kreikkalainen valkoviini Vidiano 2019, Viinihetki
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Keitot,  Valkoviinit

Kreikkalainen valkoviini Lyrarakis Vidiano 2019 ja kalakeitto Psarosoupa

Herralle Dionysokselle
tahdon kajauttaa
oivan dityrambin
kun tämä viini
salaman lailla lyö
ja mieleni kirkastaa.
         –  Arkhilokhos, 77

Kuukauden teemaan valikoitui maisteltavaksi kreikkalainen valkoviini Vidiano-rypäleestä, Lyrarakis Vidiano 2019 Kreetan saarelta. Viinin seuraksi valmistimme perinteistä kreikkalaista kalakeittoa, Psarosoupaa.

Vidiano rypäle

Vidiano-rypäle (kreik. Βιδιανό, tieteellinen nimi: Vitis vinifera Linné Subsp. Vinifera) on vanha lajike, joka mainitaan myös nimellä “Avidiano”. Se on kotoisin yhdeltä maailman vanhimmista viinialueista Kreetan saarelta.

Viinin valmistuksen perinteet ovat säilyneet Kreetalla 4 000 vuotta ja näistä muinaisista ajoista lähtien kreetalaiset kasvattivat viiniköynnöksiä niin viinintekoon kuin rusinoiden kuivattamiseen. Saarella kasvaa 11 paikallista alkuperäistä rypälelajiketta, joista valkoinen Vidiano on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista.

Vidiano-rypäle juontaa juurensa 1300-luvulle, jolloin venetsialaiset miehittivät Kreetan. Saarta kutsuttiin tuolloin Candiaksi. Vidiano oli yksi tärkeimmistä rypäleistä, joita tuolloin käytettiin kuuluisassa makeassa Malvasia-viinissä. Malvasia- viinit valmistettiin Candiassa ja kuljetettiin ympäri Eurooppaa mm. Lontooseen, Pariisiin ja Konstantinopoliin (nykyinen Istanbul).

Kauppa jatkui, kunnes ottomaanit valtasivat saaren 1400-luvulla, ja viininviljely suurelta osin päättyi. Samalla Vidiano-rypäle lähes katosi. Lajike löydettiin uudelleen 1980-luvulla. Tuolloin Vidiano- köynnökset olivat hajallaan vanhoissa viinitarhoissa muiden rypäle- lajikkeiden joukossa.

Nykyään Vidiano-rypäle kattaa pienen osan Kreetan koko viinitarhojen pinta-alasta, noin 150–200 hehtaaria. Sitä viljellään pääasiassa Heraklionin, Rethymnonin ja Hanian alueilla. Viime aikoina sen viljely on levinnyt myös mm. Pohjois-Kreikkaan.

Vidiano kestää lämpöä ja kuivuutta säilyttäen aromaattisen luonteensa erinomaisesti. Lajike tuottaa hyvin erilaisissa maaperissä, mutta pärjää parhaiten kalkkipitoisilla, savikalkkipitoisilla alueilla, graniittisilla rinteillä ja viileämmillä alueilla.

kreikkalainen valkoviini Vidiano 2019, Viinihetki
Vidiano 2019 on keskitäyteläinen, hapokas ja sitruksinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi äyriäisille, rasvaiselle kalalle ja myös kanalle.
kreikkalainen valkoviini Vidiano 2019, Viinihetki

Kreikkalainen valkoviini Lyrarakis Vidiano 2019

Tämän viinin Vidiano-rypäleet tulevat 550 metrin korkeudessa olevilta luomuviljeltyiltä viinitarhoita. Rypäleet on kerätty käsin. Rypälemehun käyminen on tapahtunut ruostumattomasta teräksestä valmistettuissa säiliöissä, joissa se on fermentoitu 15–17 °C:ssa 16 päivää. Tämän jälkeen on seurannut spontaani malolaktinen käyminen.

Vuonna 1966 perustettu kreetalainen perheyritys Domaine Lyrarakis sijaitsee vuoristoisessa Alagnin kunnassa (440 metriä merenpinnan yläpuolella) Heraklionin kaupungin eteläpuolella Kreetalla. Hyvin säilyneet 1400-luvun kivipuristimet viinitilaa ympäröivillä pelloilla ovat osoitus alueen pitkästä viininvalmistuksen historiasta.

Lyrarakis viinitalo on tehnyt paljon työtä lähes sukupuuttoon kuolleiden saaren alkuperäislajikkeiden, kuten Dafni ja Plytó ja Vidianon pelastamiseksi. Viinitilan laaja viinivalikoima koostuu yksittäisiltä viinitarhoilta tulevilta yhden lajikkeen viineistä (Vidiano, Plytó, Mandilari, Assyrtiko, Vilana, Thrapsathiri, Kotsifali) sekä erilaisista sekoituksissa, joissa yhdistyvät paikalliset ja kansainväliset lajikkeet (Syrah, Cabernet Sauvignon ja Merlot). Viininvalmistusta johtaa Myriam Ambuzer.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, vaaleankeltainen. Viskositeetti oli kohtalaisen korkea. Melko voimakkaassa tuoksussa oli havaittavissa yrttien ja sitrushedelmien vivahteita sekä hiukan paahteisuutta.

Maku oli kuiva, hapokas (5,3 g/l) ja mineraalinen. Sokeria viini sisälsi 2g. Aromeissa erottui sitruunan ja limen vivahteita, yrttisyyttä ja vihreää paprikaa. Viinin jätti pitkän mineraalisen ja sitrushedelmien sävyttämän jälkimaun.

Kokonaisuutena Lyrarakis Vidiano 2019 oli keskitäyteläinen, hapokas ja sitruksinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi äyriäisille, rasvaiselle kalalle ja myös kanalle.


Pisteet: 15 / 20 p

Hinta – Alko

Viinitalo Lyrarakis Winery


kreikkalainen kalakeitto, Psarosoupa, Viinihetki

Kreikkalainen kalakeitto Psarosoupa

Psarosoupa (myös Psarosupa, kreik. ψαρόσουπα) on kreikkalainen sana kalakeitolle, joka on perinteinen kreikkalaisessa keittiössä. Se on yksinkertainen ruokalaji sisältäen keitettyjä vihanneksia ja kalaa. Keitosta on useita muunnelmia. Kaikki sisältävät kalaa ja vihanneksia.

Tyypillisesti keitossa on useampi kuin yksi kalalaji.  Vihannekset ovat yleensä yhdistelmä porkkanaa, selleriä, purjoa, persiljaa ja perunaa. Se, millaista kalaa keitossa on, vaihtelee. Käytetyimmät kalalajit ovat turska, lohi, taimen makrilli, piikkikampela ja ahven. Usein suositaan kiinteää, valkolihaista kalaa ja vältetään rasvaisempia kaloja.

Kreikkalainen kalakeitto Psarosoupa

Psarosoupa (myös Psarosupa, kreik. ψαρόσουπα) on kreikkalainen sana kalakeitolle joka on perinteinen kreikkalaisessa keittiössä. Se on yksinkertainen ruokalaji sisältäen keitettyjä vihanneksia ja kalaa. Keitosta on useita muunnelmia. Kaikki sisältävät kalaa ja vihanneksia. Tyypillisesti keitossa on useampi kuin yksi kalalaji.  Vihannekset ovat yleensä yhdistelmä porkkanaa, selleriä, purjoa, persiljaa ja perunaa. Se, millaista kalaa keitossa on, vaihtelee. Käytetyimmät kalalajit ovat, turska, lohi, taimen makrilli,  piikkikampela, ahven. Usein suositaan kiinteää, valkolihaista kalaa ja vältetään rasvaisempia kaloja

Ingredients

 • kreikkalaista ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 600 g uuden sadon perunoita
 • 4 porkkanaa
 • pala n. 200 g juuriselleriä
 • 1 kevätsipuli varsineen
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 2 minikokoista kesäkurpitsaa
 • 1 iso tomaatti
 • ¾ dl oliiviöljyä
 • 1 l kala- tai kasvislientä
 • 1 laakerinlehti
 • muutama kokonainen mustapippuri
 • 600 g ruodottomia kalafileitä esim. kuhaa ja lohta
 • 1 sitruuna
 • pieni puntti tilliä

Instructions

 • Harjaa perunat puhtaiksi ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi. Kuori porkkanat ja Viipaloi ne. Kuori juuriselleri ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipuli varsineen. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynsi. leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Raasta tomaatti.
 • Kuullota valkosipulia ja sipulin valkoista osaa kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää perunat, porkkanat ja selleri. Paista sekoittaen hetki. Lisää kalaliemi, laakerinlehti ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsyneet.
 • Leikkaa kala reiluiksi paloiksi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu.
 • Lisää kattilaan kesäkurpitsat, tomaattiraaste ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
 • Lisää hienonnetut sipulinvarret, sitruunankuori ja mehu. Hienonna pinnalle runsaasti tilliä.
 • Tarjoile valkosipulimajoneesin ja tuoreen leivän kanssa.

Lue myös:

Terra Nera White 2020 – valkoviini Assyrtiko-rypäleestä ja Carides Saganaki

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard – valkoviini antiikin rypäleestä – Viinihetki


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti