Cremant-kuohuviini Juran alueelta, Viinihetki
-15€,  14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  Kasvisruoat,  Kuohuviinit,  Sushi ja äyriäiset

Loppukesän juhlistaja, kuohuviini Charles de Fère Crémant du Jura Brut ja pikkunaposteltavat

Tänä kesänä päätimme mekin juhlistaa monien suomalaisten tavoin kesän päättymistä Venetsialaisilla; veden, tulen ja valon juhlalla. Juhlan kunniaksi ruokapöytä ja sen ympäristö koristellaan eri värisillä valoilla, lyhdyillä ja kynttilöillä jne. Pääasiana venetsialaisissa on kuitenkin hyvä ruoka ja juoma.

Valitsimme juhlajuomaksi ranskalaisen Juran alueelta kotoisin olevan crémant -kuohuviinin: Charles de Fère Crémant du Jura Brut (näytepullo Rosa Viini ja Ruoka). Rosa Viini & Ruokakerhon ohjeista löysimme monenlaista hyvää pikkusyötävää näihin illanistujaisiin: Värikkäät retiisi-tacot, Kookos-rapupopperit ja ruskeavoimajoneesi sekä Raikas vesimelonisalaatti, joista lisää jäljempänä.


Kuohuviini Charles de Fère Crémant du jura Brut

Crémant on Ranskassa muualla kuin Champagnen maakunnassa valmistettu kuohuviini. Valmistusmenetelmä on sama kuin samppanjassa. Myös rypäleet ovat samoja, tässä kuohuviinissä Chardonnay ja Pinot Noir. Crémant on yleensä hinnaltaan edullisempi kuin samppanja.

Charles de Fère Crémant du Jura Brut  -kuohuviini tulee Ranskasta Juran alueelta, joka sijaitsee Itä-Ranskassa, Bourgognen ja Sveitsin välillä lähellä Sveitsin rajaa. Alueelle on ominaista metsäisten rinteiden ja Juran vuoristoinen maisema. Viiniköynnösten viljelypinta-ala on erittäin pieni, noin 2000 hehtaaria.

Charles de Fère -viinitalo on yksi Ranskan arvostetuimmista kuohuviinin tuottajista. Tämän viinin rypäleet on kerätty käsin ja puristettu kokonaisina terttuina. Molemmat rypälelajikkeet, Chardonnay ja Pinot Noir valmistetaan viiniksi erikseen, jonka jälkeen ne sekoitetaan ja kypsytetään vähintään 12 kk sakan päällä.

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas ja sävyltään hennon oljenkeltainen, hiukan beigeen vivahtava. Viskositeetti oli kuohuviiniksi melko korkea. Vaahtoreunus oli runsas, hitaasti laskeutuva ja kuplat pienet, rauhallisesti ylöspäin nousevat.

Tuoksu oli keskivoimakas, kohtalaisen kehittynyt, miedon briossinen. Aromeissa erottui kevyttä sitruksisuutta.

Maku oli vivahteikas, hapokas ja runsaan hedelmäinen. Maun aromeissa erottui kevyttä yrttisyyttä, hunajan ja pähkinän vivahteita sekä paahteisuutta. Jälkimaku oli pitkä. Viinin maku oli moniulotteisempi, kuin mitä tuoksu lupasi.

Kokonaisuutena tämä kuohuviini oli raikas, hapokas ja erittäin sopiva myös ruokajuomaksi.


Pisteet 15,5 / 20p


Lisätietoa:

*Charles de Fère Crémant du Jura Brut  (Rosa Viini&Ruokakerho)

Viinitalo Charles de Fère


Retiisi-tacot, kookos-rapupopperit ja melonisalaatti

Värikästä ja helppotekoista – oli perusajatuksena, kun lähdimme miettimään pikkusyötävää näihin illanistujaisiin. Tältä pohjalta etsimme Rosa Viini&Ruokakerhon laajasta reseptivalikoimasta sopivia ohjeita.

Löysimme ruokakategoriasta ”Nopeat reseptit” *Värikkäiden retiisi-tacojen ja *Raikkaan vesimelonisalaatin ohjeet.

*Kookos-rapupoppereiden ja ruskeavoimajoneesin resepti löytyi kategoriasta ”Äyriäiset”.

Nämä edellä mainitut naposteltavat sopivat Charles de Fère Crémant du Jura Brut  -kuohuviinin pariksi erittäin hyvin.

Yleensä kuohuviinit ja samppanjat on mielletty juhlaviksi aperitiiveiksi ja onnittelumaljoiksi, mutta tällä hetkellä ne ovat nousemassa suosioon erityisesti ruokajuomina.

Itse olemme kokeilleet kuohuviinejä ruokajuomana muutamia kertoja, yllättyneet positiivisesti ja todenneet, että hyvää kuohuviiniä voi tarjoilla läpi koko aterian aina alkupaloista jälkiruokaan saakka.   

Runsaan hapokkuutensa ansiosta kuohuviinit pehmentävät ruoan rasvaisuutta ja tasapainottavat näin kokonaisuutta. Esimerkiksi illanistujaistemme pikkusuolaiset Kookos-rapupopperit ruskeavoimajoneesin kera saivat raikkaasta kuohuviinistä keventävän partnerin.

Kuohuviinit ovat keveitä ja puhdaspiirteisiä, joten ne raikastavat kokonaisuutta, eikä suuhun jää raskasta jälkimakua. Myös pehmeät rasvaiset juustot, erityisesti valkohomejuustot sopivat kuohuviineille hyvin. Omissa venetsialaisissamme tarjolla oli ranskalaista Camembert – valkohomejuustoa.

Valitut pikkusuolaiset Juran crèmantin kanssa muodostivat toimivan ruoka-viini -yhdistelmän. Erityisesti ihastuimme Kookos-rapupoppereihin, joihin kookoshiutaleet toivat eksoottisen makuvivahteen. Ruskeavoimajoneesiin dipattuna popperit suorastaan veivät ”kielen mennessään”. Suosittelemme. 👍


*Yhteistyössä Rosa Viini&Ruoka

Venetsialaiset ovat veden, tulen ja valon juhla, jota on tullut tavaksi viettää Suomessa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Venetsialaiset symbolisoivat kesäkauden päättymistä ja ne ovat Suomessa runsaan 100 vuoden ikäinen juhla.


Lue myös:

Kuohuviini Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017 – kevyttä kuplivaa tonnikalapastan kanssa


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti