Montresor Amarone della Valpolicella 2017
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2021

Lokakuun 2021 viiniuutuus Montresor Amarone della Valpolicella 2017

Syksyn viileneviin ja pimeneviin iltoihin kaipasimme jotakin voimakasta ja täyteläistä punaviiniä. Alkon erikoiserän lokakuun 2021 valikoimasta ”Lahjaviinejä Euroopasta” löytyikin kaksi amaronea. Valitsimme ensi vuonna 130 vuotta täyttävän viinitalon Cantine Montresorin valmistaman amarone-viinin, Montresor Amarone della Valpolicella 2017. Nimi amarone tulee italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas.

Veneton maakunnan kuuluisaa viiniä

Veneto on Italian tunnetuimpia viinialueita, jolla on pitkät viininviljelyperinteet. Todistettavasti viinejä on viljelty ja valmistettu Veneton alueella jo 3000 vuoden ajan. Veneton viinit sopivat hyvin suomalaiseen makuun. Etenkin maakunnan täyteläiset ja lämmittävät punaviinit ovat meillä suosittuja.

Tuotantomäärältään Italian suurin viinialue käsittää useita ala-alueita ja monipuolisuus näkyy myös viinin valmistuksessa. Iltojen nautiskelu- ja juustoviineiksi soveltuvat mainiosti punaiset, amarone ja ripasso, sekä jälkiruokaviinien lippulaiva, recioto.

Amarone-viinissä käytetyt rypälelajikkeet ovat pääasiassa: Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara. Lisäksi voidaan käyttää myös muita sallittuja rypäleitä pienissä määrin.

Montresor Amarone della Valpolicella 2017

Viinitalo Cantine Montresor on perustettu vuonna 1892 ja sillä on nykyään hallussaan 40 hehtaaria viinitarhoja Venetosta. Talo keskittyy paikallisiin rypäleisiin: Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara.

Montresor Amarone della Valpolicella 2017 rypälekoostumus on: Corvina 60%, Rondinella 30 % ja Molinara 10% . Käsin poimitut valikoidut rypäleet niputetaan ja asetetaan pieniin telineisiin kuivumaan talvikuukausien ajaksi. Pehmeää puristusta seuraa hidas käyminen kuorineen ja vanheneminen tammitynnyreissä kestää noin 18 kuukautta.  Tynnyrikypsytys tuo viiniin täyteläisyyttä, kypsää hedelmäisyyttä sekä tammisuutta. Viini on vegaaninen.

Amarone-viini. Montresor Amarone della Valpolicella 2017, Viinihetki
Ciacomo Montresorin suunnittelema pullomuoto (Mula) ja maitolasipinta on patentoitu 1900 luvun alussa.

Viinitalon perustajan, Giacomo Montresorin intohimo viinien lisäksi oli taide. Hän suunnitteli ja patentoi talon lippulaivaviinin ainutlaatuisen pullomuodon (MULA) ja maitolasipinnan jo 1900 -luvun alussa. Pullon maitolasipinnan alkuperäinen tarkoitus oli suojella viiniä valtameren auringolta ensimmäisen Pohjois-Amerikkaan suuntautuvan kuljetuksen aikana.

Kommentit viinistä

Ulkonäöltään viini oli kirkas, tumman kirsikanpunainen ja reuna oli hiukan ruskeaan vivahtava. Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui melko raskaasti lasissa. Alkutuoksu oli kohtalaisen voimakas, mutta muuntui avautuessaan yllättäen hennommaksi.  Aromimaailma oli nuorehkolle punaviinille tyypillisesti marjainen. Myös paahteisuutta löytyi savuisina aromeina.

Maussa oli kohtalaista täyteläisyyttä, melko korkeaa hapokkuutta (5,5 g/l) ja jonkin verran tanniinisuutta. Maussa toistuivat tuoksun marjaisat aromit ja lisäksi havaitsimme mausteisuutta pippurin ja yrttien muodossa. Alkoholi % viinissä oli amaronelle tyypillisesti korkea (15 %).

Kokonaisuutena viini oli runsaan hedelmäinen ja hapokas. Korkea alkoholipitoisuus oli lämmittävä ja aluksi ehkä hiukan dominoi. Viinin avauduttua amaronelle tyypillinen makea vivahde (makeuden illuusio) tuli selkeästi esiin (sokeria 5g/l).

Odotimme tältä viiniltä amaronelle perinteistä tuhtia täyteläisyyttä, maun voimakkuutta ja moni-ilmeisyyttä, mitä aikaisemmat maistamamme amaronet ovat edustaneet. Yllätykseksemme tämä amarone osoittautuikin tyyliltään hiukan erilaiseksi: kevyemmäksi, hedelmäisemmäksi ja raikkaaksi.

Viini oli valmis juotavaksi, mutta kehittymispotentiaalia arvioimme viinillä olevan useita vuosia. Viini sopii hyvin vahvoille liharuoille ja sekä voimakkaan makuisille juustoille (esim. Gorgonzola ja parmesaani). Pitäisimme tätä viiniä jopa enemmän ruokaviininä kuin perinteisenä meditaatio/nautiskeluviininä, joksi amarone usein mielletään.

Itse maistelimme tämän viinin kanssa kahta voimakkaan makuista juustoa, parmesaania sekä suomalaista vuohenmaitojuustoa, jota sen valmistaja suosittelee kokeilemaan myös parmesaanin asemasta. Näille juustojen kanssa viini sopi mielestämme erittäin hyvin.


Pisteet: 15/20p

Hinta – Alko

Viinitalo


Juustolautasella italialainen Granarolo Parmigiano Reggiano ja Vuohen GR Grand Reserve.
Juustolautasella suomalainen Vuohen GR Grand Reserve (vas.) ja italialainen Granarolo Parmigiano Reggiano.

Juustot – Granarolo Parmigiano Reggiano ja suomalainen Vuohen GR Grand Reserve

Parmigiano Reggiano– tai Parmesan -juusto on vanha italialainen juusto, jota on valmistettu Italiassa jo keskiajalla. Ensimmäiset kirjalliset todisteet löytyvät 1200-luvulta Emilia-Romagnan maakunnasta.

Vuonna 1955 tiukennettiin sääntöjä siitä, missä juustoa saa valmistaa ja menetelmä määritetiin tarkasti. Parmigiano Reggiano -juusto on nimetty niiden maakuntien mukaan, joissa se on valmistettu, Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantuan maakuntien mukaan. Lehmiä, joiden maitoa käytetään juuston tekemiseen, saa syöttää vain tuoreella ruoholla ja heinällä.

Parmesan -juustolla on karkea rakenne ja se on hedelmäinen ja maultaan pähkinäinen sekä suolainen. Se on säilyy kuukausia jääkaapissa. Parmigiano Reggiano -juustoa raastetaan usein pastan päälle, keittoihin ja risottoihin. Sitä syödään myös yksin juustotarjottimella. Tyypiltään juusto on kova ja sen rasvapitoisuus on noin 25-30% .

Vuohen GR Grand Reserve

Juustolautasella oli myös suomalainen vuohenmaitojuusto Vuohen GR Grand Reserve, joka on palkittu kultamitalein Tirolissa. Grand Reserven esikuva on Gruyere-juusto. Juusto sopii juustotarjottimelle, salaattiin, pastaan sekä lämpimiin ruokiin. Rakenteensa ja makunsa ansiosta sitä voi käyttää myös esimerkiksi Parmesan-juuston tapaan. Juustossa on rasvaa 30%.

Lue lisää:

Juustopöytä ry: Parmesaani

Lähteet:

Monipuolinen Veneto

Vinetum

Lue myös:

Masi Costasera Amarone Classico 2007 – nautinnollista punaviiniä takkatulen ääressä (Viinihetki arkisto)


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti