Marraskuun 2020 viiniuutuus – Beronia Gran Reserva 2011, Rioja, Espanja. Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2020

Marraskuun 2020 viiniuutuus – Beronia Gran Reserva 2011, Rioja, Espanja

Valitsimme marraskuun -20 viiniuutuuden Alkon erikoiserien teemaviineistä ”Klassinen Rioja”. Huomio kiinnittyi jo kohtalaisen ikääntyneeseen Riojan alueen korkeimman kypsytysluokan Gran Reserva -punaviiniin.

Rioja on yksi maailman arvostetuimmista klassisista viinialueista, joka koostuu kolmesta eri ala-alueesta: Rioja Alavesa, Rioja Alta ja Rioja Baja. Maistelemamme viini tulee Rioja Altasta, jossa rypäleet kypsyvät muita alueita nopeammin.

Rioja Gran Reserva -viinin kypsyttämisprosessi on hyvin tarkka. Ne ovat yleensä huippuviinejä, koska nimi on tarkoitettu vain erityisen hyville vuosikerroille. Punaviineillä on 5 vuoden kypsytysprosessi, joista ensimmäiset kaksi vuotta viini kypsyy puutynnyreissä ja sen jälkeen 3 vuotta pullossa.

Beronia Gran Reserva 2011 koostuu kolmesta rypäleestä: Tempranillo (92%), Mazuelo (4%) and Graciano (4%). Riojan tärkein rypälelajike on Tempranillo – pienikokoinen rypäle, joka sietää hyvin pakkasta ja kuumuutta, mutta ei kuivuutta. Rypäleestä tehdyt viinit kestävät hyvin kypsytystä. Ne ovat raikkaita ja aromikkaita.

Tämän viinin tuottaja Bodegas Beronia on perustettu vuonna 1973. Vuonna 2018 se on valittu vuoden espanjalaiseksi viinintuottajaksi International Wine &Spirits Competitionin toimesta. Nimi Beronia tulee Riojaa 300-luvulla asuttaneiden kelttikansa Beronien mukaan.

Kommentit viinistä

Maistelimme viiniä 6.10.2020. Viiniä oli dekantoitu noin 2 tuntia.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, lähes läpinäkymätön, väriltään rubiininpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksultaan se oli voimakas. Aromeissa tunnistimme paahteisuutta, yrttisyyttä ja mausteisuutta mm. anista, minttua sekä eukalyptusta.

Maku oli keskitäyteläinen, kohtalaisen hapokas (5,5,g/l) ja hedelmäinen. Tanniinit olivat pehmeät. Maussa erottui erityisesti mausteisuutta, kuten mustapippuria. Jälkimaku oli pitkä. Melko korkea alkoholipitoisuus (14,5%) oli hyvin integroitunut viiniin.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, pehmeä ja kohtalaisen kehittynyt Tempranillo -rypäleelle tyypillisine aromeineen. Miellyttävä ja hienostunut kokonaisuus. Lyhyt varastointi (1-3 vuotta) voisi vielä lisätä viinin vivahteikkuutta.

Viinin kanssa maistelimme espanjalaisia tapasjuustoja (Manchego, Castellano, Iberico ja Goat) sekä Serrano-ilmakuivattua kinkkua. Erityisesti viinin kirsikkaiset aromit nousivat esiin tapasten kanssa.

Beronia Gran Reserva 2011 viini sopii mielestämme kovien ja puolikovien juustojen seuraksi. Myös hautuneet liharuoat sekä pastaruoat voisivat sopia hyvin viinin pariksi.


Pisteet 16/20p

Viinin tuottaja: Bodegas Beronia

Hinta: Alko 22,85 € (marraskuu 2020). Hinta/laatusuhde hyvä.

Lisätietoa:

Espanjalainen Manchego-juusto


Lue myös: