintuottajista. Tila sijaitsee Wehlenin kylässä Moselin jokilaaksossa ja tuottaa Rieslingejä, jotka ovat tunnettuja tasapainostaan ja pitkäikäisyydestään. Johann Josef Prüm perusti Prümin vuonna 1911. Perhe oli kuitenkin valmistanut viiniä Moselissa jo useita satoja vuosia. Johannin veli Sebastian otti tilan haltuunsa vuonna 1920, jolloin Joh. Jos. Prüm loi ensimmäisen makean auslese-viininsä, josta tuli yksi Saksan tunnetuimmista ja arvostetuimmista viineistä.

Viinitila koostuu 40 hehtaarista viinitarhoja, jotka on istutettu pääasiassa Riesling -köynnöksillä. Yli 15 hehtaarin tarhat sijaitsevat kuuluisalla Wehlener Sonnenuhrin (“Wehlenin aurinkokello”) alueella. Nimi tulee alueella sijaitsevasta historiallisesta aurinkokellosta, jonka Prümin esi-isä maalasi liuskekivelle vuonna 1842. Jyrkkä Wehlener Sonnenuhr viinitarha on yksi Saksan tunnetuimmista alueista ja se tuottaa maan hienoimpia Riesling viinejä.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, kimmeltävä ja väriltään vaalean kullankeltainen. Viskositeetti oli kohtalainen.

Tuoksu oli puhdas, kohtalaisen voimakas ja kehittynyt. Aromeista oli havaittavissa aprikoosia, hunajaa, kohtalaista petrolisuutta, ja hiukan kukkaisuutta.

Maku oli kuiva, mineraalinen ja kohtalaisen hapokas. Aromeina erottuivat sitrus, vihreä omena, fenkoli, ja kasvimaiset sekä mineraaliset vivahteet.

Kokonaisuutena viini oli luonteikas ja tasapainoinen. Sillä olisi ollut varastointipotentiaalia vielä useita vuosia.


Pisteet 15 /20 p

Alko

Viinitalo Weingut Prüm


Lue myös:

Valkoviini Langwert von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling 2010

Riesling Fronholz 2012 – Luomuvalkoviiniä Alsacesta


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti