Portugalin viinit, Rabo de Galo, Viinihetki
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Liha,  Punaviinit

Punaviini Rabo de Galo Reserva 2018 ja muhevaa lihapataa Portugalista

Tähän 1. portugalilaiseen viinihetkeemme valitsimme Rabo de Galo Reserva 2018 punaviinin, jonka etiketissä komeilee Barcelosin kukko, eräs Portugalin tunnetuimmista ”taruhahmoista”. Kukkoon liittyvä tarina löytyy tekstin loppuosasta.

Makupariksi tälle viinille kokkasimme tyypillisen portugalilaisen lihapadan, Estufado Madresilvan. Estufado tarkoittaa Portugalissa yleensäkin pataruokaa, muhennosta tai mitä tahansa ruokaa, jota haudutetaan liedellä tai uunissa.

Portugali viinimaana

Portugali on Euroopan läntisin viinintuottajamaa ja yksi vanhimmista maailman viinimaista. Se on maa, jonka historiaa leimaavat monet eri kansat. Barbaarit, germaanit, roomalaiset, maurit, foinikialaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset ovat kukin vuorollaan valloittaneet maan ja jättäneet siihen jälkensä.

Portugalin maantieteellinen sijainti ja sotaisa historia ovat olleet etu maan ainutlaatuisille rypälelajeille. Maassa on säilynyt monia lajikkeita, joita ei kasva missään muualla maailmassa.

Asiantuntijat olettavat aitoja, kotimaisia (native) rypälelajikkeita olevan ainakin 250. Monet niistä ovat peräisin varhaiskeskiajalta, muutamien juuret saattavat ulottua kauemmaksikin. Portugalilaiset viininviljelijät ovat keskittyneet pääosin omiin kotoperäisiin rypälelajikkeisiinsa, joista esimerkkeinä punaiset rypäleet Touriga Nacional, Baga ja Castelão sekä valkoiset Alvarinho, Arinto ja Loureiro.

Portugali liittyi Euroopan unioniin vuonna 1986 ja sen myötä maahan perustettiin laatu- ja alueellisten viinien laatuluokitukset. EU-tukien avulla maan viiniteollisuus saattoi tehdä merkittäviä parannuksia viinitarhoissa ja tuotantolaitoksissa. Tästä alkoi portugalilaisten viinien voimakas laadullinen kehitys.

punaviini Rabo de galo, Viinihetki
Rabo de Galo Reserva 2018 tulee Portugalin eteläisimmästä kärjestä, Algarvesta.

Rabo de Galo Reserva 2018


Rabo de Galo Reserva 2018 kuuluu Portugalin viinien laatuluokitusjärjestelmässä alueellisten viinien Vinho Regional -luokkaan, joita on 11. Viini on valmistettu kolmesta tyypillisestä portugalilaisesta rypäleestä, jotka ovat Alicante Bouschet, Aragonês ja Touriga Nacional.

Alicante Bouschet on alun perin ranskalainen rypäle, jonka kuori on paksu ja tumma. Sen hedelmäliha on värillinen ja siksi sitä käytetään usein sekoituksissa antamaan syvän tummanpunaista väriä. Rypäle on runsassatoinen.

Aragonês on espanjalainen rypäle, jota kutsutaan Espanjassa nimellä Temparanillo ja Pohjois-Portugalissa nimellä Tinta Roriz. Rypälettä viljellään koko Portugalin alueella ja se antaa viinille voimakkaan värin sekä luumuisia ja marjaisia aromeja.

Tourica Nacional -rypälettä viljellään koko Portugalin alueella, mutta suurimmat viljelmät sijaitsevat Douron alueella. Rypäleet ovat pienikokoisia, sokeripitoisia, tanniinisia ja väriainepitoisia. Tourica Nacional on tunnetuin portugalilainen rypäle ja sen on myös portviinin perusrypäle.

Rabo de Galo Reserva 2018 tulee Portugalin eteläisimmästä kärjestä, Algarvesta. Algarve on pieni alue, vain 150 km pitkä ja 30 km leveä. Ilmasto on ihanteellinen viinintuotannolle: lämpimät kesät, jota viilentävät Atlantilta puhaltavat tuulet, eivätkä talvet koskaan ole kovin kylmiä. Vuodessa on kaikkiaan 250 aurinkoista päivää. Viljelymaaperä on savinen ja kalkkikivinen.

Tämän viinin rypäleet on kerätty elokuun lopusta lokakuun puoliväliin. Alkoholikäyminen on suoritettu pienissä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 14 päivän ajan, jonka jälkeen viiniä on kypsytetty 6 kk ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuottaja, Casa Santos Lima on suurin ”Vinho Regional Lisboa” ja “DOC Alenquer” -tuottaja ja sillä on omistuksessaan noin 400 hehtaaria viinitarhoja. Aikoinaan toiminnan aloitti Joaquim Santos Lima, joka 1800-luvun vaihteessa oli jo suuri portugalilaisten viinien tuottaja ja viejä. Perustajan tyttärentytär ja pojanpoika, Maria João Santos Lima ja José Luís Santos Lima sekä Oliveira da Silva aloittivat uudelleen Casa Santos Liman vuonna 1990.

Kokemukset ja havainnot

Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään tumman purppuranpunainen ja lasissa lähes läpinäkymätön.  Viskositeetti oli korkea. Tuoksu oli voimakas, tammen sävyttämä ja marjaisa. Aromeista erottui karhunvadelmaa ja herukkaa.

Aromikortti (Viinihetki)
Aromikortti: Rabo de Galo Reserva 2018 (Viinihetki)

Maku oli kuiva (sokeria 2g/l) täyteläinen, pehmeän tanniininen ja happoja oli kohtalaisen runsaasti (5,2g/l). Tuoksun marjaisat aromit toistuivat maussa. Lisäksi oli havaittavissa pippurisuutta, paahteisuutta ja kahvin mokkaisia vivahteita. Jälkimaku oli pitkä. Alkoholipitoisuus (14,5%) on punaviinille melko korkea ja viinin alkoholisuus tulikin maussa kohtalaisen voimakkaasti esille.


Kokonaisuutena Rabo de Galo Reserva 2018 oli jo hieman kehittynyt, roteva ja rustiikkinen. Viini oli nyt juotavissa, mutta maku voisi vielä mahdollisesti kehittyä muutaman vuoden varastoinnilla.


Pisteet 15 / 20p

Hinta – Alko 

Viinitalo: Casa Santos Lima


Oletko kiinnostunut Portugalin viineistä? Tutustu e- kirjaan “Portugalilainen Viinihetki“!

Portugalilainen Viinihetki e-kirja, Viinihetki

Barcelosin kukko – etiketin mielenkiintoinen yksityiskohta

Barcelosin kukko Portugalista
Barcelosin kukko on eräs Portugalin tunnetuimmista ”taruhahmoista”

Pullon etiketissä on kukon kuva, johon liittyy tarina. Tarinoita on useita eri versioita, ohessa eräs niistä:

“Barcelosissa asuvan maanomistajan hopeat oli varastettu ja paikalliset päättivät syyttää ohikulkumatkalla ollutta galicialaismiestä teosta. Mies kielsi syyllistyneensä varkauteen ja vakuutti olevansa pyhiinvaellusmatkalla Santiago de Compostelaan täyttääkseen lupauksen. Häntä ei kuitenkaan uskottu, vaan mies pidätettiin ja lopulta tuomioistuin määräsi hänet hirtettäväksi.

Tuomiosta kuultuaan mies pyysi päästä keskustelemaan asiasta päättäneen kanssa ja saikin siihen luvan. Hänet vietiin tapaamaan tuomaria, joka oli parhaillaan juhla-aterialla ystäviensä kanssa. Mies kertoi jälleen olevansa syytön ja osoittaen pöydällä olevaa paistettua kukkoa totesi, että “on yhtä varmaa että olen syytön kuin on varmaa, että tämä kukko kiekuu, kun minut hirtetään”.

Puhe ei vaikuttanut päätökseen, mutta tuomari ei tämän kuultuaan enää halunnut syödä kukkoa. Kun hirttoaika koitti, paistettu kukko ponkaisi ylös ja kiekui kuten galicialaismies oli ennustanut. Ymmärrettyään virheensä tuomari juoksi hirttopaikalle ja näki, että hirttäminen oli epäonnistunut huonosti tehdyn solmun vuoksi, ja mies oli edelleen hengissä.

Tuomari perui tuomion ja päästi pyhiinvaeltajan välittömästi vapauteen. Muutamia vuosia myöhemmin galicialaismies palasi Barcelosiin veistääkseen Cruzeiro do Senhor do Galon (krusifiksi herralle kukosta) ja ylistääkseen sillä Neitsyt Mariaa ja Pyhää Jamesia. Nykyään monumentti sijaitsee Barcelosin arkeologisessa museossa.” (Lähde: Uusi aamu Lissabonissa -blogi)


Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva

Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviini ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Resepti löytyy Epätrendikkäästä ruokablogista.


Portugalilaista tunnelmamusiikkia:
Traditional – Portuguese


Lähteet:
Vini Portugal (1/2009 ja 2/2010),
Nilsson: Löytöretki viinimaa Portugaliin


Oletko kiinnostunut Portugalin viineistä? Tutustu e- kirjaan “Portugalilainen Viinihetki“!


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti