Terra Nera White 2020 – valkoviini Assyrtiko-rypäleestä ja Carides Saganaki
”Viini, kostuttaa ja tasoittaa mielen ja vaimentaa huolet …
se nostaa esiin ilonaiheet ja
elvyttää öljyn lailla hiipuvan elämänliekin.
Jos juomme kohtuullisesti, vähän kerrallaan,
viini tihkuu keuhkoihin kuin suloisin aamukaste …
Viini ei silloin tuhoa järkeämme
vaan kutsuu meidät miellyttävällä tavalla viihtyisään ilonpitoon.
(Sokrates, Hugh Johnson: Viinin Tarina)
Kreikka – teemaan valitsimme maisteltavaksi Assyrtiko-rypäleestä valmistetun valkoviinin Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020 Santorinin saarelta. Viinin seuraksi valmistimme kreikkalaisen katkarapupannun, Garides saganakin.
Assyrtiko – rypäle
Assyrtikoa pidetään Kreikan laadukkaimpana vaaleana rypälelajikkeena. Sen merkitys Kreikalle on sama kuin Albariño Espanjalle tai Grüner Veltliner Itävallalle. Rypäle on todennäköisesti peräisin Kykladien saariryhmään kuuluvalta Santorinin saarelta, josta se on levinnyt muille Kreikan viinialueille. Santorinin saari on olosuhteiltaan kuiva, kuuma ja tuulinen sekä maaperältään vulkaaninen.
Santorinin viinitarhojen pinta-alasta Assyrtiko rypäle kattaa noin 70 %. Monet viiniköynnökset ovat varttamattomia ja köynnösten ikä vaihtelee 60 vuodesta 250 vuoteen. Assyrtiko on yksi harvinaisista valkoisista rypälelajikkeista, joka pystyy säilyttämään voimakkaan hapokkuuden myös kuumassa kasvuympäristössä. Nykyisin lajike on Kreikan kolmanneksi viljellyin vaalea lajike.
Santorinilla köynnökset sidotaan yleensä Kouloura-menetelmällä. Tällöin köynnös sidotaan maahan koriksi, jotta se saisi suojaa kovalta tuulelta ja auringolta. Näin köynnös voi parhaimmalla mahdollisella tavalla hyödyntää vesivaroja, eikä kastelua tarvita.
Assyrtiko-rypäleestä valmistetut kuivat valkoviinit ovat parhaimmillaan nuorena, mutta kuivatuista rypäleistä valmistetut makeat viinit (Vinsanto) voivat happojen ja sokerin ansiosta säilyä pitkään.
Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020
Rypäleet tähän viiniin kerätään käsin keskimäärin 50 -vuotiaista köynnöksistä, jotka kasvavat Santorinin saaren matalalla sijaitsevilla tarhoilla. Viinitarhat sijaitsevat saaren alemmissa kylissä, kuten Kamari, Messaria, Vothonas ja Akrotiri. Viini käy lämpökontrolloiduissa terästankeissa, joissa se kypsyy sakan päällä 6 kuukauden ajan.
Artemis Karamolegosin viinitilan perusti syntyjään santorinilainen Artemis vuonna 2004 isoisänsä viininviljelyperinteen pohjalta. Vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa tilasta on tullut yksi saaren johtavista viinitiloista.
Tila omistaa hieman yli 3 hehtaaria viinitarhoja (jotkut yli 100 vuotta vanhoja) Pyrgosissa, Megalorchorissa, Exo Goniassa, Akrotirissa ja Firassa. Omien tarhojensa lisäksi rypäleitä saadaan muilta paikallisilta viljelijöiltä, joiden hallussa on vanhoja, paikoin yli 150-vuotiaita tarhoja.
Assyrtikon lisäksi tarhoilla kasvaa muita alueen omia lajikkeita, kuten valkoista Aidania ja Athiria, sekä punaista Mavrotraganoa ja Mandilariaa. Kokonaisuudessaan tila tuottaa 11 eri viiniä, niin valkoisia, punaisia kuin kuivatuista rypäleistä valmistettua makeaa Vinsantoa. Tilan vuosituotanto on noin 160 000 pulloa.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas, oljenkeltainen. Viskositeetti oli kohtalaisen korkea. Kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa oli havaittavissa yrttien, melonin ja sitrushedelmien vivahteita. Maku oli kuiva, hapokas (5,9 g/l) ja mineraalinen. Aromeissa erottui sitruunan ja greipin vivahteita sekä hiukan myös suolaisuutta ja yrttisyyttä. Viinin jätti pitkän, sitrushedelmien sävyttämän jälkimaun.
Kokonaisuutena viini oli keskitäyteläinen, hapokas ja marjaisa ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi äyriäisille, rasvaiselle kalalle ja erilaisille salaateille.
Viinitalo Artemis Karalomolegos
Katkarapupannu, Carides Saganaki
“Garides Saganaki” on katkarapuruoka, jonka löytää kaikkialta Kreikasta. Se tarjoillaan yleensä alkupalana tai meze-ruokalajina, jota yleensä täydentävät leipä tai lämpimät pitakolmiot. Se on myös erinomainen pääruoka.
Saganaki on nimetty pienen, paksupohjaisen ja kaksikahvaisen paistinpannun, Saganin mukaan. Pannussa valmistetaan erilaisia pieniä alkupaloja. Suosittuja saganaki-ruokia on olemassa useita erilaisia, kuten esimerkiksi juustosaganaki, simpukkasaganakia ja katkarapusaganaki.
Saganakin keittämiseen on monia versioita ja menetelmiä. Jotkut kypsentävät sen liedellä, jotkut viimeistelevät ruoan paistamalla sen uunissa. Perinteisesti tässä ruokalajissa käytetään kreikkalaista Ouzoa (paikallisesti erittäin suosittu anismaustettu juoma), mutta myös valkoviini käy.
Kreikkalainen katkarapupannu fetajuustolla (Garides saganaki, 4:lle)
Ingredients
- kreikkalaista ekstra-neitsytoliiviöljyä
- 1 punasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 medium punainen chili
- 1 punainen paprika
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 1 prk 400 g kokonaisia säilyketomaatteja
- 1 dl kreikkalaista valkoviiniä
- 1 rkl oreganoa
- 2 rkl silputtua timjamia
- 2 rkl tuoretta tilliä tai persiljaa hienonnettuna suolaa ja vastajauhettua pippuria
- 200 g isoja katkarapuja
- 200 –250 g fetajuustoa murskattuna tai kuutioituna
Instructions
- Kuullota runsaassa oliiviöljyssä pannulla hienonnettua punasipulia, valkosipulinkynsiä ja chiliä noin 5 minuuttia.
- Lisää pieneksi kuutioitu paprika ja kirsikkatomaatit. Paista hetki.
- Muussaa käsin kokonaiset säilyketomaatit murskaksi ja lisää joukkoon. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
- Mausta ja anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia.
- Sulata katkaravut nopeasti kylmän veden alla. Valuta ja lisää katkaravut kastikkeen joukkoon.
- Murustele feta pinnalle. Laita kansi päälle ja anna poreilla vielä muutama minuutti.
- Yhdistä aineet ja kiehauta. Lisää kirsikkatomaatit ja kuumenna.
- Tarjoile tuoreen leivän kera.
Lue myös:
Kreikkalainen valkoviini Lyrarakis Vidiano 2019 ja kalakeitto Psarosoupa
Kreikka – viinialueet ja laatuluokitukset – Viinihetki