
Helmikuun 2025 viiniuutuus – Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022
Helmikuun 2025 viiniuutuus Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022 löytyi Alkon helmikuun erikoiseristä teemasta Sisilian auringon suutelemat. Tässä teemassa on mukana kolme luomupunaviiniä ja kaksi luomuvalkoviiniä Sisiliasta. Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022 -punaviinin rypälesekoitus (Nero d’Avola ja Frappato) vaikutti kiinnostavalta, samoin viinivalmistustekniikka Cerasuolo.
Cerasuolo di Vittoria DOCG – Sisilian ainoa DOCG -viini
Cerasuolo di Vittoria on kuiva italialainen punaviini, joka on peräisin Vittorian kunnasta Sisiliasta. Se on ainoa viini, jolla on Italian viinilain DOCG-status Sisiliassa. Viini on valmistettu kahden sisilialaisen rypälelajikkeen, Nero d’Avolan (paikallisesti tunnettu nimellä Calabrese) ja Frappaton sekoituksesta.
Cerasuolo di Vittoria viinissä Nero d’Avolan osuuden on oltava 50–70 % ja Frappaton 30–50 %. DOCG: n sääntöihin sisältyy myös viljelymäärien sääntely ja vähintään 13 prosentin alkoholipitoisuus.
Nero d’Avola on Sisilian rypälelajikkeiden ”kuningas” ja sitä viljellään kaikilla saaren viininviljelyalueilla. Nero d’Avola -viiniköynnös on tullut Sisilian saarelle todennäköisesti muinaisten kreikkalaisten mukana. Frappato on saaren vanhin punainen lajike, jonka alkuperä on Sisiliassa.
Cerasuolo on erityinen viinivalmistustekniikka, jossa on normaaliin viinivalmistukseen verrattuna lyhyempi kosketusaika käymismehun ja punaisten rypäleiden kuorien kanssa. Tämä vähentää merkittävästi rypälemehun punaista pigmentaatiota. Cerasuolo tarkoittaa ”kirsikanpunaista” ja viittaa näiden rypäleiden tuloksena olevan sekoituksen väriin. Tällä tekniikalla saadaan viinejä, joilla on kirkkaampi, hedelmäisempi maku ja joissa on myös vähemmän tanniineja.

Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022
Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022 -punaviini tulee Feudo di Santa Tresan viinitilalta. Nimi Santa Tresa on lyhenne Sisilian murteesta sanasta ”Santa Teresasta”, joka on yksi Sisilian rakastetuimmista uskonnollisista hahmoista. Santa Tresan viinitila sijaitsee Vittorian kunnassa historiallisella viininviljelyalueella Sisilian kaakkoisosassa 240 metriä merenpinnan yläpuolella.
Tilan pinta-ala on 50 hehtaaria, josta 39 hehtaaria on viinitarhoja. Lähellä Välimerta sijaitsevat Feudo di Santa Tresan viinitarhat hyötyvät viilentävistä merituulista. Tilan viinitarhojen maaperä koostuu kalkkikivipohjan päällä lepäävästä kerroksesta vaaleaa, punaista, hiekkaista savea (terra rossa).
Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria -viinin rypälesato on rajoitettu 52 hl: aan / hehtaari, mikä vastaa 6933 pulloa. Tämä on yksi alhaisimmista sadoista kaikista italialaisista korkeimman laatuluokan DOCG- viineistä. Rypäleet poimitaan käsin, molemmat rypälelajikkeet erikseen. Nero d’Avola poimitaan syyskuun puolivälissä ja Frappato syyskuun lopussa.
Viini koostuu 40 % Frappato- ja 60 % Nero d’Avola -rypäleistä. Nero d´Avola-rypäleistä 15 % on kuivattu kevyesti appasimento-menetelmällä viiniköynnöksissä. Nero d’Avola -rypäleet fermentoidaan kuorineen 15 päivää 30 hl:n slaavilaisissa tammiastioissa noin 18–24°C lämpötilassa. Malolaktinen käyminen tapahtuu luonnollisesti. Frappato fermentoidaan ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18–20 °C lämpötilassa. Fermentoinnin jälkeen mehu jätetään säiliöön kuorineen 8–10 päivän ajaksi, minkä jälkeen malolaktinen käyminen tapahtuu. Viinit sekoitetaan keskenään ja kypsytetään tammitynnyreissä noin vuoden ajan.
Kommentit viinistä Santa Tresa Cerasuolo di Vittoria 2022
Lasissa viini oli kirkas ja viskositeetiltään keskinkertainen. Tuoksultaan viini oli kohtalaisen voimakas ja marjaisa. Alkutuoksussa aromeista erottuivat voimakkaasti makeat marjat, kuten vadelma ja mansikka. Löysimme myös hiukan pippurisuutta ja yrttisyytä. Lopputuoksussa esiin nousi mieto kukkaisuus.
Maku oli kuiva (sokeria 1 g/l), voimakkaan keskitäyteläinen, hedelmäinen ja hapokas (6 g/l). Tanniinit olivat hiukan suuta kiristävät. Maku toisti tuoksun aromeja ja lisäksi havaitsimme maussa puolukkaa ja punaherukkaa. Jälkimaku oli kohtalaisen pitkä. Alkoholia viinissä oli 14 %.
Kokonaisuutena viini oli ryhdikkään hapokas ja aromeiltaan hyvin marjaisa. Se on mielestämme ruokaviini ja parhaimmillaan esimerkiksi erilaisten liharuokien kumppanina, miksei myös kovien suolaisten juustojen kanssa. Viini oli valmis nautittavaksi – korkeintaan muutaman vuoden säilytys. Viini kannattaa tarjoilla hiukan viilennettynä.
Viinin tuottaja: Viinitila Feudo di Santa Tresa
Lue myös:
Planeta Etna Rosso 2017 – hapokas punaviini Nerello Mascalese -rypäleestä
Alta Mora Etna Bianco 2017 – valkoviiniä historiallisesta Carricante -rypäleestä


