VIINITIETO

Portugali – viinialueet ja laatuluokitukset

Portugali sijaitsee Iberian niemimaalla. Pohjoisessa ja idässä Portugali rajoittuu Espanjaan (rajaviivaa n. 1200 km) ja lännessä ja etelässä Atlantin valtamereen (rantaviivaa 832 km). Portugaliin kuuluu manneralueen (88.000 km2) lisäksi Madeiran saaret (n. 600 km Marokosta länteen) ja Azoreiden saariryhmä Atlantilla (n. 1500 km manner-Portugalista).

Portugali on hyvin perinteikäs viinimaa. Sen viinintuotanto juontaa juurensa jo muinaisten roomalaisten aikoihin. Portugali on tullut hyvin tunnetuksi viinimaailmassa portviineistään, mutta se tuottaa myös paljon puna- ja valkoviinejä.

Portugalissa on pohjoisesta Minho-joesta etelän Algarveen saakka yli 400 000 hehtaaria viiniviljelmiä. Maan eteläosassa ovat maailman suurimmat korkkitammimetsät. Portugali onkin viinipullonkorkkien pääasiallinen tuottaja.

Huom! Portugalin viinien LAATULUOKITUS löytyy tältä sivulta viinialueiden jälkeen.


Portugalin viinialueita

Portugalin viinialueet (Kuva: Wines of Portugal)

Alentejo

Alentejo on tunnettu ja arvostettu viinialue Itä-Portugalissa. Se sijaitsee Portugalin eteläosassa Lissabonin itäpuolella Espanjan vastaisella rajalla. Alue kattaa kolmanneksen Portugalista, mutta sitä ei ole istutettu kokonaan viinirypäleisiin. Vehnäpellot ja korkkitammipuut peittävät suuren osan maasta.

Sisämaan kumpuilevat kukkulat ovat kuumia ja kuivia kesällä sekä erittäin kylmiä talvella. Ilmastoa kuvataan mannermaiseksi. Maaperä on vaihtelevaa ja sisältää mm. kalkkikiveä, graniittia ja vaaleanpunaista marmoria. Joillakin alueilla maaperään kuuluu savea.

Alentejo on ollut portugalin viinirenessanssin keskus viime vuosikymmeninä. Alentejolla on oma DOC-luokitus sekä laajempi alueellinen VR Alentejano-nimitys.(Vinho Regional)

DOC:lla on kahdeksan osa-aluetta, jotka ulottuvat vuorilta alueen kuumaan ja kuivaan keskustaan: Portalegre, Borba, Évora, Redondo, Reguengos, Granja-Amareleja, Vidigueira ja Moura.

Alentejo DOC (Denominacao de Origem  Controlada) alueet tunnetaan parhaiten punaviinestään. Nämä viinit valmistetaan tyypillisesti Aragonezista (Tempranillo), Castelaosta, Trincadeirasta -rypäleistä tai näiden kolmen sekoituksesta.

Vaikka Alentejo on tunnettu monipuolisesta viinirypälevalikoimassaan, se on ottanut käyttöön eurooppalaisia suosittuja lajikkeita kuten Syrah ja Cabernet Sauvignon. Yksi merkittävimmistä asioista modernissa Alentejon viininvalmistuksessa on sen kyky luoda Alentejano-viinityyli pohjimmiltaan ranskalaisista rypälelajikkeista. (lähde wine-searcher)

Algarve

Algarven viinialue on Portugalin eteläisin viinialue. Sen ilmasto on hyvin merellinen ja sen erottaa Alentejon alueesta vuorijono, joka suojaa aluetta pohjoisen kuumalta ilmastolta.

Alueella on neljä DOC -aluetta (korkein laatuluokka), jotka ovat nimetty alueen suurimpien kaupunkien mukaan, ne ovat Lagos, Portimão, Lagoa ja Tavira lännestä itään. DOC-alueiden sallitut rypäleet ovat Arinto, Malvasia Fina, Manteúdo ja Síria valkoisista ja punaisista Castelão ja Negra Mole.

Alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään VR Algarve. VR-luokitelluissa viineissä käytetään paljon Portugalin muilta alueilta peräisin olevia rypälelajikkeita kuten Touriga Nacionalia, Trincadeiraa, Aragonezia ja Alvarinhoa sekä kansainvälisiä rypäleitä kuten Syrah’ta, Cabernet Sauvignonia ja Chardonnayta.

Azorit

Azorit [asorit] (port. Açores) on Atlantilla sijaitseva Portugalille kuuluva autonominen saariryhmä, joka koostuu yhdeksästä vulkaanisesta saaresta: São Miguel, Santa Maria, Faial, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Flores ja Corvo. Azorien saariryhmä sijaitsee noin 1 500 kilometrin päässä Lissabonista ja noin 3 900 kilometrin päässä Pohjois-Amerikan rannikolta.

Azorien Picon saaren viinitarhojen kulttuurimaisema (basalttikivestä valmistettu viinitarhojen suojakiviverkosto) on luokiteltu UNESCON maailmanperintökohteeksi vuonna 2004 (kuva viniportugal)

Azoreilla vallitsee ympäri vuoden lauhkea meri-ilmasto. Vuoden keskilämpötila on 13–22 astetta. Golf-virran läheisyyden takia lämpötila pysyy melko tasaisena, sateita saadaan runsaasti ja sää on usein sumuinen.

Viininviljely alkoi Azoreilla 1500-luvulla ja viiniä valmistettiin kaikilla yhdeksällä saarella. Nykyään viininviljely on säilynyt neljällä saarella: Terceira, Graciosa, Pico ja São Miguel. Azoreilla on DOC-aluetta: Pico, Biscoitos ja Graciosa. Muut viininviljelyalueet ovat IG/AGP-alueita (Vinho Regional Açores).

Azoreilla on tällä hetkellä hyväksytty yhteensä 33 rypälelajiketta, 15 punaviiniä ja 18 valkoviiniä, joista tärkeimmät vanhoista viinitarhoista löytyvät perinteiset lajikkeet ovat: Arinto dos Açores, Verdelho ja Terrantez do Pico. (Robinson 2017)

Bairrada

Bairradan viinialue sijaitsee Portugalin pohjoisosassa 200 km Lissabonista pohjoiseen Porton kaupungin eteläpuolella Atlantin rannikon ja vuoristoalueen välissä. Bairrada -nimi tulee sanasta bairro, joka merkitsee pehmeää savea. Savi enemmän tai vähemmän kalkin sekaisena antaa luonteen alueen viineille.

Bairradassa on viljelty viinejä jo roomalaisten ajalla. Munkit ymmärsivät alueen ilmaston ja maaperän edut ja istuttivat viiniköynnöksiä laajoille alueille. Bairrada saavutti nopeasti maineen alueena, jossa tuotettiin ensiluokkaisia viinejä ja maine säilyi vuosisatojen ajan. Nykyään alueelta tulee erityisesti hyviä kuohuviinejä.

Bairradan alueella on yksi DOC-alue, Bairrada. DOC Bairrada -viinissä on sallittu Bagan lisäksi useita muita viinirypäleitä – kansalliset viinirypäleet, kuten Touriga Nacional ja Alfrocheiro, samoin kuin kansainväliset Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah ja Merlot.

Valkoisissa viinirypäleissä hallitsevina ovat on Fernao Pires (Maria Gomes) ja Bical.

Alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään VR Beira Atlãntico.

Beira Interior

Beira Interior on Beirasin viinialueen itäisin DOC (Denominação de Origem Controlada) Portugalin pohjoisosassa.

Serra da Estrela on Manner-Portugalin korkein vuorijono (korkeimmillan1980 m), joka antaa Beira Interior / Terras da Beiralle mannermaisemman ilmaston. Se on kuuma ja kuiva kesällä ja erittäin kylmä talvella ja usein lumipeitteinen. Beira Interiorin vuorenrinteillä on Portugalin korkeimmat viinitarhat.

DOC Beira Interiorin alue käsittää kolme erillisaluetta: kaksi ylhäällä pohjoisessa, Pinhelin ja Castel Rodrigon kaupunkien ympärillä, sekä Cova da Beira eteläisemmä maaseudulla, jossa rypäleet kypsyvät helpommin kuin viinitarhoissa vuoren rinteillä.

Beira Interiorin punaviinit sekoitetaan tyypillisesti portugalilaisista punaisista rypälelajikkeista (Touriga Nacional, Aragonez, Alfrocheiro, Trincadeira, Touriga Franca, Rufete,  Bastardo, Marufo ) yhdessä joidenkin kansainvälisten lajikkeiden kanssa, kuten Merlot, Cabernet Sauvignon ja Syrah.

Valkoisista alkuperäislajikkeista alueella viljellään Síriaa, Arintoa, Fonte Calia, Malvasiaa ja Fernão Piresta. Valkoviinit perustuvat yleensä Fernao Piresiin, Bicaliin ja kansainvälisiin lajikkeisiin, kuten Chardonnay ja Sauvignon Blanc.       

Valkoinen viinirypäle, Fonte Cal on ainutlaatuinen paikallinen rypäle, josta voidaan tehdä moniulotteisia, hunajaisia valkoviinejä, joilla on hyvä hapokkuus. Se voidaan myös sekoittaa muiden portugalilaisten lajikkeiden ja kansainvälisten valkoisten rypäleiden, kuten Chardonnayn ja Rieslingin, kanssa.

Dao

Dãon viinialue sijaitsee Portugalin pohjois-puolella ja kuuluisan Douron laakson eteläpuolella. Nimensä se on saanut Dão -joesta, jonka ympärillä suurin osa alueen viinitarhoista sijaitsee.

Dãossa on luontaisesti ihanteelliset olosuhteet viininviljelylle. Viinitarhat ovat suojassa kylmiltä merituulilta ja ilmasto on paras mahdollinen hyvien viinien kehittymiselle.

Aluetta kiertävät vuoret, Caramulo, Bucaco, Nave ja Estrela, muodostavat suojaavan jonon. Atlantilla syntyneet kesäiset sadepilvet eivät yllä tänne asti, eivätkä myöskään Espanjasta tulevat rajut mannertuulet.

Dãon alueella on 2 DOC -luokitukseen kuuluvaa osa-aluetta, Lafões ja Dão. Suositeltuja punaviinirypäleitä ovat Tourica Nacional, Alfrosheiro, Jaen, Aragones ja Rufete. Suositeltuja valkoviinirypäleitä ovat: Encruzado, Bical, Cercial ja Malvasia.

Alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään VR Vinho Regional Terras do Dão.

Douro

Douron alue alkaa Pohjois-Portugalissa Atlantin rannalla sijaitsevasta Porton kaupungista. Itse viininviljelyalue sijaitsee sisämaassa noin 100 km seuraten Douro-jokea. Tähän joen varrella sijaitsevaan alueeseen kuuluu itse viljelyalueen lisäksi myös Villa Nova de Gaian viinin varastoalue Porton kaupungin vastarannalla Douron suulla.

Douron alueella on valmistettu viiniä jo Rooman vallan aikana 300 – 200 eaa. Tästä on löydetty todisteita argeologisten kaivausten yhteydessä. Roomalaisilla oli siirtokunta Douro- joen suulla, josta tuli kauppapaikka nimeltä Portucale. Vuosisatojen kuluessa viljelijät ovat pengertäneet jyrkät rinteet kapeiksi terasseiksi, joilla viiniköynnökset kasvavat.

Douron laakso on maailman ensimmäinen rajattu ja säännelty viinialue, joka sai omat viinilainsäädöksensä jo vuonna 1756, noin sata vuotta ennen Ranskaa. Tulokset viinien laadussa näkyivät nopeasti, sillä 1700 -luvun lopussa englantilaiset ostivat Portugalista viiniä kymmenen kertaa enemmän kuin Ranskan Bordeaux´sta.

Douron laakso on valittu UNESCO: n maailmanperintökohteeksi vuonna 2001 tunnustuksena alueen viininviljelyn pitkistä perinteistä (yli 2000 vuotta).                                                                 

Douron alueella on kaksi DOC-aluetta Douro ja Porto ja alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään VR Duriense.

Lisboa

Lisboa on Lissabonin laitamilta alkava noin 150 km pitkin Atlantin rannikkoa pohjoiseen päin ulottuva viinialue. Alueen maantieteellinen nimi muuttui Estremadurasta Lisboaksi toukokuussa 2009. Viinialueen uusi nimitys on Vinho Regional Lisboa.

Lisboan suuri viinialue on jakautunut useaan eri apellaatio-alueeseen, joilla kaikilla on oma erityinen ilmastonsa, omanlainen maaperänsä, rypälelajikkeensa ja näin ollen erilaiset edellytyksen viinivalmistukselle. Alueella on korkeita kukkuloita ja vuoria, joista korkeimmat kohoavat 660 m korkeuteen. Ilmastolliset erot voivat olla hyvin suuria.

Alueella on kaikkiaan 9 DOC-luokitukseen kuuluvaa ala-aluetta (apellaatio): Alenquer Arruda, Bucelas, Carcavelos, Colares, Encostas de Aire, Lourinhã, Óbidos ja Torres Vedras. Näillä alueilla on kaikilla omat suositellut rypälelajikkeet ja mm. alkoholipitoisuutta ja varastointiaikaa koskevat säännöt.

Alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään VR Vinho Regional Lisboa. Tässä viiniluokituksessa on lupa käyttää noin 40 eri tummaa rypälelajiketta ja lähes yhtä monta vaaleaa lajiketta.

Madeira

Madeira on tuliperäinen saari, joka nousee jyrkästi merestä yli 1850 metrin korkeuteen. Saaren kalliopohja on tummaa tai punaista basalttia, jonka päällä on ohut rapautunut maakerros. Voimakas kasvillisuus tuottaa maahan runsaan humuskerroksen.

Korkea saari tiivistää meren kosteuden ja saarella sataa paljon. Viinitarhat on istutettu saaren kuivimpiin osiin. Lämpötila on vakaa ja lämmin. Vuotuiset ja vuorokautiset lämmönvaihtelut ovat vähäisiä.

Portugalin viinilainsäädännön mukaan saaren ainoa DOC on väkevöity viini, Madeira. Laki määrittää sen valmistusmenetelmät (Estufa-menetelmä ja Canteiro-menetelmä), sekä viinityypit makeusasteen ja sallittujen rypälelajikkeiden mukaan (Madeiran vanhat jalot lajikkeet Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia).

Estufa-menetelmä
Estufa-menetelmässä Madeiran viiniä pidetään lämmitetyissä ruostumattoman teräksen säiliöissä, nimeltään ”Estufa”, 3 kuukauden ajan noin 50 asteessa sokerien karamellisoimiseksi. Estufa tarkoittaa lämmitettyä tilaa tai tynnyriä ja estufagem on menetelmän portugalilainen nimi.

Canteiro-menetelmä
”Canteiro” on puupalkkien nimi, jotka tukevat tammitynnyreitä, joissa viinejä vanhennetaan vähintään 2 vuotta. Tynnyrit sijoitetaan lämmitettyihin tiloihin tai korkeammalle viinitilaan (missä luonnolliset lämpötilat vaihtelevat). Ne ovat joskus myös ulkona auringossa. Canteiro-menetelmää pidetään erittäin hienona, koska viinit karamellisoituvat ja hapettuvat hitaammin, joskus jopa 100 vuoden ajan.

Madeirat luokitellaan kolmella tavalla iän, makeusasteen ja lajikkeiden mukaan.

Ikäluokituksen mukaan nuorin on 3-vuotias madeira, joka on tuore, hedelmäinen ja tavallisesti ilman lajikemerkintää. 5-vuotias madeira on jo valikoitu viinityyppi, jossa on usein mainittu rypälelajike ja viinit ovat maultaan voimakkaita ja hedelmäisiä.

10-15 -vuotiaat madeirat ovat kypsyneitä viinejä, jotka tehdään pääasiassa jaloista rypälelajikkeista (Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia). Yli 20-vuotiaat madeirat ovat yleensä vuosikertaviinejä, voimakkaan makuisia ja rypäleelle tyypillisiä huippuviinejä.

Väkevät viinit myydään luokituksella DOC Madeira ja pöytäviinit DOC Madeirense. Madeiran VR-luokitellut viinit ovat nimeltään Vinho Regional Terras Madeirenses.

Peninsula de Setubal

Setubalin niemimaa sijaitsee Lissabonin lähiseudulla. Se on myös viinialueen nimi, joka ennen tunnettiin nimellä Terras do Sado. Maisemaa hallitsevat runsaat oliivilehdot, appelsiinipuut, hiekkarannat ja viinitarhat. Tällä alueella on viljelty viiniä jo roomalaisten ajoista lähtien.  

Alue sijoittuu kahden jokilaakson väliin. Pohjoispuolella virtaa Tagusjoki ja kaakossa Sado. Etelässä kohoava Arrapida-vuori suojaa aluetta kylmiltä merituulilta ja vuoren rinteet tarjoavat erinomaiset olosuhteet vihreälle Moscatel de Setubal -rypäleelle. Moscatel de Setubal sekä punainen Castellão -rypäle, joka aiemmin tunnettiin nimellä Periquita, ovat yhdessä ansainneet Setubalin niemimaalle sen maailmankuulun maineen hyvänä viinialueena.

Alueella on DOC/DOP -luokitukseen kuuluvia alueita 2: DOP Setubal ja DOP Palmela. DOP Palmelan punaviinirypäleistä tulee 67 % olla Castellãota. DOP Setubaliin suositellaan Moscatel de Setubal -tai Moscatel Roxo– rypäleitä. Alueen VR (Vinho Regional) -luokitellut viinit ovat nimeltään Vinho Regional Peninsula de Setubal.

Tavora e Varosa

(Kuva: vini portugal)

Távora-Varosa, joka tunnettiin aikoinaan yksinkertaisesti nimellä Távora, on pieni, syrjäinen ja vuoristoinen DOC-viinialue. Se sijaitsee Keski-Pohjois-Portugalissa, kahden tunnetuimman punaviinialueen, Douron ja Dãon välissä Beirasin pohjoisreunalla.

Távora-Varosa on yksi Portugalin viileimmistä viininviljelyalueista.  Ilmasto on mannermainen. Talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia ja kuivia. Alue on vuoristoista seutua, jossa viiniköynnökset ovat keskimäärin 550 metrin korkeudessa merenpinnasta graniitti- ja liuskekivisessä maaperässä.

Tällä korkeudella viinirypäleet säilyttävät hyvän hapokkuuden ja hedelmät sopivat täydellisesti kuohuviinien tuotantoon. Távora-Varosa oli ensimmäinen alue Portugalissa, joka rajattiin kuohuviinialueeksi vuonna 1989.

Valkoisista rypäleistä Malvasia Finan osuus on noin puolet vanhemmissa viinitarhoissa. Muita valkoisia rypäleitä ovat Bical, Cerceal, Fernão Pires ja Gouveio

Tärkeimpiä punaisia rypäleitä ovat Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca ja Touriga Nacional. Lähes vuosisadan ajan Távora-Varosa on istuttanut merkittävästi myös Chardonnaya ja Pinot Noiria.

Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin doc Távora-Varosaan sisteriläis- munkkien toimesta (sama munkkiryhmä, joka myös aloitti viininviljelyn Burgundiassa Ranskassa). Munkit rakensivat luostareita ja kirkkoja viiniköynnösten joukkoon. Tästä syystä tämän uuden Vinho Regionalin (VR) nimi on Terras de Cister (Cistercian Country) ja se kattaa täsmälleen saman alueen kuin DOC.                         

Tejo

Tejon viinialue (Vini Portugal)

Tejo on viinialue Keski-Portugalissa ja se kattaa saman alueen kuin Ribatejon maakunta. Alue oli aiemmin Ribatejo-nimisenä, mutta vuodesta 2009 lähtien sitä on yksinkertaisesti kutsuttu Tejoksi. Viininviljelyllä on syvät juuret Tejossa, ja se on yksi Portugalin vanhimmista viinintuotantoalueista.

Alueen uusi nimi kunnioittaa Tejo- eli Tagus-jokea, joka on pisin ja tärkein vesiväylä. Se yhdistää Madridin ja Lissabonin Iberian niemimaalla. Joki määrittelee paikallisen terroirin ja tarjoaa luonnollisen kastelun viiniköynnöksille, jotka on istutettu sen rannoille. Lisäksi alueella on yli kolmekymmentä tuhatta hehtaaria korkkimetsiä, jotka tuottavat lähes puolet maailman korkkituotannosta.

Koko alue voi käyttää Tejo VR (Vinho Regional) -nimitystä, kun taas joillakin alueilla tuotetaan viinejä, jotka on merkitty korkeammalla Tejo DOC:lla. Tejon alueella on 3 erillistä viinituotantoaluetta: Bairro, Charneca ja Campo. 

Bairron alue sijaitsee Tejojoen pohjoispuolella. Nämä ylängöt koostuvat kukkuloista ja laajasta tasangosta, jossa on runsaasti kalkkikiveä ja savimaata.

Charneca on kuiva, tasainen alue, jota leimaavat köyhät hiekkaiset maaperät. Tällä vyöhykkeellä korkeampi lämpötila aiheuttaa rypäleiden kypsymisen nopeammin kuin muualla Tejo-alueella.      

Campo sijaitsee Tejo-joen varrella. Joen läheisyys muuttaa ilmastoa merellisemmäksi ja pitää lämpötilan alhaisempana. Tämä vaikuttaa siten, että viinien hapokkuus ja hedelmäisyys lisääntyvät.         

(Lähde: Vini Portugal)

Tras-os-Montes

(kuva vini portugal)

Trás-os-Montes tarkoittaa  “vuorten takana”.  Trás-os-Montes on viinialue, joka sijaitsee Portugalin syrjäisessä koillisosassa ja eristyksissä rannikolta useiden vuoristojen vuoksi. Mannerilmasto tuo mukanaan pitkät, kuumia kesät, joita seuraa pitkät, kylmät talvet. Maaperä on enimmäkseen graniittia tai liuskekiveä.

Trás-os-Montesin alueella on kolme osa-aluetta, joilla on oikeus Tras-os-Montes DOC –nimitykseen:  Chaves, Planalto Mirandês, Valpaços. Näillä kolmella osa-alueella on oikeus käyttää nimessään DOC-laatuluokitusta, esimerkiksi Trás-os-Montes-Valpaços. Alueen (VR) Vinho Regional luokitellut viinit ovat nimeltään VR Transmontano.

Trás-os-Montesin alueen valkoisia rypäleitä ovat muun muassa seuraavat: Côdega de Larinho, Fernão Pires, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Síria ja Viosinho.

Punaisia rypäleitä ovat muun muassa seuraavat: Bastardo, Marufo, Tinta Roriz; Touriga Franca, Touriga Nacional ja Trincadeira.

Vinho Verde

Vinho Verde on Portugalin laatuviinialueista suurin ja pohjoisin DOC. Portugalin luoteiskulmassa sijaitseva Vinho Verden alue rajoittuu pohjoisessa Minho- jokeen ja Espanjan rajaan (Galicia), lännessä Atlantin valtamereen ja etelässä sekä idässä suojaaviin vuorijonoihin. Rajaaminen on tapahtunut vuosina 1908 – 1929, mutta viinikulttuuri periytyy jo Rooman vallan ajalta.

Atlantti antaa alueelle melko lauhan ja koleahkon rannikkoilmaston ja vuotuinen sademäärä voi olla jopa 3000 mm. Vinho Verde onkin yksi Euroopan runsassateisimmista alueista. Kaksi jokea, Minho ja Lima virtaa Luoteis-Portugalin vihreiden kukkuloiden ja vuorten läpi Atlantin valtamereen. Jokiympäristö luo optimaaliset olosuhteet viinitarhoille korkealaatuisen valkoviinituotannon kannalta.

Vaihtelevasta ilmastosta johtuen DOC Vinho Verde on jaettu yhdeksään osa- alueeseen, jotka on nimetty jokien tai kaupunkien mukaan: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa ja Paiva.

Alueella on noin 35– 40 000 hehtaaria viljelmiä. Lähes 60 % viiniviljelmistä on alle hehtaarin kokoisia. Alueen (VR) Vinho Regional luokitellut viinit ovat nimeltään Minho VR ja alue käsittää käytännössä samat alueet kuin Vinho Verde DOC.

Portugalin Vinho Verden DOC-alueet (kuva: vini portugal)

Portugalin viinien laatuluokitus

Portugalin vuoden 1989 viinilaki jakaa viinit neljään luokkaan.

Vinho de Mesa -pöytäviinit

Vinho de Mesa -viinit ovat Portugalin viineistä yksinkertaisimpia. Ne eivät täytä niitä kriteerejä, jotka on määritelty laatu- ja alueviineille. Vinho de Mesa-viineistä voi kuitenkin löytää erittäin hyviä viinejä. Näiden valmistuksessa on käytetty eri alueilta peräisin olevia rypälelajeja tai lajeja, jotka eivät ole sallittuja luokitelluilla alueilla.

Vinho Regional (VR) -viinit

Viinit, jotka eivät täytä laatuviinien vaatimuksia, voivat tietyt edellytykset täyttäessään päästä alueellisten viinien Vinho Regional -luokkaan (IG/IGP Indicaꞔão Geogràfica Protegida eli Protected Geographical Indication), joka vastaa Ranskan Vin de Pays -luokitusta. 1991 Portugalissa säädettiin laki, joka jakoi maan kahdeksaan Vinho Regional – alueeseen. Kullakin Vinho Regional alueella on kuitenkin omat laatuvaatimuksensa.

Huolimatta löyhemmistä kriteereistä eräät Vinho Regional -luokitellut viinit lukeutuvat Portugalin parhaimpien viinien joukkoon. Myös alueelliset Vinho Regional -viinit käyvät aina läpi tietyt laatu- ja alkuperätarkastukset. Säädöksillä on määritelty sallitut rypälelajit, maalajikkeet, alhaisin alkoholipitoisuus ym.

Laatuviiniluokat IPR ja DOC

Laatuviinejä on kaksi ryhmää:

1) DOC Denominacão de Origem Controlada / DOP Denominacão de Origem Protegida on korkein laatuviiniluokka. Molempia kirjoitustapoja voidaan käyttää. Merkintä määrittelee tarkoin viinin alkuperän, rypälelajikkeet, satomäärät ja valmistusmenetelmän. Kaikki laatuviinit ovat virallisesti tarkastettuja ja arvioituja.

2) IPR, Indicacao de Proviniênsia Regulamentada. Nämä viinit odottavat nousua ylempään DOC/DOP-luokkaan.

Reserva ja Carrafeira -merkinnät

Lainsäädäntö määrittelee kypsytysajat ja merkinnät: Reserva ja Garrafeira. Reserva on viiniä hyvästä vuosikerrasta ja sen alkoholipitoisuus on vähintään puoli prosenttia korkeampi kuin kyseessä olevan alueen minimiprosentti.

Garrafeira tarkoittaa pitkään varastoituja portugalilaisia viinejä. Kyseessä on joko punaviini, jota vanhennetaan vähintään kaksi vuotta tynnyrissä ja yksi vuosi pullossa tai valkoviini, jota vanhennetaan vähintään kuusi kuukautta tynnyrissä ja kuusi kuukautta pullossa. (lähde: vini portugal)


Lue lisää:

Wines of Portugal | A world of difference


Portugalilainen Viinihetki, e-kirja. Lue lisää…
Lue myös:

Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti