Rhônen punaviinit vertailussa: Guigal Côte-Rôtie ja Crozes-Hermitage
Tähän vertailutastingiin valitsimme Rhônen alueen punaviinit: Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2005 ja Guigal Crozes-Hermitage 2015.
Ensimmäinen viini oli ollut säilytyksessä viinikaapissamme vuodesta 2009 alkaen ja toinen vuodesta 2019 alkaen. Tavoitteenamme oli vertailla saman tuottajan jo kohtalaisen ikääntynyttä punaviiniä samasta rypäleestä valmistettuun nuorempaan punaviinin.
Kirjahyllystä putkahti esiin lähes unohduksissa ollut ruokakirja vuodelta 2007 ”Euroopan mestarikokkien pöydässä”. Kirjasta löysimme saksalaisen kokin Heinz Winklerin annoksen ”Punaviinissä keitetty häränfilee”. Annos näytti herkulliselta ja arvioimme, että se todennäköisesti sopisi hyvin em. punaviinien ruokapariksi.
Rhône – viiniklassikoiden aarreaitta
Rhône on Bordeaux’n jälkeen Ranskan suurin viinialue. Rhônen viinialue sijaitsee Kaakkois-Ranskassa Rhône-joen ja sen sivujokien varsilla. Rhônen pohjoiset viinitarhat on pengerretty joen muovaaman kapean laakson jyrkille rinteille ja niiden pinta-ala on pieni. Eteläisempi osa viinialuetta muodostuu useista matalista laaksoista.
Rhône kuuluu pääosin Välimeren ilmastovyöhykkeeseen. Kesät ovat erittäin lämpimiä sekä kuivia ja talvet leudohkoja sekä sateisia. Pohjoiset viinitarhat ovat ilmastoltaan mannermaisempia. Maaperä on graniittia ja ohut pintakerros koostuu graniittimurskeesta ja hiekasta. Etelä-Rhônen maaperää hallitsevat marmori ja kalkkikivi, pintakerros on enimmäkseen kalkkipitoista kivikkoa tai savea ja hiekkaa.
E.Guigal – yksi Rhonen laakson suurimmista ja arvostetuimmista viinitaloista
Maison Etienne Guigal on perustettu vuonna 1946 Ampuis’n kylään Côte- Rotieen. Etienne Guigalin poika Marcel otti perheen viinitalon hoitaakseen vuonna 1961. Nykyään perheyhtiötä johtaa Marcel Guigal ja hänen poikansa Philippe Guigal.
E.Guigal tuottaa noin kolmasosan koko Rhônen alueen laatuluokitelluista (AOC) viineistä. Se valmistaa viinejä klassisista Välimeren rypälelajikkeista, kuten Grenache, Mourvedre, Viognier ja Roussanne. Tuotannon painopiste on punaisessa Syrah -rypäleessä.
Syrah on yksi klassisista rypälelajikkeista, joka menestyy parhaiten lämpimillä ja kuumilla seuduilla kuivassa, karussa ja kivisessä maaperässä. Se on kotoisin Rhônen laaksosta, joka on sen tärkein viljelyalue Etelä-Ranskan lisäksi. Lajikkeesta tehdään monenlaisia viinejä, roseeviineistä tanniinisen paksuihin ja pitkäikäisiin punaviineihin.
Syrah-viini on runsasvärinen, aromikas, maanläheinen ja roteva. Tyypillisiä aromeja ovat mausteet, kuten pippuri, kaneli, neilikka ja vanilja sekä vadelma, karhunvatukka, mustaherukka, nahka ja tupakka. Viinit ovat parhaimmillaan voimakkaiden liha- ja riistaruokien kanssa.
Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2005
Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2005 tulee Rhonen Côte-Rôtien ydinalueelta, joka jaetaan kahteen osaan: Côte Bruneen ja Côte Blondeen. Kukkulat on nimetty vanhan legendan perusteella Seigneur de Maugironin tyttärien mukaan, joista toinen oli tumma ja toinen vaalea.
Côte Brunen maaperä on Blondea tummempi ja maaperässä on enemmän savea, liuskekiven ja kalkkikiven sijaan. Siksi Côte Brunen viinit ovat tummempia, tanniinisempia ja runsasrakenteisempia kuin Côte Blonden. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2005 on sekoitus molempien alueiden Syrah-rypäleistä.
Viini on valmistettu Syrahista (96 %) ja Viognerista (4 %). Côte-Rôtien alueella on lupa käyttää punaviineissä enimmillään 20 % valkoista Viogner -rypälettä. Viinin rypäleet on poimittu keskimäärin 35-vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt kuorineen suljetuissa terästankeissa 3 viikon ajan. Se on kypsynyt vähintään 24 kuukautta tammitynnyreissä. Vuosikertaa 2005 on tuotettu 250 000 pulloa.
Guigal Crozes-Hermitage 2015
Guigal Crozes-Hermitage 2015 tulee Crozes-Hermitagen alueelta, joka sijaitsee Pohjois-Rhônen laaksossa kattaen suuren osan Rhône-joen itärantaa Tain L´Hermitage -kaupungin pohjois- ja eteläpuolella. Alueella on viinitarhoja noin 1650 hehtaaria ja se on suurin laatuviinialue Pohjois-Rhônessa.
Guigal Crozes-Hermitage 2015 -viinin rypäleet kerätään Crozes-Hermitagen alueen Gervans-, Mercurol- ja Larnage -kylien tarhoilta savi- ja hiekkamaaperästä. Viini on valmistettu Syrahin (100 %) 35- vuotiaista köynnöksistä. Se on käynyt 3 viikkoa terästankeissa ja kypsynyt 18 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä ennen pullotusta. Vuosikertaa 2015 on valmistettu 450 000 pulloa.
Kommentit viineistä
Molempia viinejä oli dekantoitu noin tunnin ajan, tosin vanhempaa viiniä olisi voinut dekantoida pidempäänkin sen tanniinisuudesta johtuen.
Ulkonäöltään Côte-Rôtie Brune et Blonde 2005 oli hiukan utuinen, väriltään tiilenpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Se oli tuoksultaan voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui savua, pekonia, lantaa ja maatuneita lehtiä. Maultaan viini oli täyteläinen ja voimakas. Tanniinit olivat aluksi yllättävänkin kovat, mutta pehmenivät lasissa nopeasti. Maku toisti tuoksun aromeja ja lisäksi oli erotettavissa pippuria sekä sieniä. Erittäin pitkässä jälkimaussa löytyi vielä savuisiakin vivahteita. Viini oli tasapainoinen, vivahteikas, hienostunut ja parhaimmillaan.
Crozes-Hermitage 2015 oli kirkas ja väriltään tumman kirsikanpunainen ja viskoteetiltaan myös korkea. Tuoksultaan se oli voimakas ja marjaisa. Aromeista erotimme erityisesti vadelmaa ja karhunvatukkaa. Maultaan viini oli myös voimakas ja täyteläinen sekä kohtalaisen hapokas. Tanniineja oli myös kohtalaisesti. Aromeissa nousi päällimmäisenä esille marjaisuus; vadelma ja mustaherukka sekä hiukan pippuria. Jälkimaku oli pitkä. Viini oli voimakkaan makuinen, hedelmäinen, marjaisa ja vielä varastoitavissa 2-4 vuotta.
Punaviinissä keitetty häränfilee
Kokeilimme viinien parina punaviinissä keitettyä häräfileetä. Tämä ruokalaji on kevyehkö, koska naudanliha on paistamisen sijaan keitetty. Myös keitetyt vihannekset tuovat annokseen keveyttä.
Erityisen makuelämyksen annokseen antaa punaviinistä, portviinistä ja lihaliemestä valmistettu sekä runsaalla voilla höystetty kastike. Molemmat viinit sopivat odotetusti erinomaisesti tälle maukkaalle liharuoalle. Ruokaohje oli toimiva ja kirjan lupauksen mukaisesti helppo. Tosin gourmet-annoksen muotoileminen lautaselle oli kotikokeille hiukan haasteellisempaa.
Ruoan resepti on saksalaisen, Etelä-Tirolista kotoisin olevan kokin Heinz Winklerin (s. 1949), joka jo 31-vuotiaana oli kolme Michelin-tähden kokki. Myöhemmin hänet on palkittu lukuisilla kansainvälisillä palkinnoilla. Nykyään hän toimii venetsialaistyyppisen ravintolansa ja hotellinsa Residence Heinz Winklerin johtajana Chiemgaussa Saksassa.
Punaviinissä keitetty häränfilee
Ingredients
- häränfilee 600 g
- punaviiniä
- sellerinvarsi
- salottisipuli
- laakerinlehti
- timjamia
- rosmariinia
- suolaa ja kokonaisia pippuria 5 kpl
Lisäkevihannekset:
- 6 porkkanaa
- 1 kesäkurpitsa
- 15 pikkusipulia
Kastike:
- 1 l punaviiniä
- 1 dl portviiniä
- 2,5 dl vasikanlihalienta tai lihafondia
- 4 salottisipulia
- 300 g voita
- suolaa ja pippuria
Instructions
- Valmista kasvisliemi. Kuori salottisipulit, pilko ne ja pane kattilaan punaviinin kanssa, Lisää sellerit, yrtit ja pippuri. Keitä maukkaaksi liemeksi.
- Kuori porkkanat ja sipulit, muotoile kesäkurpitsat ja porkkanat pieniksi soikeiksi paloiksi. Keitä vihannekset erikseen rapeiksi suolalla ja ripauksella sokeria maustetussa vedessä.
- Valmista kastike. Kuumenna punaviini, portviini, vasikanlihaliemi ja hienonnetut salottisipulit kiehuvaksi. keitä kokoon, kunnes jäljellä on kolmannes. Anna jäähtyä hiukan ja vatkaa voi joukkoon pieninä paloina. Kaada siivilän läpi. Kuumenna, mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna kasvisliemi. Lisää fileepalat poreilevaan liemeen ja keitä hyvin hiljaa 8 minuuttia. Kaada kastiketta lautaselle, pane päälle lihapala ja asettele lisäkevihannekset ympärille.
Lähteet:
Guigal: www-sivut
wine-searcher
Fine, Scandinavian Fine Wine Magazine 3/2007
hf.ulmann: Euroopan mestarikokkien pöydässä, 2007
Lue myös:
Chablis-valkoviinit vertailussa: Chablis Grand Cru ja Chablis – Viinihetki
Chilen punaviinit vertailussa: Montes Alba Syrah ja Montes Folly
Viinin ikääntyminen – paraneeko viini vanhetessaan?
Punaviini Montes Folly 2005 ja talven maistelumenu