Joulukuun 2022 viiniuutuus Nuova Cappelletta Bataclan Piemonte Rosato 2021
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Rosée,  Vuosi 2022

Joulukuun 2022 viiniuutuus Nuova Cappelletta Bataclan Piemonte Rosato 2021                       

Joulukuun 2022 viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta Talviroseet. Tässä teemassa oli mukana roseeviinejä Italian Piemontesta, Portugalin Dourosta ja Saksan Badenista. Valitsimme roseen Italian Piemontesta.

Nuova Cappelletta Bataclan Piemonte Rosato 2022               

Nuova Cappelletta Bataclan Piemonte Rosato 2021 on valmistettu biodynaamisesti viljellystä Freisa -rypäleistä. Tämä lajike on Italia Piemonten alueen tunnetuimman punaviinirypäleen Nebbiolon läheinen, mutta vähän tunnettu sukulainen.

Freisa on muinainen rypälelajike, joka löytyy Italian luoteisalueelta Piemontesta, erityisesti Chierin, Monferraton ja Langhen ympäriltä, mutta sitä viljellään myös pohjoisempana Torinon ja Biellan maakunnissa.  Rypäle on saanut nimensä latinalaisesta sanasta freisa, joka tarkoittaa mansikkaa.

Freisa on tuottava viiniköynnös, jonka sinimustat viinirypäleet korjataan lokakuun alussa. Kolmilohkoiset lehdet ovat suhteellisen pieniä ja rypäleniput ovat muodoltaan pitkänomaisia.

Nebbiolon tapaan Freisasta valmistetut viinit ovat huomattavan tanniinisia ja hapokkaita. Rypälettä käytetään usein sekoituksissa, mutta siitä tehdään useimmiten myös lajikeviinejä.

Nuova Cappelletta sijaitsee Vignale Monferratossa, Italiassa. Tilan koko on 210 ha, joista viinitarhoja 20 ha. Nuova Cappellettan viinitarhan viiniköynnöksiä kasvatetaan biodynaamisten periaatteiden mukaisesti. Tilalla on myös karjankasvatusta ja viljanviljelyä, mikä on osa tilan kestävää maataloutta biodynaamisten ideoiden mukaan. Nuova Cappelletta kasvattaa Piemontelle perinteisiä rypäleitä, jotka on valittu ja parannettu vuosien varrella. Lajikkeet ovat Grignolino, Barbera, Freisa, Nebbiolo ja Cortese.

Giuseppe Fracchia perusti Cappellettan vuonna 1965. Hän osti kreivi Callorin maan Vignale Monferratosta ja perusti Nuova Cappellettan tilan toteuttaakseen unelmaansa laadukkaasta maataloudesta. 1980-luvun alussa hänen tyttärensä Adele Fracchia Uslenghi muutti tilan luomu- ja biodynaamiseksi ja tila sai DEMETER- sertifikaatin vuodesta 1984 alkaen. Pyrkimyksenä ei ollut pelkästään kemikaalien käytön välttäminen, vaan myös edistää luomutietoisempaa viljelymenetelmää. Pysyvänä tavoitteena oli lisätä ja säilyttää maan hedelmällisyys. Nykyään tilaa johtaa Adele Fracchia Uslenghin poika Alessandro, joka jatkaa innovaatioperinnettä luonnon kunnioittamisessa.

Kommentit viinistä

Viini oli väriltään kirkas, oranssiin taittuva heleänpunainen. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja paahteinen. Aromeissa löytyi mansikkaa, karpaloa, vaniljaa ja omenaa.

Maku oli keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen, tanniineja oli kohtalaisesti ja runsas hapokkuus oli pirteän kirpeä.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja aromeiltaan marjainen. Pitkä jälkimaku oli tanniininen ja hapokas. Mielestämme vivahteikas viini, joka sopii hyvin ruokaviiniksi, aperatiiviksi ja juustoviiniksi. Maistelimme viinin kanssa Juustoportin Vuohen GR Grand Reserve -juustoa, joka oli erinomainen pari viinille.


Pisteet: 16 / 20 p

Hinta – Alko

Viinitalo: Nuova Cappelletta


Vuohen GR Grand Reserve -juusto

Juustoportin Vuohen GR Grand Reserve

Jopa 12 kuukautta kypsynyt Vuohen GR Grand Reserve on kova, vaalean vivahteikas ja maukas juusto. Sen tuoksusta voi erottaa pähkinää, vaniljaa ja kermaa. Grand Reserven esikuva on Gruyere-juusto. Gruyere nimi on suojattu ja sitä saa käyttää vain Sveitsissä valmistetuille juustoille. Juustoportin Vuohen Grand Reserve on palkittu kultamitalilla Itävallan Tirolissa kansainvälisessä premium-juustojen kilpailussa. Vuohen Grand Reserve sopii myös käytettäväksi Parmesan-juuston tapaan.


Lue myös:

Huhtikuun 2022 viiniuutuus, rose kuohuviini Cuvage Nebbiolo d’Alba Millesimato Rosé Brut 2017  – Viinihetki

Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti