Masi_Riserva di Costasera 2013, Viinitalo Masi
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  50-100€,  Punaviinit,  VIINITALOT / VIINITILAT

Masi Agricola – amarone-viinien johtava tuottaja

Vuoden 2024 uutena teemana Viinihetkessä ovat viinitalot ja viininvalmistajat. Tämä teema on jäänyt vähemmälle huomiolle blogiteksteissä. Usein viiniä juodaan sen kummemmin miettimättä, kuka tai ketkä viinin ovat valmistaneet tai minkälainen valmistusprosessi viinin taustalla on. Edellä mainittu on kuitenkin oleellinen tekijä nautittavan lopputuloksen kannalta. Ensimmäiseksi esiteltäväksi viinitaloksi valitsimme Masi Agricolan, lyhyesti Masi, joka on amarone-viinien johtavia tuottajia maailmassa. Viinitalon viineistä valitsimme maisteltavaksi amarone-viinin, Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013.

Viinitalo Masi Agricola – viininviljelyä kahdeksassa sukupolvessa

Masin viinitalo on perustettu vuonna 1772 Italian Veneton Valpolicella Classico -alueen pieneen Masin laaksoon. Tilan omistaa Boscainin perhe, joka nimesi sen Vaio de Masin laakson mukaan. Yli 250 vuoden intohimoisen viininvalmistuksen jälkeen yritys on edelleen perheen käsissä, jota johtaa kuudes, seitsemäs ja kahdeksas sukupolvi, ”Mister Amaroneksikin” kutsuttu Sandro Boscaini, Raffaelle Boscaini ja Alessandro Boscaini.

Masi on äänestetty yhdeksi 50 parhaasta italialaisesta viinitilasta kansainvälisen Food & Wine -lehden laatimassa luettelossa. Masi on myös vahvistettu yhdeksi Made in Italy -lähettiläistä, jotka Wine Spectator valitsee 131 italialaisen viinitilan joukosta.

Masi tuottaa viiniä myös Serego Alighierin tiloilla Venetossa ja Toscanassa, Bossi Fedrigottin tarhoilla Trentinossa sekä omilla tarhoillaan Argentiinan Tupungatossa. Masin viimeisin projekti on Canevel, Proseccon ala-alueella Valdobbiadenessa. Masin viinit ovat tunnettuja 140 maassa ja tuotanto on yli 12 miljoonaa pulloa vuodessa (2017)

Masilla on ympäristöjohtamisen (ISO 14001) ja työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen (ISO 45001) sertifikaatti SQS:ltä, kansainvälisesti tunnustetulta sertifiointi- ja valvontapalvelujen laitokselta.

Masi viinitarhat, Masi Agricola – amarone-punaviinien johtava tuottaja. Viinihetki
Masi suosii tuotannossaan kotoperäisten venetsialaisten rypälelajikkeiden käyttöä.

Veneton rikas rypälelajikkeiden perintö

Veneton alueella yleensä ja erityisesti Veronassa on erityisen rikas rypälelajikkeiden perintö. Masi suosii tuotannossaan kotoperäisten venetsialaisten rypälelajikkeiden käyttöä ja on istuttanut sekä testannut noin 48 kotoperäistä rypälelajiketta, joista osa on jo unohdettu. 

Ajan myötä vain kolmella rypäleellä on ollut tärkeä rooli Valpolicellan tyypillisimpien viinien tuotannossa: Corvinalla, Rondinellalla ja Molinaralla. Viime vuosina myös neljäs lajike, Oseleta, on noussut etualalle. Oseleta on yksi Veronan alueen vanhimmista lajikkeista, jonka Masi löysi uudelleen 1980-luvulla. Edellä mainitut rypäleet ovat amarone-viinien perustana. Pinot Grigio, Refosco, Garganega, Glera, Marzemino e Teroldego ovat muita kotoperäisiä lajikkeita, joita käytetään pääasiassa muiden Masi-viinien kuin amaronen valmistuksessa.

Rypälekuivaus, amaroneviinit, Masi Agricola – amarone-punaviinien johtava tuottaja. Viinihetki
Amarone-viinien rypäleet kuivatetaan perinteisillä bambutelineillä (”arele”)

Masin viininvalmistuksen menetelmät

Masin viininvalmistuksen juuret juontavat Rooman aikaan. Viinitalo on ollut vuosia edelläkävijä viininvalmistuksessa kehittäen eteenpäin mm. ikiaikaista appassimento-menetelmää. Lisäksi Masi on hyödyntänyt appassimentomenetelmää luodessaan ripasso-menetelmän. Nämä menetelmät ovat muodostuneet osaksi pohjois-italialaista viininvalmistusta.

Appassimento -menetelmässä rypäleet kuivataan ennen puristamista ja mehun käyttämistä viiniksi. Kuivaus kestää vähintään 3 kuukautta ja rypäleet menettävät sen aikana yli puolet nesteestään. Amarone -rypäleet näyttävätkin enemmän rusinoilta kuin viinivalmistukseen käytettäviltä rypäleiltä. Kun puristettavien rypäleiden nestemäärä vähenee, muu sisältö tiivistyy ja siksi appassimento -menetelmällä tehdyissä viineissä on enemmän makua ja sokeria. Viinistä tulee täyteläinen ja suuren sokerimäärän vuoksi alkoholipitoisuus on korkea.

Ripasso-menetelmässä peruspunaviini käytetään toisen kerran tynnyreissä, joissa on jäljellä amarone -viinien käymisen jälkeinen kuorimassa. Toisen käymisen aikana viinin alkoholipitoisuus ja tanniinisuus nousevat hieman ja viini saa runsaasti erilaisia aromeja. Kevyemmin kuivatuista rypäleistä Masi on luonut sarjan viinejä ripasso -menetelmällä, kuten Campofiorin ja Brolo Campofiorin.

Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana Masi ja sen tekninen ryhmä ovat käyttäneet appassimento -menetelmää ja tuottaneet viisi erilaista amaronea ja kolme reciotoa (amaronen makea vastine).

Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013. Masi Agricola – amarone-punaviinien johtava tuottaja. Viinihetki
Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013 on voimakas ja täyteläinen talviviini.

Punaviini Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013

Masi tuottaa viittä eri amarone-viiniä: Costasera, Riserva di Costasera, Mazzano, Campalongo di Torbe ja Vaio Armaron, joista ensimmäinen ja toinen ovat ns. perusamaroneja: Riserva di Costaseralla on normaalia (3kk) pidempi appassimentokuivatus (4 kk). Mazzano ja Campalongo di Torbe  ovat ns. tarha-amaroneja eli yhden tarhan rypäleistä valmistettuja. Vaio Armaron on kehitetty yhteistyössä Conti Serego Alighieri-viinitalon kanssa.

Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013 on ollut säilytyksessä viinikaapissamme ja nyt tämän Masin viinitalon esittelyn yhteydessä oli sopiva hetki ottaa se maisteltavaksi ja esimerkkiviiniksi Masin tuotannosta.

Viinin rypäleet ja valmistus

Viinin rypälekoostumus on seuraava:

Corvina 70 %
Rondinella 15 %
Oseleta 10 %
Molinara 5 %

Corvina on Veneton arvostetuin lajike ja se tuo viiniin rakennetta, tuoksua, herkkiä aromeja, purppuranpunaista väriä sekä tyypillisiä kypsien kirsikoiden vivahteita. Corvinan tyypillisiä aromeita ovat mm. vadelma, karpalo, manteli, terva ja lääkeyrttisyys.

Rondinella on satoisa lajike, joka antaa viiniin tanniinista rakennetta, väriä ja hienostuneita aromeita. Oseleta lisää viiniin monivivahteisuutta, rakennetta, tanniinisuutta ja voimakkuutta. Molinara tuo viiniin raikkautta, hapokkuutta ja voimakasta mausteisuutta. Molinaran aromeita ovat mm. kukat, yrtit ja kirsikka.

Käsin kerätyt rypäleet on kuivatettu (appassimento) perinteisillä bambutelineillä (”arele”) 120 päivää, jonka aikana noin 40 % rypäleissä olevasta nesteestä haihtuu. Alkoholikäyminen kestää noin 2 viikkoa ja tammitynnyrikypsytys 600 litran slavonialais- ja allier -tammitynnyreissä noin 40 kk. Lopuksi viini kypsyy pulloissa 6 kk. Masi Riserva di Costasera Amarone Classico kuuluu Italian laatuluokituksen korkeimpaan luokkaan, DOCG.

Masi Riserva di Costasera Amarone 2013 etiketti, Masi Agricola – amarone-punaviinien johtava tuottaja. Viinihetki
Amarone-viinit ovat tunnetusti pitkäikäisiä. Viineille luvataan kellarointipotentiaalia jopa yli 30 vuotta.

Kommentit viinistä

Viinin oli väriltään tumman kirsikanpunainen, lähes läpinäkymätön, korkean viskositeetin omaava (hitaat kyyneleet, pigmentoituneet jalat) ja liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja melko kehittynyt. Aromeissa erottui paahteisuutta, mausteisuutta, pippurisuutta, boysenmarjaa, luumua ja maan aromeja.

Maku oli voimakas ja täyteläinen, tanniinit pehmeät ja viini oli kevyen hapokas (hapot 5,9g/l). Tuoksun aromit kertautuivat maussa ja lisäksi erotimme hiukan yrttisyyttä ja kuivattuja hedelmiä. Sokeria viinissä oli 6.4 g/l ja alkoholipitoisuus amaronelle tyypillisesti korkea, 15,5 %.

Viiniä oli dekantoitu 2 tuntia ennen maistelua. Dekantointiaika olisi voinut olla pidempikin (3-4 tuntia), jolloin viini saattaisi avautua aromien osalta vieläkin moniulotteisemmaksi. Viini oli jo nyt nautittavissa, mutta varastointipotentiaalia tällä viinillä voisi olla vielä jopa 10-20 vuotta.

Viinin ruokapariksi sopivat erinomaisesti voimakkaaat liha- ja riistaruoat sekä kypsät juustot. Italiassa amarone on suosittu myös ns. “mediaatio”- / nautiskeluviininä.


Pisteet: 17 / 20 p

Hinta – Alko

Viinitalo Masi Agricola


Lähteet:

Masi
Wine Searcher
Winestate
Alko

Lue myös:

Masi Costasera Amarone Classico 2007 – nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä (Viinihetken arkisto)

Muita amarone-viinejä blogissa:

Lokakuun 2021 viiniuutuus Montresor Amarone della Valpolicella 2017


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti