Notos Moschofilero 2022, kreikkalainen valkoviini, Viinihetki
-15€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Valkoviinit,  Vuosi 2023

Huhtikuun 2023 viiniuutuus Notos Moschofilero                                                                      

Kevät on jo pitkällä ja tulevaa kesää ennakoiden valitsin tällä kertaa uutuusviinin, joka sopii hyvin myös kesä-ajan viiniksi. Huhtikuun 2023 viiniuutuus tulee Kreikasta ja on valmistettu Moschofilero rypäleestä. Viini löytyy Alkon huhtikuun uutuusviinien vakiovalikoimasta. Notos Moschofilero 2022 on kotoisin Peloponnesoksen niemimaalta.

Kreikalla on vuosisataiset perinteet korkealaatuisten valkoviinien valmistuksesta. Maasta löytyy lukemattomia alkuperäislajikkeita, joita kasvatetaan hyvinkin pienillä alueilla. Lämpimästä ilmastosta huolimatta Kreikka pystyy tuottamaan monipuolisia ja ilmeikkäitä valkoviinejä osittain hyödyntämällä meren viilentäviä vaikutteita, kuten esimerkiksi Santorinin saarella tai hyödyntämällä viileitä mikroilmastoja sisämaassa ja vuoristoissa. Nykyään valkoviinit käsittävätkin jo kaksi kolmasosaa Kreikan vuotuisesta viinituotannosta.

Notos Moschofilero 2022                               

Notos Moschofilero 2022 tulee Kreikasta Mantínea-tasangon vuoristoisilta viinitarhoilta Peloponnesoksen niemimaan keskusalueelta. Lähes kaikki Kreikassa kasvatetut Moschofilero-köynnökset löytyvät tältä alueelta.

Rypäleet kerätään pieniin 20 kg:n laatikoihin ja säilytetään viileässä 8°C. Rypäleiden puristuksessa saatu puristemehu fermentoidaan matalassa 15 °C lämpötilassa. Viini kypsytetään sakan kanssa noin 2 kuukautta, jonka jälkeen se pullotetaan.

Moschofilero on vaaleanpunainen, aromaattinen rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Kreikan Peloponnesoksen niemimaalla, erityisesti Arkadiassa Mantínean seudulla. Sitä viljellään jonkun verran myös Egeanmeren saarilla ja Jooniansaarilla.

Moschofilero on myöhään kypsyvä lajike, joka korjataan syyskuun lopulla tai jopa lokakuussa. Se on voimakas ja tuottava lajike. Moschofileroa käytetään erityisesti Mantíneia-viineissä, jotka sisältävät vähintään 85 prosenttia Moschofilero-lajiketta.

Viinitalo Kanakaris Winery

Kanakaris Winery on perheviinitila, jonka Michalis Kanakaris perusti vuonna 1979 Aigialeian viininviljelyvyöhykkeellä Itä-Achaiassa. Vuonna 2008 pojat Michalis (enologiassa) ja Stefanos Kanakaris (kaupassa ja markkinoinnissa) ottivat ohjat modernisoimalla ja laajentamalla viinitilaa.

Viinitilalla on käytössä nykyaikaisimmat tekniikat viininvalmistuksessa. Rypälelajikkeet, joita tilalla viljellään ovat: Roditis, Malagouzia, Moschofilero, Mavro Kalavrytino, Merlot, Syrah ja Agiorgitiko. Näistä rypäleistä valmistetaan viinejä yksittäisinä lajikkeina tai sekoituksina. 40 % tuotannosta viedään Kreikan ulkopuolelle, muun muassa Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Kiinaan.

Kommentit viinistä

Viinin väri oli kirkas, kullankeltainen, hiukan roosaan vivahtava ja viskositeetiltaan kohtalainen. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja hedelmäinen. Aromeissa erottui sitruksisuutta, mineraalisuutta ja makeaa hedelmää kuten, mandariinia sekä kukkaisuutta. Myös hajuvesimäisiä vivahteita löytyi.

Maku oli hapokas (5.6 g/l) ja runsaan hedelmäinen. Alkoholipitoisuus oli maltillinen (11.5 %). Maussa tuli esiin myös mineraalisuutta.

Kokonaisuutena viini oli kevyt, raikkaan hapokas ja aromikas. Jälkimaku oli pitkä, sitruksinen ja maamaisia aromeja sisältävä. Mielestämme sushi ja äyriäiset sopivat hyvin tälle viinille. Viini sopii raikkautensa hyvin myös kesän nautiskeluviiniksi. Maistoimme tämän viinin kanssa kreikkalaista katkarapupannua fetajuustolla (Garide Saganaki). Viini sopi hyvin tälle perinteiselle kreikkalaiselle äyriäisruoalle.


Pisteet: 16,5 / 20 p

Hinta – Alko

Kanakaris winery


Lue myös:
Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti