kreikka makedonia
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Juustot,  Valkoviinit,  Viinimaa Kreikka

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard – valkoviini antiikin rypäleestä

Viininkypsytysrukous

Bacchus, luoja viinipuiden,
tule, täytä köynnökset!
Makeaksi tulkoon neste
vertaiseksi nektarin!
Pilaantumaan älä päästä,
vanhaksi se kypsytä
ettei karvaaksi se muutu,
vaihdu vallan toiseksi.

-Florus, Poeate latini minores (Baehrens)

Kreikkalainen viinihetki -teemassa oli maisteltavana Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016, viini Kreikan omasta Malagouzia -rypäleestä. Rypäle lähes kuoli sukupuuttoon, kunnes se elvytettiin uudestaan 2000 -luvun alussa Thessalonikin lähellä Pohjois-Kreikassa. Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin (autoktonisiin) rypäleisiin.

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016
Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016,

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016

Viinitalo Alpha Estate sijaitsee Amyndeonin alueella Luoteis-Kreikassa. Se on 2000-luvun alussa perustettu ja sillä on 180 hehtaaria tarhoja. Viinitarhat sijaitsevat 600-700 metrin korkeudessa vuorien ympäröimällä tasangolla, jossa sijaitsee myös kaksi suurta järveä. Viinitarhan nimi, Turtles, tulee siitä, että paikallinen kilpikonnalaji on pitänyt aluetta perinteisenä pesimäalueenaan ja viinintuottaja suojelee sitä.

Viini on valmistettu 100 %:sti Malagouzia -rypäleestä (myös Malagousia), jonka juuret löytyvät manner-Kreikan eteläosista. Rypäleen alkukotina pidetään kuntaa nimeltä Nafpaktos (Naupaktos) Korintinlahden länsiosassa.

Nykyisin lajiketta on alettu viljelemään runsaasti viileämmillä viinialueilla Pohjois-Kreikassa ja Makedoniassa. Malagouzia – köynnökset ovat elinvoimaisia ja satoisia. Rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia sekä matalahappoisia. Rypäleiden kohtalainen uutepitoisuus antaa viineihin täyteläisyyttä, mikäli sadon tuotos pidetään rajattuna.

Rypälelajike viihtyy lämpimässä ja suhteellisen kuivassa ympäristössä. Laadukkaimmat viinit tulevat kuumilta tasangoilta. Malagouzia -rypäleistä valmistetut viinit ovat ominaisuuksiltaan sitruksisia, yrttisiä ja kukkeita. Ne muistuttavat Sauvignon Blanc -viinejä.

Havainnot viinistä

Viini oli väriltään kirkas, hennon vaaleanvihertävä ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, raikas ja melko voimakas. Aromeissa tuli esiin herukkaisuutta, sitrusmaista ja hentoa kukkaisuutta.

Viinin oli kuiva ja hapokas. Maussa erottui myös herukkaisuutta (valko- ja punaherukka). Tuoksun aromit toistava sitruksisuus oli leimaa-antava piirre tälle viinille.

Kokonaisuutena viini oli uuden Seelannin Sauvignon-blanc -viinien tyyppinen. Pienoinen pettymys oli se, että tämän lajikeviinin olemus ja ominaispiirteet eivät olleet niin persoonallisia tai poikkeavia, kuin mitä antiikkinen alkuperä antoi odottaa.

Tämä raikas, terhakka valkoviini sopii mielestämme hyvin esimerkiksi aperitiiviksi ja kasvisruokien kumppaniksi. Tämän maisteluhetken iltapala: uunissa paistettu hunajainen feta-juusto, kirsikkatomaatit, viinilehtikääryleet ja sitruunalla maustettu jogurtti sekä Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 sopivat hyvin toistensa seuraan. Ruoka toi esille viinin makeita vivahteita, joita varsinaisen maistelun aikana emme havainneet.


Pisteet: 14/20p

Alko

Viinitalo Alpha Estate


Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa
Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa

Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa

Ainekset (2 annosta):

 • 200 g fetaa kokonaisena palana
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 200 g kirsikkatomaatteja
 • Mustapippuria
 • Pitaleipiä paahdettuna ja siivuiksi leikattuna

Valmistusohje:

 • Lämmitä uuni 180-asteiseksi.
 • Valuta oliiviöljy juustolohkon päälle ja levitä ympärille kirsikkatomaatit.
 • Paahda juustoa uunissa, kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä sulanut, noin 10 minuuttia.
 • Lämmitä hunaja mikroaaltouunissa. Nosta juusto uunista ja penslaa pinnoille hunaja.
 • Laita juusto takaisin uuniin ja paahda, kunnes pinta alkaa tummua.
 • Mausta mustapippurilla ja tarjoa välittömästi pitaleivän kanssa.

(Ohje: Haaga Helian keittiömestarikouluttaja Sami Rekola ja Option ruokatoimittaja Mikko Takala)

Lisänä valmispakkaus kreikkalaisia viininlehtikääryleitä ja sitruunalla maustettua jogurttia

Perinteistä kreikkalaista musiikkia ja kansantanssia
Lue myös:

Kreikkalainen punaviini Tsantali Rapsani 2017 ja lammaslihamureke – Viinihetki

Assyrtiko – historiallinen rypäle Kreikasta


Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".