Punaviini Tyto Alba 2016 ja perinteistä syysjuhlaruokaa Portugalista, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Liha,  Punaviinit,  Viinimaa Portugali

Punaviini Tyto alba 2016 ja syysjuhlaruokaa Portugalista

Portugali -teeman 10. osaan valitsimme portugalilaisen syysjuhlan tyypillisen pääruoan Lombo de Vaca com Batata Docen ja Gratinado de Castanhasin, jotka sopivat hyvin myös suomalaiseen makuun näin syksyllä.  Viiniksi tälle voimakkaalle liharuoalle valikoitui täyteläinen ja vivahteikas punaviini Tyto alba 2016 Tejon alueelta.

Portugalilaisista juhlapyhistä suosituimpia on São Martinho eli pyhän Martin päivä 11.11. Martti on viinien, viinintekijöiden ja viinin juojien suojeluspyhimys ja hänen päiväänsä juhlitaan Portugalissa hyvän ruoan ja viinin merkeissä.

Punaviini Tyto alba 2016 ja syysjuhlaruokaa Portugalista. Viinihetki
Mehevä ja täyteläinen Tyto alba 2016 tulee Portugalin Tejon alueelta.

Tyto alba 2016

Tyto alba -viiniin käytettävät rypäleet tulevat Tejon viinialueen eteläosassa sijaitsevalta 45 hehtaarin Tyto alban tarhalta. Viiniköynnökset ovat noin 25-vuotiaita ja kasvavat hiekkaisessa maaperässä.

Viinin rypälekoostumus on Touriga Nacional (50%), Aligante Bouschet (30%) ja Touriga Franca (20%). Portugalilaiset rypäleet Tourica Nacional ja Touriga Franca on esitelty blogitekstissä Portugalilainen menu.

Tyto alba valmistetaan perinteisesti: rypäleet poljetaan jaloin ja käyminen tapahtuu luonnonhiivoilla. Viini kypsyy 12 kuukautta amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tynnyrikypsytystä seuraa puolen vuoden kypsytys betonisäiliöissä ja lopuksi 12 kuukauden pullokypsytys.

Viinin tuottaja Companhia das Lezírias on Portugalin suurin maa-, metsä- ja karjatalouden alan toimija. Yritys on perustettu vuonna 1836. Vuonna 1989 yritys muutettiin osakeyhtiöksi, joka on kokonaan Portugalin valtion omistuksessa.

Companhia das Lezírias aloitti viinituotannon vuonna 1881. Vuosien saatossa tarhoja on uudistettu ja nykyisin yrityksellä on 130 hehtaaria viinitarhoja. Viljeltävistä lajikkeista 65 prosenttia on punaisia ja loput 35 valkoisia.

Tarhoilla viljellään mm. punaisia Alicante Bouschet, Castelão, Touriga Franca, Touriga Nacional ja Tinta Barroca sekä kansainvälisiä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah lajikkeita. Valkoisista mm. Fernão Pires, Arinto, Roupeiro ja Verdelho lajikkeita.

Tornipöllö Tyto alba – Companhia das Lezíriasin viinitarhojen asukki

Tyto alba on tornipöllön luonnontieteellinen nimitys. Salaperäinen tornipöllö on löytänyt turvapaikan Companhia das Lezíriasin viinitarhoilla. Lintu on tärkeä osa viinitarhojen ekologista tasapainoa ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä. Tornipöllö Tyto alba pesii metsiköissä, pihoilla, viljelysmailla ja peltoaukeilla ja se käyttää usein keinotekoisia rakenteita pesimisessä.

Tyto alba -pullon ympärillä oleva pesäkotelo (pakkauslaatikko) on saanut inspiraation eräästä ICNF: n (Portugalin luonnonsuojelu- ja metsäinstituutti) ja Évoran yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa pyrittiin lisäämään tietoa metsäalueilla esiintyvistä lintulajeista sekä ihmisen hoidon vaikutuksesta niiden levinneisyyteen ja runsauteen tai heidän rooliinsa luonnon tuholaisvalvojina.

Maistelukokemukset

Väriltään viini oli tumman kirsikanpunainen, lähes läpinäkymätön. Viskositeetti oli korkea, viini liikkui lasissa raskaasti. Tuoksu oli voimakas ja jo hiukan kehittynyt. Aromeissa erottui marjaisuutta, mausteisuutta ja hieman orastavaa nahkaisuutta.

Aromikortti Tyto alba. Punaviini Tyto alba 2016 ja syysjuhlaruokaa Portugalista. Viinihetki
Aromikortti (Viinihetki@): Tyto alba 2016.

Viinin maku oli mehevä, täyteläinen, kohtalaisen tanniininen, keskihapokas ja hedelmäinen. Jälkimaku oli pitkä. Aromeista erottui tuoksua mukaillen marjaisuutta kuten herukkaa, puolukkaa ja karpaloa. Myös suklaisia vivahteita oli havaittavissa.

Kokonaisuutena viini oli tuhti ja rustiikkinen, voimakas ja moniulotteinen viini, joka sopii erityisesti tummalle lihalle, kuten naudalle ja riistalle. Säilytyspotentiaaliakin löytyy vielä muutamaksi vuodeksi. Viini sopii myös vegaaneille.

Pisteet: 16/20p

Hinta – Alko

Companhia das Lezírias


Punaviini Tyto alba 2016 ja syysjuhlaruokaa Portugalista. Viinihetki
Medium-kypsälle naudanlihalle sopii tumma ja voimakas punaviini.

Viini ja ruoka

Tyto alba 2016 -viinin kanssa tarjolla oli naudan ulkofilettä kasvisten ja gratinoitujen kastanjoiden kera. Naudanliha on tummempaa kuin porsaanliha, mutta ei maultaan yhtä raskasta kuin riista. Eri paistoasteet antavat lihan makuun eriasteista voimakkuutta. Naudanlihalle sopivat monet tummat ja voimakkaat punaviinit.

MItä kauemmin lihaa kypsennetään, sitä miedompi sen maku on. Naudanliha on sitä maukkaampaa, mitä punaisemmaksi se kypsennettäessä jätetään. Kun liha on kypsyydeltään mediumia, kannattaa juomaksi valita tumman marjaisia viinejä, joissa löytyy jonkin verran myös tammen aromeja.

Tyto alba 2016 sopi erittäin hyvin tälle kohtalaisen punertavaksi jätetylle fileelihalle. Kermassa haudutetut gratinoidut kastanjat olivat meille uusi mielenkiintoinen tuttavuus – ja erittäin sopiva lisäke tälle liharuoalle. Syksyllä ja joulun alla Suomessakin parhaiten saatavilla olevista kastanjoista voi valmistaa monipuolisesti sekä suolaisia että makeita ruokalajeja.

Naudan ulkofilettä, bataattia ja gratinoidut kastanjat (Lombo de Vaca com Batata Doce ja Gratinado de Castanhas)

Perinteinen portugalilainen liharuoka, joka sopii esimerkiksi syksyisiin juhliin. Naudanliha on parhaimmillaan mediumina. Kastanjoita saa kaupasta myös puolivalmiina, kypsennettynä ja kuorittuna. Viiniksi tälle ruoalle sopii mehevä, täyteläinen, voimakas punaviini kuten esimerkiksi portugalilainen Tyto alba.
Course Main Course
Cook Time 1 hour 30 minutes
Servings 4
Cost 25-30 €

Ingredients

  • 1 kpl naudan ulkofile
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • suolaa
  • purjosipuli
  • 0,5 dl vettä
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 2,5 dl öljyä
  • 200 g sipulia
  • 400 g porkkanoita
  • 300 g bataattia
  • 1 rkl mietoa paprikajauhetta
  • pippuria
  • Gratinoidut kastanjat
  • 1 kg kastanjoita
  • 1 sipuli
  • 50 g margariinia
  • 2 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria
  • 2 dl maitoa
  • 1 tl anista

Instructions

  • Ruskista ulkofile öljyssä ja mausta suolalla, pippurilla ja miedolla paprikajauheella.
  • Huuhtele ja kuori bataatit, sekä viipaloi pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi.
  • Huuhtele ja kuori porkkanat, sipulit, purjo ja valkosipulin kynnet, viipaloi ja keitä kaikki kasvikset suolalla ja sitruunan mehulla maustetussa vedessä 15 minuuttia.
  • Kääri liha bataattiviipaleisiin ja sido paistinarulla.
  • Voitele uuninkestävä vuoka puolella jäljellä olevasta öljystä ja lisää keitetyt ja valutetut vihannekset.
  • Aseta liha vihannesten päälle ja kaada lopuksi vuokaan jäljellä oleva öljy ja viini.
  • Kypsennä keskilämpöisessä uunissa (n. 225 astetta) noin 40 minuuttia, valele välillä ja mausta lopuksi suolalla.
  • Poista naru ennen tarjoilua ja tarjoile lisäksi gratinoituja kastanjoita.
  • Gratinoidut kastanjat
  • Keitä kastanjoita runsaassa suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia.
  • Valuta ja kuori kastanjat.
  • Kuullota hienonnettu sipuli margariinissa.
  • Anna hieman jäähtyä, lisää kerma ja maito koko ajan sekoittaen.
  • Asettele kastanjat uunivuokaan ja kaada sipuli-kermaseos päälle, mausta suolalla, pippurilla, muskottipähkinällä ja jauhetulla aniksella.
  • Peitä alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa keskilämmöllä (n. 200 astetta)10 minuuttia.
  • Poista folio ja gratinoi vielä 15 minuuttia korkeammassa lämpötilassa.
  • Koristele persiljan oksilla ja tarjoile lämpimänä.

Lue myös