Joulupäivän menu 2020, Viinihetki
-15€,  18 - 20/20p ⭐⭐⭐⭐⭐,  25-50€,  Jälkiruokaviinit,  Kuohuviinit,  Menu,  Punaviinit

Joulupäivän menu 2020

Jouluaaton perinteisen kinkun vastapainoksi joulupäivän menu koostui hiukan kevyemmistä aineksista. Alkukeitto valmistettiin itse kerätyistä kanttarelleista ja sen kanssa tarjolla oli pirteän hedelmäinen rosee-kuohuviini Ranskan Juran alueelta.

Pääruokana tarjolla oli savustettua kalkkunaa amerikkalaistyylisessä maapähkinäkastikkeessa ja juomana Pinot Noir –rypäleestä tehtyä hennon paahteista, herukkaista ja kirsikkaista punaviiniä Kalifornian pohjois-rannikolta Russian River Valleysta.

Jälkiruoaksi valmistettiin jouluista juustokakkua, jonka kiille muodostui vaaleasta glögijuomasta. Koristeena valkosuklaata ja vaahtokarkkeja. Juomana tämän herkun kanssa nautimme melko iäkästä (15v) Ranskan Sauternesin alueen kuuluisaa makeaa valkoviiniä.

Pisteenä ii:n päälle tarjolla oli vielä myöhäisillan juustolautanen, joka koostui sinihomejuusto Stiltonista, Goudasta ja Briestä. Juomana yli 300 vuotta vanhan viinitalon Quinta do Valladon 20-vuotias Tawny-port, joka upean rusinaisen tuoksunsa sekä erittäin pitkän ja moniulotteisen jälkimaun ansiosta sai meiltä täydet ⭐⭐⭐⭐⭐ (19 / 20p).


Kuohuviini Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut, Joulupäivän menu 2020, Viinihetki
Kuohuviini Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut (näytepullo Rosa Viini & Ruoka)
Punaviini La Crema Russian River Valley Pinot Noir 2013, Joulupäivän menu 2020, Viinihetki
Punaviini La Crema Russian River Valley Pinot Noir 2013
Savustettua kalkkunanrintaa maapähkinäkastikkeessa, perunaherkkutattipaistos ja ruusukaalia. Joulupäivän menu 2020, Viinihetki
Savustettua kalkkunanrintaa maapähkinäkastikkeessa, perunaherkkutattipaistos ja ruusukaalia.

Savustettua kalkkunanrintaa maapähkinäkastikkeella (4:lle):

  • 600g savustettua kypsää kalkkunanrintaa
  • 150g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 cl punaviiniä
  • 5 dl kahvikermaa
  • 2 rkl sokeritonta maapähkinätahnaa
  • 1 rkl mustaherukkahyytelöä
  • suolaa ja valkopippuria

Leikkaa kalkkunanrinta vinottain ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä viipaleita12 -asteisessa uunissa vähässä voi-vesiliemessä noin 10 minuuttia.

Valmista kastike. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää kuuma kahvikerma kattilaan hyvin sekoittaen. Mausta kastike maapähkinätahnalla, herukkahyytelöllä, suolalla ja valkopippurilla. Kiehauta hetki ja lisää lopuksi punaviini.

Kokoa kalkkunaviipaleet lautaselle ja kaada kastike päälle. Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunaviipaleiden ja ruusukaalien kanssa.


Makea valkoviini Chateau Sigalas-Rabaud 2005, Joulupäivän menu 2020, Viinihetki
Makea valkoviini Chateau Sigalas-Rabaud 2005
Portviini Quinta do Vallado 20 Year Old Tawny Port ⭐⭐⭐⭐⭐, sinihomejuusto Stilton, 10 kk kypsytetty Gouda, valkohomejuusto Brie sekä viikunahilloa.

Lue myös:
Portviini – maailmankuulu nautiskeluviini Portugalista
Joulupäivän menu 2019
Viini ja ruoka – kuinka yhdistäminen onnistuu?

Liity Viinihetken maksuttoman Info-viestin tilaajaksi!
Saat muutaman kerran vuodessa sähköpostiisi linkit Viinihetken uusimpiin blogiartikkeleihin ja muuta ajankohtaistietoa. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa INFO-viesti.