Vuoden 2024 valkoviini – Nivarius Edición Limitada 2019 Riojasta
Nyt maistelussa oleva Viinilehden valitsema vuoden 2024 valkoviini Nivarius Edición Limitada 2019 tulee Riojan alueelta. Viini on valmistettu kahdesta valkoisesta rypäleestä, Viurasta ja Maturana Blancasta ja viinin tuottaa Palacios Vinos de Fincan viinitila Bodegas Nivarius.
Espanja tunnetaan parhaiten vahvoista punaviineistään, mutta viime vuosina Espanjasta on tullut myös arvostettu valkoviinimaa. Todennäköisesti maailman vähiten tunnettu klassinen hienojen valkoviinien alue on Rioja. Tämä ei johdu itse viinien laadusta vaan pikemminkin se johtuu siitä, että hienoja espanjalaisia viinejä, toisin kuin vastaavia ranskalaisia tai italialaisia, on harvoin nähty Espanjan ulkopuolella.
Rioja Blanco -viinityyli
White Rioja tai pikemminkin Rioja Blanco on Espanjan Riojan alueelta peräisin oleva viinityyli. Tämä valkoviinityyli vaihtelee kevyestä täyteläiseen ja viinejä arvostetaan niiden kyvystä ikääntyä vähintään 10 vuotta. Rioja Blancon viinit ovat maailmalla kohtalaisen harvinaisia ja niiden osuus Riojan alueen tuotannosta on vain noin 10 prosenttia. Viinit on valmistettu valkoisista rypäleistä, joista tärkein on Viura eli Macabeo.
Viura -rypäle
Viura on rypälelajike, jota kasvatetaan pääasiassa Pohjois-Espanjassa (mm. Riojassa, Ruedassa). Se voidaan viiniyttää sellaisenaan tai sekoittaa muihin rypälelajikkeisiin. Se on yksi Cava -kuohuviinin rypäleistä Xarel-lo- ja Parellada -rypälelajikkeiden kanssa.
Rypäleen tyypillisiä aromeja ovat trooppiset hedelmät (aprikoosi, ananas, kypsä omena, mango), sitrushedelmät, manteli ja vanilja. Lämpimämmässä ilmastossa kasvatetuista rypäleistä valmistetut viinit tuottavat selvempiä aprikoosin ja mangon aromeja (esim. Rioja). Viileämpien alueiden tai vuosikertojen rypäleistä valmistetut viinit tuottavat puolestaan enemmän sitrushedelmien ja kukkien vivahteita.
Maturana blanca -rypäle
Maturana Blanca on kotoperäinen valkoinen rypälelajike Espanjasta, erityisesti La Riojan alueelta. Historiallisesti se on ollut vähemmän tunnettu ja viljelty kuin muut lajikkeet. Viime aikoina se on kokenut elpymisen joidenkin viininviljelijöiden ja viinitilojen ponnistelujen ansiosta.
Rypäle ei ole punaisen lajikkeen Maturana Tinta (Trousseau Noir) värimutaatio. Vuoden 2021 DNA -analyysien mukaan rypäle on todennäköisesti Savagnin (Traminer) ja Castellana Blancan luonnollinen risteytys. Ensimmäiset maininnat rypäleestä löytyvät Riojan alueelta jo vuoden 1622 teksteistä.
Maturana Blanca on varhain kypsyvä ja satoisa rypälelajike. Se tuottaa alkoholipitoisia, hapokkaita valkoviinejä, joissa on sitrushedelmien, trooppisten hedelmien ja yrttien aromeja. Espanjassa se on ollut sallittu DOCa-laatuluokan viineissä Riojassa vuodesta 2007 lähtien ja sen viljelypinta-ala on noin 11 hehtaaria.
Palacios Vinos de Fincan viinitilat
Palacios Vinos de Finca on perheprojekti, joka koostuu kolmesta viinitilasta. Tilat tuottavat viinejä Ribera del Dueron ja Riojan viininviljelyalueilla.
Ensimmäinen Vinos de Finca-projektin viinitiloista, Bodegas Trus Ribera del Duerossa on perustettu vuonna 1999. Toinen viinitila, Bodegas Nivarius La Riojan Naldassa, on perustettu vuonna 2012 yksinomaan valkoviinien tuotannolle. Se on Riojan ensimmäinen viinitila, joka tuottaa vain valkoviinejä. Kolmas viinitila, Bodegas Proelio La Riojassa on perustettu ainoastaan punaviinien tuotannolle. Konsernilla on yhteensä yli 150 hehtaaria viinitarhoja.
Palacios Vinos de Fincan ydinajatuksena on löytää poikkeuksellisia alueita, joissa voidaan tuottaa aluettaan tyypillisesti ilmentäviä uniikkeja viinejä. Tilan ensimmäiset uudet tarhat istutettiin vuonna 2010, mutta tilan on onnistunut ostaa myös vanhoja, 80–100-vuotiaita Viura-tarhoja alueen pitkäaikaisilta viljelijöiltä.
Bodegas Nivarius
Bodegas Nivarius -viinitilalla on 61 hehtaaria viinitarhoja, Tarhat on istutettu 800 metrin korkeuteen ja monien tarhojen suunta on pohjoiseen. Nivariuksen viinitila on saanut nimensä latinankielisestä luonnollista lähdettä kuvaavasta sanasta, joka tarkoittaa talvella sataneen lumen varastoitumista ympärivuotiseksi vedeksi lähteessä.
Viuran, Garnacha Blancan, Malvasían ja Turruntésin lisäksi tila on halunnut pelastaa sukupuutolta alueen natiivilajikkeen Maturana Blancan. Tila panostaa erityisesti Maturana Blancan viljelemiseen nostaakseen sen takaisin ansaitsemaansa arvoon. Tänä päivänä tätä Savagninin sukulaislajiketta löytyy Riojasta vain 40 hehtaarin verran. Lisäksi viinitila tuottaa eniten maailmassa (11 hehtaaria) Tempranillo Blancoa, joka on kotoperäinen Rioja-lajike.
Valkoviini Nivarius Edición Limitada 2019
Viini on valmistettu Viura- ja Maturana Blanca -rypäleistä (70 % ja 30%). Viura kerätään käsin 80 -vuotiaista köynnöksistä 500–600 metrin korkeudella sijaitsevilta Las Laderas del Moncalvillon ja Alto Najerillan tarhoilta. Maaperä tarhoilla on kalkkipitoista savea. Maturana Blanca kerätään myös käsin 700–800 metrin korkeudelta Las Arcasin hiekkapitoiselta tarhalta Naldasta. Käyminen ja kypsytys (12 kuukautta) tapahtuu 3500 litran ranskalaisissa tammiastioissa.
Kommentit viinistä
Viinin väri oli kirkas, vaalean oljenkeltainen ja viskositeetti kohtalainen. Tuoksu oli puhdas ja voimakas. Aromeissa erottui sitruksisuutta, trooppista makeaa hedelmää ja tammen aromin tuomaa paahteisuutta.
Maku oli kuiva, keskitäyteläinen, hapokas (6.7 g/l) ja runsaan hedelmäinen. Alkoholipitoisuus oli valkoviinille korkea (14 %). Voimakas maku toisti tuoksun aromeja ja esiin tuli myös tammikypsytyksen tuomaa voimaisuutta.
Kokonaisuutena viini oli selkeästi tuhti ruokaviini. Jälkimaku oli pitkä, hapokas, sitruksinen ja paahteinen. Mielestämme rasvaiset kalat, kana ja äyriäiset sopivat hyvin tälle viinille. Maistoimme viinin kanssa juustoista kanaherkkua, Kana-Riisivuokaa. Viini sopi hyvin tälle risottotyyppiselle ruoalle.
Viinitalo Palacios Vinos de Finca
Lue myös:
Valkoviini Marqués De Riscal Organic 2017 – kesäistä luomua Verdejo-rypäleestä
Ailalá 2017 – terhakkaa valkoviiniä Treixadura-rypäleestä
Viinin hapokkuus nostaa veden kielelle