Viinimaa Kreikka, Viinihetki
Viinimaa Kreikka,  VIINITIETO

Kreikka – viinialueet ja laatuluokitukset

Kreikka Euroopan kartalla. Viinihetki.

Kreikka sijaitsee Euroopan, Aasian ja Afrikan risteämäkohdassa. Se on vuoristoinen ja maanjäristysherkkä alue. Kreikka käsittää Manner-Kreikan lisäksi myös laajan saariston. Saaristoon kuuluu laskutavasta riippuen 2 000 – 6 000 saarta. Kreikan väkiluku on noin 10,8 miljoonaa ja pinta-ala 131 957 neliökilometriä.

Kreikalla on yksi maailman pisimmistä viinihistorioista, sillä viini on aina ollut olennainen osa kreikkalaista kulttuuria antiikin ajoista lähtien. Kolmen viime vuosikymmenen aikana Kreikan viininviljely on kehittynyt nykyaikaiseksi viinintuotannoksi.

Viiniviljelyalueiden terroirit jakaantuvat neljään laajempaan luokkaan: vuoristoinen, puoli vuoristoinen, rannikko, mannermainen ja vulkaaninen. Kreikka on kohtalaisen pieni maa viiniköynnösten viljelyn näkökulmasta, sen maa-alasta viinitarhoja on noin 61 500 hehtaaria. Viljelijöitä on lähes 180 000 ja viiniä tuottavia viinitiloja noin 1290.

Kreikka tuottaa eniten valkoviinejä, punaviinien määrä on noin kolmannes kokonaistuotannosta. Tuotetusta viinimäärästä noin 90 % on kreikkalaisista rypälelajikkeista.

Suurimmat viinitilat löytyvät Kreetalta, Peloponnesosista, Makedoniasta ja Ateenan lähellä sijaitsevalta Keski-Kreikan Attikan alueelta.


Kreikan viinien laatuluokitukset artikkelin loppu-osassa.


Kreikan viinialueet (v. 2021)

Kreikan PDO (SAN) viinialueet. Viinihetki
Suojatun alkuperänimityksen omaavat viinit, SAN (Wines with Protected Designation of Origin, PDO) Tähän viiniluokkaan kuuluvat kreikkalaiset viinit, joilla on alkuperänimitys.
(33 aluetta )
Kreikan PGI (SMM) viinialueet, Viinihetki
Suojatun maantieteellisen merkinnän omaavat viinit SMM (Wines with Protected Geographical Indication, PGI) Tähän viiniluokkaan kuuluvat kaikki alueelliset viinit ja kaikki ”perinteisen nimityksen” viinit, joilla on samanaikaisesti vakiintunut maantieteellinen merkintä.

Attika

Attikan viinialue sijaitsee Keski-Kreikassa ”Ateenan takapihalla”. Attika on maan suurin yksittäinen viinialue. Iso osa Attikan maastosta on vuoristoista ja se on Kreikan kuivimpia ja kuumimpia alueita. Meri viilentää lämpötilaa rannikkoalueilla.

Attikan maaperä on pääasiassa kalkkipitoista, joka on seurausta joki- ja järvien lietekertymistä sekä alhaisesta hedelmällisyydestä. Tässä maaperässä viihtyy erityisen hyvin Savatiano– rypäle, joka ei ole arka kuivuudelle.

Attikan viinitarhat sijaitsevat pääasiassa Mesogian alueella ja tuottavat suurimman osa Kreikan Retsinan tuotannosta, Savatiano- ja Roditis-lajikkeista. Alueella viljellään myös useita kansainvälisiä lajikkeita.

Attikan viinit kuuluvat PGI (SMM) -laatuluokkaan (19 aluetta). Attikan alueelta ei tällä hetkellä tule PDO (SAN) -laatuluokkaan kuuluvia viinejä.

Epeiros

Kefalonia

Kreeta

Límnos

Makedonia

Peloponnesos

Peloponnesos on Kreikan suurin niemimaa, sen pinta-ala on 21 439 neliökilometriä. Se on vuoristoista aluetta, ja kalkkikivikallioiset vuoret hallitsevat erityisesti sen keskiosia. Vuorten välissä on suuria laaksoja ja rannikoilla laajempia tasankoalueita. Peloponnesoksen ilmasto on itäosassa kuiva, länsiosassa sateisempi, ja keskiosan vuoristoalueilla viileä sekä talvella kylmä.

Peloponnesos on Kreikan tunnetuin viinialue.  Tärkeimpiä yksittäisiä viinialueita ovat Mykonoksen lähellä sijaitseva Neméa, joka tuottaa punaviininsä lähes yksinomaan Agiorgitiko-rypäleestä eli Pyhän Yrjön rypäleestä.

Pohjois-Peloponnesoksella sijaitseva Pátra on pääosin valkoviinialuetta ja sen päälajikkeita on mm. Roditis. Mantínian ylänkö sijaitsee sijaitsee Peloponnesoksen eteläosassa ja on Monschofilero-rypäleen koti.

Peloponnesoksen alueella on viimeisimmän tiedon mukaan 7 PDO (SAN)-aluetta ja 14 PGI (SMM) -aluetta. (Wines of Greece, 19.2.2021)

Ródos

Samos

Santorini

Thessalia

Thessalian alue kattaa noin 14 000 neliökilometriä rannikkomaata Manner-Kreikassa. Se on rannikkotasankoa, joka ulottuu sisämaahan mukaan lukien Pindus-vuoret lännessä ja Ólympos-vuori, jumalten myyttinen koti koillisessa.

Thessaliassa on Välimeren ilmasto, jossa on kuivat, lämpimät kesät ja leudot, sateiset talvet. Monilla alueen sisämaaosilla on kuitenkin selviä mannermaisia vaikutteita, erityisesti korkealla vuoristossa. Kylmät vuoristotuulet ja lumien sulamisvedet auttavat pitämään viinitarhat viileinä kasvukauden aikana, mikä edistää rypäleiden hapokkuuden kehittymistä.

Vaikka Thessalia ei ole tunnetuin Kreikan viinialueista, sillä on kukoistava viininviljelyteollisuus, joka sijaitsee enimmäkseen aluetta ympäröivillä vuorilla.

Thessalian rajojen sisällä on kolme suojattua alkuperänimitystä (PDO): Rapsani, Anhialos ja Messenikola. Rapsanin viinialue on näistä kolmesta tunnetuin, ja sen viinitarhat sijaitsevat Ólympos-vuoren etelärinteillä 250–750 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Alue tuottaa viinejä, jotka ovat sekoitus Xynomavro-, Krasato- ja Stavroto -rypäleistä.

Thessaliassa on myös jonkun verran SMM-tason (PGI) viinejä, jotka mahdollistavat enemmän vapautta tuotetuissa viinityyleissä.

Traakia


Kreikan viinien laatuluokitukset

Viinit jaetaan EU asetuksen 436/2009 mukaisesti neljään luokkaan (aiemmin pöytäviinit, maantieteellisellä merkinnällä varustetut pöytäviinit ja tma-laatuviinit):

  • Suojatun alkuperänimityksen omaavat viinit, SAN (Wines with Protected Designation of Origin, PDO) Tähän viiniluokkaan kuuluvat kreikkalaiset viinit, joilla on alkuperänimitys. Kreikassa on 33 aluetta, jotka ovat saavuttaneet suojatun alkuperänimityksen (PDO) aseman, joka tunnettiin aiemmin nimellä OPAP (kreikankielinen vastine VqPrD) tai OPE (kreikankielinen vastine AOc).
  • Suojatun maantieteellisen merkinnän omaavat viinit SMM (Wines with Protected Geographical Indication, PGI) Tähän viiniluokkaan kuuluvat kaikki alueelliset viinit ja kaikki ”perinteisen nimityksen” viinit, joilla on samanaikaisesti vakiintunut maantieteellinen merkintä.
  • Rypälelajikeviinit (Varietal Wines), ilman suojattua alkuperänimitystä tai maantieteellistä merkintää. Luokkaan kuuluvat kaikki tarvittavat edellytykset ja tarkastukset täyttävät pöytäviinit. Toisin kuin tavalliset pöytäviinit, tähän viiniluokkaan kuuluvilla viineillä on oikeus olla maininta niiden vuosikerta- ja lajikekoostumuksen osalta, mutta ei niiden maantieteellistä merkintää.
  • Muut viinit. ”Tavalliset” kreikkalaiset viinit kuuluvat viiniluokkaan, johon kuuluvat kaikki viinit, jotka eivät ole SMM:iä ja jotka eivät myöskään kuulu rypälelajikeluokkaan. Tähän viiniluokkaan kuuluvilla ”kreikkalaisilla” viineillä ei edelleenkään ole oikeutta pitää esillä vuosikertavuottaan tai niiden koostumukseen osallistuvia lajikkeita.

(Lähde: Wines of Greece ja Valviran ohje viinien pakkausmerkinnöistä 2016, EU-säädöksiä)


Lue lisää:

Wines of Greece – Wines of Greece


Lue myös:

Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Liittyminen kurssille ei sido sinua mihinkään. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat.