VIINIHARRASTUS

Viiniharrastus – viinistä oppimisen iloa!

Mikä tekee viinistä niin ainutlaatuisen, että se saa innostumaan tästä ikiaikaisesta, jo tuhansia vuosia tunnetusta ruoka- ja nautintojuomasta niin paljon, että siitä tulee harrastus? Mitä viiniharrastus on ja miksi tuhannet suomalaiset ovat innostuneet tästä kiehtovasta ja monipuolisesta harrastuksesta?

Viiniharrastus saa usein alkunsa kiinnostuksesta tutustua tarkemmin esimerkiksi sellaiseen viiniin, josta on aiemmin syntynyt positiivinen makuelämys. Tästä alkaa viritä mielenkiinto siihen, minkälaista viiniä missäkin tilanteessa tarjotaan, minkä ruoan kanssa sitä voi yhdistää, miten viiniä maistellaan jne.

Viiniharrastus. Viini ja ruoka ovat harrastuksen suurimpia nautintoja. Viinihetki
Viinin ja ruoan yhdistäminen on yksi viiniharrastuksen suurimpia nautintoja.

Viini ei suinkaan aina vaadi kumppanikseen ruokaa. On monia viinejä, jotka ovat parhaimmillaan ns. istuskeluviineinä ja seurustelujuomina. Niitä ei ole edes tarkoitettu yhdistettäväksi ruokaan. Jotkut viinit taas ovat selkeitä ruokaviinejä ja tuntuvat esimerkiksi liian karvailta juotavaksi sellaisenaan.

Kun huomaat, että jokaisella viinillä on oma maku- ja aromimaailmansa, alat kiinnostua yhä enemmän siitä, miten viineihin saadaan nuo omat ainutlaatuiset tuoksut, maut ja aromit. Miten ja missä rypäleitä viljellään, miten viiniä valmistetaan, ketkä sitä valmistavat jne?

Viiniharrastus. Viinitasting eli viinimaistelu kuuluu keskeisenä osana harrastukseen. Viinihetki
Viinitastingissa havannoidaan viinin ulkonäköa, tuoksua ja makua.

Viininmaistelu on viiniharrastuksen ydin

Viinilasillisen nauttiminen on kokemus, joka paranee sitä mukaa, kun tieto viinistä lisääntyy. Viinitietoutta löytyy paljon internetistä ja uusia viinikirjoja syntyy vuosittain. Antikvariaateista on mahdollista löytää myynnistä poistuneita ja jopa aivan uusiakin kirjoja. Intohimoiselle viininharrastajalle viinikirjallisuutta onkin saattanut kertyä useampi hyllymetri.

Monille viineistä pitäville riittää usein se, että harrastaminen tapahtuu perhe- tai ystäväpiirissä. Pienimuotoinen viinitasting eli viininmaistelu on helppo ja hauska järjestää. Keskustelut muiden tastingiin osallistuvien kanssa avartavat ja auttavat löytämään viinien ominaisuuksia ja niissä piileviä moninaisia aromeja.

Kun viiniharrastuksesta tulee säännöllisempi ja tavoitteellisempi, harrastus laajenee usein liittymisellä paikalliseen viiniseuraan. Viiniseuratoimintaa on tarjolla ympäri Suomen monilla paikkakunnilla. Viiniseurojen perustoiminta pohjautuu viinitastingeihin, joissa tutustutaan viineihin syvemmin ja monipuolisemmin.

Viiniharrastus. Viinien keräily on aarteiden metsästystä. Viinihetki
Viinien keräily on aarteiden metsästystä.

Viinien keräily lisää harrastuksen mielenkiintoa

Monet viiniharrastajat kiinnostuvat myös viinien keräilystä sekä niiden säilytyksestä ja kypsytyksestä eli ”kellaroinnista”. Nykyisin viinin kellarointi tapahtuu pääasiassa viinikaapeissa, joita on saatavana eri kokoisina myös kotikäyttöön. Viinit kypsyvät edelleen oikeanlaisessa säilytystilassa. Kärsivällisesti vuosia säilytetty viini voi vihdoin avattuna palkita nauttijansa parhaimmassa tapauksessa huikealla ja nautinnollisella elämyksellä.

Viinipullon etikettien ja luonnonkorkkien keräily kuulunee myös monen viiniharrastajan mielipuuhiin. Monet harrastajat vaalivat hyvien viinien muistoja tai säilövät esimerkiksi esteettisesti kauniita tai muuten erikoisia etikettejä. Mm. monet taitelijat ovat luoneet viinipullojen etiketteihin omia taideteoksiaan.

Viiniharrastukseen kuuluu myös viinimatkailu. Viinihetki
Viinimatkoja on tarjolla moniin viinimaihin mm. Ranskaan, Italiaan, Espanjaan ja Saksaan.

Viinitapahtumat ja -matkat tuovat elämyksiä viiniharrastukseen

Viiniharrastajalle löytyy useita erilaisia viinitapahtumia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tapahtumissa on mahdollista tutustua laajaan valikoimaan erilaisia viinejä, osallistua eri aiheisille viiniluennoille ja tavata viinintekijöitä eri puolilta maailmaa.

Viinimatkailu on lisääntynyt ja monet matkanjärjestäjät tarjoavat valmiiksi räätälöityjä viinimatkoja useisiin viinimaihin. Viinimatkoilla on mahdollisuus tutustua viininviljelyyn ja viininvalmistukseen viinitiloilla sekä päästä maistelemaan viinejä paikan päällä.

Harrastuksen syventyessä on mahdollista halutessaan suorittaa myös eri tasoisia viinitutkintoja. Jos innostusta ja kiinnostusta riittää, voi harrastuksen kautta edetä alan ammattilaiseksi saakka.

Viiniharrastus. Viini on juhlaa kaikille aisteille. Viinihetki
Viini on juhlaa kaikille aisteille.

Viiniharrastus – löytöretki, joka vie mennessään

Maistellessasi viinejä voit tutkia ja opiskella niitä tai keskittyä pelkästään nauttimaan niistä. Kun perehdyt viineihin ja omat makumieltymyksesi selkiytyvät, opit myös valitsemaan mieleisesi viinin tuhansien viinien valikoimasta. Viini on kiehtova ja innostava harrastus – löytöretki, joka vie mennessään!


Heräsikö kiinnostuksesi viiniharrastukseen? Ohessa linkki e-kirjapakettiin, jonka avulla pääset helposti ja nopeasti sisälle harrastuksen pariin. Liity sinäkin viiniharrastajien kasvavaan joukkoon. Lue lisää!


VIINIHARRASTUS – VIINISTÄ OPPIMISEN ILOA! (video 1:35 min)

Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti