Chilen punaviinit vertailussa
18 - 20/20p ⭐⭐⭐⭐⭐,  50-100€,  Liha,  Punaviinit

Chilen punaviinit vertailussa: Montes Alba Syrah ja Montes Folly

Olemme kirjoittaneet Viinihetki -blogiin aiemmin ranskalaisten Syrah-viinien vertailutastingistä, johon uuden maailman Chilen punaviinit tarjoavat mielenkiintoisen vertailukohdan. Tähän “Chilen punaviinit vertailussa” -tastingiin valitsimme kaksi Viña Montes -viinitalon Syrah-punaviiniä: Montes Folly Syrah 2006 ja Montes Alpha Syrah 2021.

Montes Folly Syrah on ollut säiytyksessä vuodesta 2011 ja vertailuviini samalta tuottajalta on hankittu vuoden 2024 alussa. Tavoitteenamme oli vertailla saman tuottajan ikääntynyttä Syrah – punaviiniä samasta rypäleestä valmistettuun 15 vuotta nuorempaan punaviiniin.

Ruokakirjasta ”Euroopan mestarikokkien pöydässä” vuodelta 2007 löysimme italialaisen kokin Alfonso Laccarinon annoksen ”Häränkääryleet rusinoiden ja pinjansiementen kanssa”. Erilaisilla ainesosilla täytetyt lihakääryleet ovat tyypillinen ruokalaji mm. Chilessä, Argentiinassa ja Uruguayssa. Annos näytti herkulliselta ja arvioimme, että se saattaisi sopia hyvin em. punaviinien ruokapariksi.

Kartta: Chilen viinialueet (Chile winetourism.com), Viinihetki
Chilen viinialueet (kartta: Chile winetourism.com)

Chile – monipuolinen viinimaa

Chile on pitkä ja kapea maa, joka rajautuu Tyynenmeren ja Andien väliin. Sekä merellä että vuorilla on suuri vaikutus Chilen viinialueiden ilmastoon. Chilen keskuslaakso (Valle Central) on maan tärkein viinialue. Laajaa aluetta halkovat joet ja rannikkovuoret, jotka jakavat laakson useampiin ilmastoltaan vaihteleviin ala-alueisiin. Chilen kolme tärkeintä viinialuetta ovat Colchaguan laakso, Maipon laakso ja Elquin laakso.

Colchaguan laakso

Tämänkertaiset maisteluviinimme tulevat Keski-Chilessä sijaitsevasta Colchaguan laaksosta, joka on yksi Etelä-Amerikan parhaimmista viinialueista. Laakso sijaitsee Andien ja rannikkovuoriston välissä ja tuottaa eräät Chilen parhaimmista punaviineistä.  

Kuten useimmilla Chilen alueilla, Tyyni valtameri tarjoaa luonnollisen viilentävän vaikutuksen ja Colhaguan alue on leudompi kuin läheinen Maipon viinialue. Laakson rinteet ovat melko jyrkkiä rannikkovuorten reunoilla ja ne on suurelta osin pengerretty rypäleiden viljelyyn. Nämä rinnepaikat ovat yleensä hieman viileämpiä kuin laakson pohjalla. Rinnetarhoilla on myös voimakkaampi vuorokausilämpötilan vaihtelu kuin alemmilla viinitarhoilla, mikä synnyttää erinomaisen kypsyys- ja hapokkuustasapainon omaavia rypäleitä.   

Viinitila Montes

Viña Montes -viinitalon ovat perustaneet vuonna 1987 viinintekijät Aurelio Montes ja Douglas Murray. Heidän unelmansa oli tuottaa viinejä, joiden laatu olisi parempi kuin Chilessä tuolloin tuotettujen viinien. Kaksi muuta kumppania, Alfredo Vidaurre ja Pedro Grand, tulivat mukaan vuonna 1988.

Tänä päivänä Viña Montesilla on viinitarhoja noin 600 hehtaaria ja se on yksi suurimmista viinintuottajista Chilessä. Viinitalo tuottaa vuodessa arviolta 9 miljoonaa pulloa viiniä ja vie niitä yli 100 maahan. Viña Montes valmistaa laajan valikoiman viinejä klassisista rypälelajikkeista, kuten Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah ja Chardonnay.

Viña Montesin huippuluokan viinitila sijaitsee Apaltassa. Montes tarjoaa myös valikoiman arkiviinejä. Alpha- ja Classic-sarjat keskittyvät Chilen kuuluisimpien rypälelajikkeiden lajikeviineihin.              

Chilen punaviinit vertailussa: Montes Alpha ja Montes Folly. Viinihetki
Montes Alpha Syrah 2021 ja Montes Folly Syrah 2006

Montes Folly Syrah 2006

Aurelio Montesin “kuningasajatus” oli istuttaa Syrah-rypäleitä Apalta Mountain Estate -alueen korkeammille rinteille (kaltevuus ylittää 45 astetta). Perinteiset viininviljelijät ja -kauppiaat pitivät “hulluna” ajatuksena istuttaa näin korkeille rinteille alueella vielä testaamatonta Syrah-lajiketta. Rinteiden puhdistaminen ja viiniköynnösten istuttaminen oli erittäin kallista. Viinin nimi Montes Folly sai nimensä tästä “hullusta” ideasta ja se on Chilen ensimmäinen ns. Ultra Premium Syrah.

Viinin rypäleet on poimittu käsin ja laatustandardin vastaiset marjat on poistettu erityisellä valintapöydällä. Tämän jälkeen käyminen on aloitettu viinitilan omista tarhoista peräisin olevilla villihiivoilla. Maserointia on jatkettu 15 päivää käymisen jälkeen. Kypsytys on tapahtunut 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Montes Alpha Syrah 2021

Montes Alpha Syrah -viinin rypäleet ovat kasvaneet Apaltan ja Marchigüen alueilla Colchaguan laaksossa. Viinitarhat sijaitsevat alueen länsipuolen jyrkillä rinteillä ja ne tuottavat myös valkoista Viognier- rypälettä, jota viinissä on Syrahin lisäksi 3 %. Rypäleet on poimittu käsin 300 kg:n astioihin ja maseroitu käymissäiliössä 5 päivän ajan. Käyminen on kestänyt 7–10 päivää.

Malolaktinen käyminen on tapahtunut ruostumattomasta teräksestä ja betonista valmistetuissa säiliöissä. Käymisen päätyttyä viini on siirretty ranskalaisiin tammitynnyreihin (50 % uusia), joissa sitä on kypsytetty 12 kuukautta. Osa viinistä on jätetty betonisäiliöihin, ennen kuin se on sekoitettu tynnyrikypsytyksessä olleeseen viiniin ja pullotettu.

  

Viinien väri: Montesin viinit Alpha ja Folly, Chilen punaviinit vertailussa, Viinihetki
Vasemmalla tumman kirsikanpunainen Montes Alpha Syrah 2021 ja
oikealla tiilenpunainen Montes Folly Syrah 2006.

Kommentit viineistä

Molempia viinejä dekantoitiin noin tunnin ajan, tosin vanhempaa viiniä olisi voinut dekantoida pidempäänkin sen runsaasta tanniinisuudesta johtuen.

Ulkonäöltään Montes Folly Syrah oli hiukan utuinen, väriltään tiilenpunainen ja viskositeetiltaan korkea, viini liikkui raskaasti lasissa ja lasin reunoilta erottuivat ”pigmentoituneet jalat”. Tuoksu oli voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui savua, pekonia, lantaa ja maatuneita lehtiä.

Maultaan viini oli täyteläinen ja voimakas. Tanniinit olivat aluksi yllättävänkin kovat, mutta pehmenivät lasissa. Maku toisti tuoksun aromeja ja lisäksi oli erotettavissa pippurin sekä sienien aromeja. Erittäin pitkässä jälkimaussa löytyi vielä savuisiakin vivahteita. Viini oli tasapainoinen, vivahteikas, hienostunut ja parhaimmillaan nyt juotavaksi.

Pisteet 18 / 20 p

Montes Alpha Syrah 2021 oli kirkas, väriltään tumman kirsikanpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Aromeista erotimme erityisesti vadelmaa, karhunvatukkaa ja kirsikkaa. 

Maultaan viini oli voimakas ja täyteläinen sekä kohtalaisen hapokas. Tanniineja oli myös kohtalaisesti. Aromeissa nousi päällimmäisenä esille marjaisuus; vadelma ja mustaherukka sekä hiukan pippuria. Jälkimaku oli pitkä. Viini oli voimakkaan makuinen, hedelmäinen, marjaisa ja vielä varastoitavissa 2–4 vuotta.

Pisteet 18 / 20 p

Alko


Häränkääryleet rusinoiden ja pinjansiementen kanssa. Viinihetki
Tämä kotoisa italialaisruoka (häränkääryleet) sopii hyvin perheen sunnuntaiaterian pääruokalajiksi.

Häränkääryleet rusinoiden ja pinjansiementen kanssa

Kokeilimme viinien parina reseptiä “Häränkääryleet rusinoiden ja pinjansiementen kanssa”. Häränkääryleet täytettiin pinjansiemenillä, rusinoilla, hienonnetulla valkosipulilla ja persiljalla.

Kastike on sakean sosemaista ja siinä maistuu myös valkosipuli. Toisena lisäkkeenä on hiukan kitkerää endiiviä, joka freesataan pehmeäksi. Makeat rusinat antavat endiiville sopivan vastakohdan.

Ruoan resepti on italialaisen keittiömestarin Alfonso Laccarinon (s. 1947). Hänen Alfonso-ravintolallaan on kaksi Michelin-tähteä. Laccarino tulee hotellinpitäjien suvusta, joka on toiminut alalla neljän sukupolven ajan. Ensimmäinen Hotel Laccarino perustettiin vuonna 1890.

Nykyään Alfonso Laccarinon yhdessä vaimonsa Livian ja heidän poikiensa Erneston ja Marion kanssa omistama Don Alfonso 1890 on kansainvälisesti tunnustettu tuotemerkki, jolla on toimipisteet Italiassa, Uudessa-Seelannissa, Kiinassa ja Torontossa.

Häränkääryleet rusinoiden ja pinjansiementen kanssa

Tässä ohjeessa Häränkääryleet täytetään pinjansiemenillä, rusinoilla, hienonnetulla valkosipulilla ja persiljalla. Lisäkkeenä tarjotaan tomaattikastiketta ja endiiviseosta.
Course Main Course
Cuisine Italian
Keyword häränkääryleet
Prep Time 5 minutes
Cook Time 30 minutes
Servings 4

Ingredients

 • 4 naudan ulkofileetä
 • 30 g rusinoita
 • 30 g pinjansiemeniä
 • persiljaa
 • valkosipulia
 • Tomaattikastike
 • 6 tomaattia korppujauhoja
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 3 dl oliiviöljyä

Lisäkkeet

 • 20 g rusinoita
 • 20 g pinjansiemeniä
 • muutama endiivin lehti
 • 3 dl öljyä
 • valkosipulia

Instructions

 • Hakkaa fileeviipaleet ohuiksi kelmun välissä
 • Paahda pinjansiemenet miedossa uuninlämmössä
 • Laita jokaiselle lihaviipaleelle muutama pinjansiemen ja rusina, hienonnettua valkosipulia ja persiljaa
 • Kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä cocktailtikuilla. Freesaa kastiketta varten valkosipulinkynsi oliiviöljyssä. Ota valkosipuli pois
 • Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja lisää ne öljyyn. Keitä 5 minuuttia
 • Ruskista kääryleet joka puolelta oliiviöljyssä pannulla, lisää tomaattikastike, kun käryleet ovat puolikypsiä, hauduta 5 minuuttia
 • Ryöppää endiivin lehdet ja ruskista ne pinjansiementen, rusinoiden ja valkosipulin kanssa kuumalla pannulla
 • Kaada tomaattikastiketta lautasille ja pane endiiviseosta sen päälle
 • Leikkaa lihakääryle kahtia ja pane palat endiiviseoksen päälle

Lähteet ja lisätietoa

Colchagua Valley Wine Region

Don Alfonso

Montes Wines I Chile I Colchagua Valley: Monteswines.com

hf.ulmann: Euroopan mestarikokkien pöydässä, 2007


Lue myös:

Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti