Punaviini Big Sky 2018, Uusi-Seelanti, Viinihetki
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  25-50€,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2021

Helmikuun 2021 viiniuutuus – Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018

Helmikuun 2021 viiniuutuus löytyi tällä kertaa Alkon erikoiserästä ”Kiehtova Uusi-Seelanti”. Usein on kuultu väitettävän, että Uuden-Seelannin Pinot Noir -viinit ovat nousseet haastamaan lajikkeen eurooppalaisia versioita, joista arvostetuimmat tulevat Ranskan Bourgognesta. Tällä uutuusviinillä oli mielenkiintoista testata, onko väitteessä perää…

Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018

Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018 tulee Uuden-Seelannin Pohjoissaaren eteläkärjestä, Martinboroughin viinialueelta Muna Roadista. Martinborough on Uuden-Seelannin merkittävin viinialue ja viinitarhat sijaitsevat Wairau- ja Awaterejokien laaksoissa. Pääosa köynnöksistä kasvaa sora- ja moreenipohjaisella tasangolla ja viileä ilmasto sekä maaperä on erinomainen Pinot Noir -rypäleen viljelylle. Alue on samalla leveysasteella kuin Ranskan Bourgogne, vain pallonpuolisko on eri.

Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018 on 100% Pinot Noir -viini. Pinot Noir on kotoisin Ranskasta. Lajike on haasteellinen viljeltävä ja se vaatii laadukkaan kasvupaikan. Pinot Noir -viinit ovat yleisesti suhteellisen kevyitä. Niiden tanniinisuus on korkeintaan keskikertaista, jolloin viinien ryhdikkyys syntyy Pinot Noirille tyypillisestä hapokkuudesta. Viinin väri on yleensä hento ja aromimaailmaa voisi kuvailla heleän marjaisaksi. Viinien aromit vivahtavat usein vadelmaan, kirsikkaan ja puolukkaan.

Tämän viinin rypäleet ovat peräisin lähes 30- vuotiaista köynnöksistä. Viiniä on kypsytetty 11 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 15 % on ollut uusia. Viinin tuottaja on Big Sky Wines, jonka perustivat Katherine Jacobs ja Jeremy Corban palattuaan Ranskasta Uuteen-Seelantiin vuonna 2005. Jeremy Corban on 4. sukupolven viinintekijä perheestä, jolla on 100-vuotias viininvalmistushistoria Uudessa-Seelannissa.

Uuden-Seelannin tuottajat ovat edelläkävijöitä kierrekorkkien käyttöönotossa ja nykyisin lähes kaikki viinipullot on suljettu kierrekorkilla, kuten myös tämä pullo.

Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018 oli väriltään vaalean rubiininpunainen.

Kommentit viinistä

Maistelimme viiniä 6.2.2021.

Ulkonäöltään viini oli kirkas ja kaunis, vaalean rubiininpunainen, lasissa läpinäkyvä ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas, Pinot Noirille tyypillisen marjaisa, erityisesti alkutuoksussa. Aromeissa tuli esille vadelmaa ja kirsikkaa, myöhemmin myös savua ja syksyisen metsän tuoksuja mm. maatuneita lehtiä, lopputuoksussa hennon kukkaisia vivahteita.

Maku oli keskitäyteläinen, hedelmäinen ja hapokas. Tanniinit olivat kypsät. Maussa toistuivat tuoksun aromit, erityisesti marjat ja maamaiset vivahteet. Lisäksi esiin tuli pippuria ja tummaa suklaata.

Kokonaisuutena viini oli vivahteikas, tyylikäs ja jo hiukan kehittynyt, tyypillinen Pinot Noir. Lyhyellä varastoinnilla (2-3 vuotta) tuoksun ja maun aromit voisivat vielä syventyä. Esimerkiksi linturuoat saavat tästä viinistä oivallisen kumppanin. Itse maistelimme viinin kanssa sveitsiläistä Appenzeller-juustoa ja pistaasipähkinöitä. Viini sopii myös istuskeluviiniksi.

Artikkelin alussa esitimme kysymyksen, onko Uuden-Seelannin Pinot Noirista Bourgognen vastaavan viinin haastajaksi. Ainakin tämän maistelun perusteella voimme todeta, että kyllä on. Uuden-Seelannin Pinot Noirit ovat laadukkaita ja varteenotettavia kilpailijoita johtuen suurelta osin kasvuolosuhteiden samankaltaisuudesta ja viininvalmistajien intohimoisesta ja innovatiivisesta suhtautumisesta tämän vaativan lajikkeen viljelyyn.


Pisteet: 17/20p

Hinta – Alko

Viinitalo Big Sky Wines


Appenzeller Classic juusto, pistaasipähkinöitä ja pataleipä. Viinihetki
Appenzeller Classic -juusto on maultaan pehmeän hedelmäinen ja täyteläisen kermainen, Pinot Noir -viinin kumppanina erinomainen. Pistaasipähkinät ja pataleipä täydentävät makuyhdistelmää.

Juusto – Appenzeller Classic

Pinot Noir -viinin osalta on tärkeää, että juusto ei ole liian voimakas maultaan, jotta se ei peitä viinin herkkiä makuvivahteita. Viinin kanssa maistelimme Appenzeller Classic – juustoa, joka on sopivan vivahteikas, mutta ei liian voimakas tälle viinille.

Appenzeller on kotoisin Sveitsistä ja se kuuluu maan tunnetuimpien juustojen joukkoon. Sen valmistuksen historiaa on pystytty jäljittämään keskiajalle asti. Sankt Gallen luostarista löytyneistä asiakirjoista vuodelta 1069 on löytynyt merkintöjä talonpoikien luostariin tuomista kymmenyksistä, joista osa lahjoitettiin juustotahkoina. Luostariin lukittuihin varastoihin tuotuja paikallisia juustoja kutsuttiin nimellä Appenzell eli apotin selli.

Appenzeller lukeutuu puolikoviin juustoihin ja se valmistetaan pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Juuston makua on vaikea jäljitellä, sillä alppilaaksossa käyskentelevien lehmien ravintoon kuuluu satoja alppiyrttejä, joita ei muualla maailmassa kasva.  

Kesämaidosta valmistettavaa Appenzelleriä arvostetaan juuston raikkauden ansiosta enemmän kuin talvimaidosta valmistettua. Appenzeller -tahkoja valellaan kypsytyksen aikana useita kertoja viini-yrttiliuoksella, jonka resepti vaihtelee jokaisen juustoa valmistavan tuottajan välillä.

Appenzellerista on tarjolla useita eri ikäisiä juustoja. Nuorimman ja vähintään 3 kuukautta kypsytetyn juuston tunnistaa hopeanvärisestä kääreestä (Classic). Se on maultaan pehmeän hedelmäinen ja täyteläisen kermainen. Vähintään 4 – 6 kk kypsytettyä, punaiseen suojapaperiin kiedottua Appenzelleria kutsutaan nimellä Surchoix. Juuston maku on kevyen pähkinäinen ja hieman mausteinen.

Juustoperheen vanhin jäsen, Extra, on vähintään 6 kuukautta kypsynyt ja se on rakenteeltaan kuivempi kuin muut perheen jäsenet ja maultaan voimakkaan vivahteikas. Extra-juuston tunnistaa mustasta suojakääreestä. Appenzeller -juusto on nimisuojattu.

Lisätietoa:

Appenzeller


Lähteet:

Viinilehti
Alko
Uusitalo, 2011: Juustot ja juomat


Lue myös:

Tammikuun 2021 viiniuutuus – Besini Qvevri 2018, Kakheti, Georgia | Viinihetki

Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".