Samppanja Veuve Cliquot Demi-Sec, Viinihetki
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  50-100€,  Jälkiruoka,  Kala,  Kuohuviinit,  Menu,  Sushi ja äyriäiset

Viinihetki 4 v – Samppanjaa Veuve Clicquot Demi-Sec

Viinihetken perustamisesta on tullut kuluneeksi 4 vuotta (5.3.2017 -).  Artikkelin aluksi hieman kuulumisia kuluneelta vuodelta, jonka jälkeen juhlan kunniaksi samppanja-tasting: Veuve Clicquot Champagne Demi-Sec ja pieni maistelumenu.

Vuoden aikana Viinihetkeen on kertynyt artikkeleita kaikkiaan noin 50. Olemme kirjoittaneet mm. Portugalista viinimaana, viiniuutuuksista, viinin ominaisuuksista ja viiniharrastuksesta yleisesti. Osallistuimme muutamaan ”virtuaalitastingiin” ja kävimme tutustumassa paikallisiin marjaviinien tuottajiin.  

Viime vuoden viinitastingeista on erityisesti jäänyt mieleen viime vuoden kesällä grilliaterian kumppanina nautittu persoonallinen ja luonteikas oranssiviini Valdibella Sulle Bucce Bianco 2018. Oranssiviini oli meille viinityylinä aivan uusi. Joulun herkuista jäi mieleen Portviini Quinta do Vallado 20 Year Old Tawny Port, joka sai meiltä huikeat 19/20p eli täydet viisi tähteä.

Tämän vuoden teemana on Kreikka viinimaana. Kerran kuukaudessa maistelemme kreikkalaisen viinin ja valmistamme sille sopivan kreikkalaisen ruoan. Kevään aikana tarkoituksemme on myös aloittaa viinimaailman erikoisuuksien esittely, joista ensimmäisenä maisteltavaksi on tulossa itävaltalainen Gemischter satz.

Viime vuoden Portugali-teema oli niin innostava ja mielenkiintoinen, että päätimme laajentaa aihetta kirjoittamalla siitä e-kirjan, “Portugalilainen viinihetki“, joka ilmestyy maaliskuun aikana.

Olemme iloisia, että Viinihetken lukijamäärät ovat nousseet tasaisesti vuosi vuodelta. Tämä innostaa jatkamaan viiniartikkeleiden parissa tulevaisuudessakin.

Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia Viinihetken lukijoita!


Samppanja Veuve Clicquot Demi-Sec, Viinihetki

Veuve Clicquot Champagne Demi-Sec

Vuosikerraton (NV), puolimakea vakiosamppanja Veuve Clicquot Champagne Demi-Sec tulee Ranskan Campagnen maakunnasta. Viini koostuu vähintään 50 erilaisesta yksittäisestä viinistä, joka muodostaa tämän samppanjan sekoituksen eli cuvéen. Tähän sekoitukseen käytetyt rypäleet ovat Pinot Noir (40-45 %), Meunier (30-35 %) ja Chardonnay (20-25 %). Viiniä on ikäännytetty vähintään 3 vuotta.

Veuve Clicquotin vuosikerrattoman vakiosamppanjan tuotannosta 99 % on brutia (kuivaa) ja 1 % Secia (puolikuiva) ja Demi-Secia (puolimakeaa). Veuve Clicquotilla on viinitarhoja noin 390 hehtaaria, jotka jakaantuvat Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoihin.

Samppanjatalo Veuve Clicquotin on perustanut Philippe Clicquot vuonna 1772. Samppanjatalon johtajaksi tuli vuonna 1805 hänen poikansa François Clicquotin 27-vuotias leski Barbe Clicquot Ponsardin, Madame Clicquot. Madamea kutsutaan modernin ajan ensimmäiseksi businessnaiseksi ja hänen tuottamansa samppanjat saivat ylistystä ympäri maailmaa.

Vuonna 1810 Madame Clicquot loi ensimmäisen vintage champagnen ja vuonna 1816 hän ideoi keittiöpöydästään pulloille tanssituspulpetin sakanpoistoa varten. Edellä mainittu muiden viimeistelemä keksintö on edelleenkin käytössä alueella koneellisen tanssituksen ohella.

Vuonna 1986 Louis Vuitton osti yrityksen ja nykyään se on osa vuonna 1987 muodostettua LVMH-ryhmää (Moët Hennessy Louis Vuitton).

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Kuplat olivat pienet, rauhallisesti ylöspäin nousevat. Vaahtoreunus kesti hetken aikaa lasiin kaatamisen jälkeen.

Tuoksu oli melko voimakas ja hedelmäinen. Aromeissa erottui paahtoleipää, briossia, häivähdys valkosuklaata, hunajaa ja hentoa vaniljan tuoksua.

Maku oli puolimakea (45 g/l), keveän hapokas (6,5 g/l) ja mousseltaan pehmeä. Maussa toistuivat tuoksun aromit sekä lisäksi aprikoosia ja pehmeää kermaisuutta. Viini jätti kohtalaisen pitkän silkkisen jälkimaun.

Kokonaisuutena viini oli hedelmäinen, pehmeän hapokas ja makeusasteeltaan yllättävänkin sopiva sekä suolaisille (kylmäsavulohimousse, kampasimpukat) että makeille (mangomousse) maisteluannoksille. Viini sopii myös itämaiselle ruoalle ja seurustelujuomaksi.


Pisteet: 16/20p

Hinta – Alko

Viinitalo


Lohimoussea, kampasimpukoita ja samppanja-mangomoussea

Lohimousse, Viinihetki
Pikkusuolainen alkupala Lohimousse valmistettiin kylmäsavulohesta, Philadelphia-tuorejuustosta ja majoneesista. Koko komeus koottiin saaristolaisleivän päälle. Puolimakea samppanja ja suolainen lohimousse olivat hyvä makupari; vastakohdat täydensivät toisiaan.
Kampasimpukat ja vaniljainen samppanja-voikastike, Viinihetki
“Pääruoka” Kampasimpukat ja vaniljainen samppanja-voikastike. Toisiinsa sointuva yhdistelmä pehmeähappoisen samppanjan kanssa. Suolaiset parmakinkkusipsit antoivat pikantin lisäsäväyksen annokseen.
Samppanja-mangomousse, Viinihetki
Samppanja-mangomousse oli raikas päätös tälle aterialle. Demi-Sec samppanja ja mangomousse olivat tasavertaisia kumppaneita, juuri sopivan makeita toisilleen.

Lähteet:

Alko
Veuve Clicquot


Lue myös

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature ja sushia (Viinihetki 3 vuotta)

Viinin hapokkuus nostaa veden kielelle | Viinihetki


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti