Punaviini Dominique Morel Chiroubles 2023, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Juustot,  Punaviinit,  Tiedoksi,  Vuosi 2025

Lokakuun viiniuutuus Dominique Morel Chiroubles 2023

Lokakuun 2025 viiniuutuus Dominique Morel Chiroubles 2023 löytyi Alkon lokakuun erikoiseristä, Beaujolais Cru -kyläviinien valikoimasta. Tällä kertaa halusimme nostaa esiin Gamay-rypäleestä tehdyn viinin, josta emme ole aiemmin kirjoittaneet Viinihetki-blogissa. Maisteluun päätyi Dominique Morel Chiroubles 2023, joka tarjosi hienostuneen johdannon Beaujolais’n arvostetumpaan, cru-tason maailmaan. Viinin rinnalla nautimme Maasdam-juustoa, jonka pähkinäinen makeus täydensi viinin raikkautta hienosti.

Tuottaja ja viinitila

Dominique Morel on perheomisteinen viinitila, joka sijaitsee Beaujolais’n Fleurie-kylän pohjoispuolella. Tilan historia juontaa juurensa 1900- luvun alkuun. Vuodesta 1967 lähtien tilaa on johtanut kokenut beaujolais’lainen viinintekijä, Dominique Morel.

Viinitilalla on noin 18 hehtaaria viinitarhoja Beaujolais’n eri cru-alueilla. Osa tarhojen viiniköynnöksistä on 70- vuotiaita. Viinitilan filosofia perustuu luonnonmukaiseen viljelyyn, tarkkaan käsinpoimintaan ja mahdollisimman vähäiseen puuttumiseen viinin luontaisiin ominaisuuksiin.

Chiroubles on yksi Beaujolais’n kymmenestä cru-kylästä, ja yksi pienimmistä Beaujolais’n kymmenestä cru: sta. Chiroubles sijaitsee korkeimmalla mäkivyöhykkeellä, missä viinitarhat levittäytyvät 450 metrin korkeuteen. Graniittinen, hiekkaisen kevyt maaperä tekee viineistä erityisen ilmavia ja aromaattisia.

Benediktiinimunkit perustivat viinitarhoja Chiroubles-kylän alueelle jo keskiajalla. Kylä rajattiin AOC: ee (appellation d’origine contrôlée) 1930-luvulla yhdessä seitsemän muun Pohjois-Beaujolais´n kylän kanssa.

Viinin valmistus

Dominique Morel Chiroubles viini on tehty 100 % Beaujolais’n perinteisestä punaviinirypäleestä Gamaysta. Poiminta on käsityötä, ja rypäleet lajitellaan huolellisesti. Viinin valmistus noudattaa perinteistä Beaujolais’n tyyliä:

Beaujolais’n perusviineissä (Beaujolais AOC ja Beaujolais-Villages) käytetään täyttä hiilihappokäymistä (carbonic maceration), mutta cru-viineissä — kuten Chiroubles, Fleurie, Morgon jne. — käytetään vain osittain (semi-carbonic macerationin). tai hyvin hallitusti tätä menetelmää.

Semi-carbonic maceration menetelmässä kokonaiset tertut asetetaan käymisastiaan, jolloin osa rypäleistä alkaa käydä hiilidioksidipitoisessa ympäristössä, ja loppu käy tavallisesti murskattuna massana. Näin viiniin syntyy sekä Gamay’n hedelmäinen raikkaus, että rakenteellinen syvyys ja hienovarainen tanniinisuus. Kypsytys tapahtuu terästankeissa, jotta aromit säilyvät puhtaina ja tuoreina.

Kommentit viinistä Dominique Morel Chiroubles 2023

Lasissa viini oli kirkas, rubiininpunainen ja viskositeetiltään keskinkertainen. Tuoksultaan viini oli voimakas, makean marjainen, ja hedelmäinen. Aromeista erottui mansikkaa, vadelmaa ja hiukan kukkaisuutta. Maku oli kuiva, voimakas, keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja raikkaan hapokas (6 g/l). Maku toisti tuoksun aromeja. Tanniinit olivat pehmeät ja Jälkimaku pitkä. Alkoholia viinissä oli 13,5 %.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, ryhdikkään hapokas ja hedelmäinen. Viini on valmis nautittavaksi, mutta voisi vielä varastoida 2–4 vuotta. Viini sopii mielestämme hyvin seurusteluun, salaattien, linturuokien tai kevyiden liharuokien pariksi. Viini kannattaa tarjoilla 14–15 asteisena. Maistoimme tämän viinin kanssa Maasdam-juustoa ja Camembert valkohomejuustoa.

Lokakuun 2025 viiniuutuus Dominique Morel Chiroubles 2023 on erinomainen esimerkki siitä, mitä Beaujolais’n cru kylä-viinit parhaimmillaan ovat – kevyitä, raikkaita ja moniulotteisia. Gamay-rypäle pääsee tässä oikeuksiinsa, ja Maasdam-juuston kanssa yhdistelmä on mutkaton, lämmin ja lokakuun iltoihin täydellisesti sopiva.

Maasdam-juusto

Juustolautasella Maasdam ja Camembert Viinihetki
Vasemmalla Maasdam-juusto, jonka tunnusmerkkinä ”suuret silmät”, oikealla Camembert.

Maasdam on hollantilainen lehmänmaitojuusto, joka kehitettiin 1980-luvulla kilpailijaksi sveitsiläiselle emmentalille. Se kypsyy vähintään neljä viikkoa ja tunnetaan suurista “silmistään”, jotka syntyvät kaasukuplien muodostuessa kypsytyksen aikana. Maultaan Maasdam on pehmeän pähkinäinen ja kevyen makeahko. Sen sulava rakenne tekee siitä erinomaisen seurustelu- ja viinijuuston. Suomalaisetkin valmistajat, kuten Kuusamon Juusto, tuottavat omaa versiota tästä klassikkojuustosta.


Pisteet: 16 / 20

Viinin tuottaja: Dominique Morel

Alko:

Lue myös:

Helmikuun 2025 viiniuutuus – Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022

Gevrey Chambertin Les Cazetiers 2001 – iäkäs Bourgognen punaviini ja maistelumenu

Opt In Image
Liity Viinihetken maksuttoman Info-viestin tilaajaksi!
Saat joka 2. kuukausi sähköpostiisi linkit Viinihetken uusimpiin blogiartikkeleihin ja muuhun ajankohtaiseen tietoon. Voit lopettaa tilauksen, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa INFO-viesti.