Grillattua porsaanpihviä ja paprikaragua, Viinihetki
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Liha,  Punaviinit

Punaviini Messias Tradição Baga 2017 Portugalista ja grillipihvit paprikaragulla

Vuoden 2020 Portugali -teeman 5. osassa maisteltavana oli punaviini Messias Tradição Baga 2017 Portugalin pohjoisosasta Bairradan alueelta.  Tällä kertaa grillasimme porsaanpihviä ja lihan kumppaniksi valmistimme paprikaragua. Tämän portugalilaisen viinin rypäle, Baga, merkitsee Bairradan alueelle yhtä paljon kuin Pinot Noir Bourgognelle.

Baga -rypäle

Baga -rypälettä (nimi tarkoittaa marjaa) esiintyy Beirasin, Bairradan ja jonkun verran Dãon alueilla. Bairradassa (n. 200 km Lissabonista pohjoiseen) suurin osa punaviineistä valmistetaan Bagasta. Alueen korkeimman laatuluokan DOC-viineistä yli 90 % on valmistettu tästä rypäleestä.

Rypäle on ulkonäöltään keskisuuri, sinimusta ja paksukuorinen. Baga kasvaa parhaiten savisessa maaperässä, vaatii paljon aurinkoa ja kypsyy myöhään. Se on satoisa ja hyvin vastustuskykyinen erilaisille hometaudeille.

Bagasta tehdyissä viineissä on voimakkaasti tanniinisuutta ja hapokkuutta. Viineillä on runsaasti säilytyspotentiaalia ja ne ikääntyvät ja kehittyvät pullossa hyvin. Rypäleestä saadaan alkoholipitoisuudeltaan melko mietoja viinejä, joissa on hedelmäisiä vadelman ja metsämarjojen aromeja.

Viininvalmistus Baga -rypäleestä vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Pitkän pullokypsytyksen jälkeen aromeista voi löytää myös luumua, teetä, eukalyptusta, kaakaota ja tummaa tupakkaa.

Baga-rypälettä käytetään hapokkuutensa ansiosta myös kuohuviinituotannossa. Siitä tehdään paljon yhden rypäleen viinejä, mutta sitä käytetään myös sekoituksissa, erityisesti Portugalin tunnetuimman punaviinirypäleen Touriga Nacionalin seurana. Monien asiantuntijoiden mielestä hyvin kypsyneet Bagat muistuttavat korkeatasoisia Barolo- tai Bourgogneviinejä.

Portugalialinen punaviini Messias Tradição Baga 2017, Viinihetki
Messias Tradição Baga 2017, hapokas ja aromeiltaan marjaisa viini.

Messias Tradição Baga 2017

Messias Tradição Baga 2017 on lajikeviini (100 %) Baga-rypäleestä. Sen tuottaja on viinitalo Caves Messias, jonka on perustanut vuonna 1926 Messias Baptista. Perustajan etunimi Messias on otettu tämän viinin nimen osaksi, mutta nimi voi tarkoittaa myös intohimoista ja voimakkaan tunteikasta.

Messias Baptista toimi viinitalon johtajana vuoteen 1973 saakka. Johto on edelleen Messias Baptistan jälkeläisten omistuksessa. Viinitalo tuottaa viinejä Bairradan, Douron, Dãon, Vinho Verden, Beiraksen ja Vinho do Porton alueilla.

Messias Tradição Baga 2017 -viinin valmistaja on João Soares. Rypäleet ovat kasvaneet savisessa maaperässä ja viini on käynyt suurissa vanhoissa tammitynnyreissä. Sitä on kypsytetty 10 kk samoissa tynnyreissä.

Tämä viini kestää hyvin pidempääkin säilytystä hyvän hapokkuuden ja tanniinien ansiosta. Viini kuuluu Portugalin korkeimpaan DOC -laatuluokkaan.

Maistelukokemukset

Ennen maistelua viiniä oli dekantoitu karahvissa noin 2 tuntia.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, läpinäkyvä ja väriltään punaiseen kirsikkaan vivahtava. Viskositeetti oli kohtalaisen korkea alhaisesta alkoholipitoisuudesta (12 %) huolimatta. Tuoksu oli voimakas, marjainen ja kevyen paahteinen. Tuoksun aromeista erottui mm. puolukkaa ja karpaloa.

Aromikortti: portugalilainen punaviini Messias Tradição Baga 2017, Viinihetki
Aromikortti: Messias Tradição Baga 2017 (Viinihetki)

Maku oli kuiva (sokeria 2,6 g/l) keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja hapokas (6,3 g/l). Tanniineja oli kohtalaisesti, mutta ne olivat jonkin verran jo pehmentyneet. Marjaisat aromit toistuivat maussa – lisäksi aromeista erottui punaherukkaa, sikarilaatikkoa, kaakaota ja hiukan savuisuutta. Jälkimaku oli pitkä.

Kokonaisuutena Messias Tradição Baga 2017 oli tasapainoinen, hapokas, kirpeän mehukas ja marjaisa. Viini muistutti olemukseltaan Bourgognen Pinot Noir -viinejä. Viini sopii hyvin ruokaviiniksi, erityisesti grilliruoille.


14,5 / 20p
Hinta – Alko
Viinitalo Caves Messias


Portugalialinen ruoka: grillatut porsaanpihvit ja paprikaragu, Viinihetki
Grillattua porsaanpihviä ja paprikaragua

Portugalilaiset grillipihvit ja paprikaragu

Liha on tärkeä osa portugalilaista ateriaa ja grillaaminen on yleinen tapa valmistaa niin lihaa kuin äyriäisiäkin. Valmistamamme portugalilainen ateria koostui grillatusta porsaanpihvistä, paprikaragusta ja paistetuista perunoista. Paprika on yleisesti käytetty vihannes Portugalissa ja tässä reseptissä se on maustettu yrteillä.

Messias Tradição Baga 2017 osoittautui erinomaiseksi ruokaviiniksi ja sopi hapokkuutensa ja tanniinisuutensa ansiosta hyvin tähän ateriakokonaisuuteen.

Grillatut porsaanpihvit ja paprikaragu

Liha on tärkeä osa portugalilaista ateriaa ja grillaaminen on yleinen tapa valmistaa niin lihaa kuin äyriäisiäkin. Tämä portugalilainen ateria koostuu grillatusta porsaanpihvistä, paprikaragusta ja paistetuista perunoista. Paprika on yleisesti käytetty vihannes Portugalissa ja tässä reseptissä se on maustettu yrteillä. Paistetut perunat ovat myös hyvin tyypillinen portugalilainen lisäke. Viinisuositus: Messias Tradição Baga 2017 tai punaviini esim. Pinot Noir -rypäleestä.
Cook Time 45 minutes

Ingredients
  

 • 4 porsaan ulkofilepihviä
 • 1 keltainen paprika
 • 1 vihreä paprika
 • 1 punainen paprika
 • 1 kelta- tai punasipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 2 rkl paprikajauhetta
 • 20 tuoretta korianterin lehteä
 • 10 timjaminoksan lehdet
 • ½ dl oliiviöljyä
 • 3 rkl balsamicoviinietikkaa
 • 1 rkl sokeria
 • suolaa ja vastajauhettua valkopippuria

Instructions
 

 • Mausta pihvit makusi mukaan ja paista ne grillissä tai parillapannulla liedellä.
 • Leikkaa paprikat ja sipulit kapeiksi suikaleiksi ja paista ne kevyesti oliiviöljyssä.
 • Purista valkosipulin kynnet ja ripottele päälle sokeria ja paprikajauhetta.
 • Kun paprikat alkavat pehmetä, kaada päälle balsamicoviinietikkaa ja keitä 2 min.
 • Silppua timjami ja korianteri, sekoita ragun joukkoon ja annostele valmiiksi lautasille. Kaada päälle loput limestä, mausta suolalla ja jauhetulla valkopippurilla.
 • Nosta pihvit ragun päälle ja tarjoile paistettujen perunoiden kanssa, kuten Portugalissa on tapana.

Lähteet:

Vini Portugal
Wine-Searcher


Lue myös:

Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti