
Kesäkuun viiniuutuus 2025, Perlage Prosecco Rosé
Kesäkuun viiniuutuus, kuohuviini Perlage Vera Prosecco Rosé 2024 Pohjois-Italian kuuluisalta Veneton viinialueelta, löytyi Alkon vakiovalikoiman uutuuksista. Roseeproseccon nimi Vera tulee Veneton alueen murteesta, jossa se tarkoittaa uskoa, uskollisuutta sekä myös vihkisormusta – uskollisuuden symbolia.
Luomu- ja vegaanisertifioitu Perlage Vera Prosecco Rosé Brut 2024
Tämä roseeprosecco valmistetaan huolellisesti valikoiduista rypäleistä, ja tuotantoprosessi noudattaa luomu- viljelyn periaatteita.
Viinissä käytetyt rypäleet Glera (90 %) ja Pinot Noir (10 %), poimitaan syyskuussa käsin niiden saavuttaessa optimaalisen kypsyyden. Rypäleet puristetaan kevyesti. Puristuksen jälkeen mehu suodatetaan ja kirkastetaan. Mehu jätetään muutamaksi päiväksi terästankkeihin noin 14°C lämpötilaan.
Ensimmäinen alkoholikäyminen käynnistetään luonnollisten hiivojen avulla. Viini kypsyy useita viikkoja noin 18°C lämpötilassa, jolloin syntyy perusviini. Toinen käyminen tapahtuu paineistetuissa terästankeissa vähintään 6 kk (Martinotti-Charmat-menetelmä). Lopuksi viini suodatetaan ja pullotetaan steriileissä olosuhteissa.
Viinitila Perlage
Perlage on yksi Italian tunnetuimmista luomuviinitaloista, joka keskittyy kestävään kehitykseen. Sen viinit ovat biodynaamisia, vegaanisia ja ympäristöystävällisiä.
Perlagen tarina alkoi vuonna 1985, kun Nardin veljekset päättivät siirtyä luomuviljelyyn isänsä Tizianon ja äitinsä Afran rohkaisemana.
Perlagen ensimmäinen luomuviinitarha, Riva Moretta sijaitsee Venetossa, Prosecco DOCG -alueen sydämessä. Vuosien varrella Perlage on kasvanut ja kehittynyt yhdeksi maailmanlaajuisesti arvostetuimmaksi luomuviinien tuottajaksi. Vuodesta 2004 lähtien Perlage on ollut myös tärkeimpiä biodynaamisten viinien tuottajia Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG -alueella.
Perlagen toiminta perustuu kestävään kehitykseen, joka kattaa koko tuotantoprosessin aina viinitarhan maaperän valinnasta viinien myyntiin asti. Viinitalo panostaa ympäristöystävällisiin viljelymenetelmiin, joissa vältetään kemiallisia lannoitteita, torjunta-aineita ja rikkakasvien torjunta-aineita. Lisäksi Perlage käyttää aurinkopaneeleja energian tuotantoon ja minimoi sulfiittien käyttöä viineissään.

Kommentit viinistä
Roseeprosecco Perlage Vera oli ulkonäöltään kirkas, väriltään hento lohenpunainen. Kuplat olivat pienet, nopeasti ylöspäin nousevat ja pitkäkestoiset. Korkea vaahtoreunus laskeutui nopeasti.
Tuoksu oli hento. Aromeissa erottui päärynää, herkkusientä ja vesimelonia. Maku oli hapokas (happoja 5.5 g/ l) ja kuiva (sokeria 12 g/l). Suun täyttävä mousse oli pehmeä. Kohtalaisen pitkässä jälkimaussa toistuivat tuoksun aromit, erityisesti päärynä ja vesimeloni.
Kokonaisuutena Perlage Vera Prosecco Rosé Brut 2024 oli tasapainoinen, aromeiltaan vivahteikas ja raikkaan hapokas. Viini sopii hyvin seurusteluun, aperitiiviksi ennen ateriaa sekä kevyiden ja raikkaille ruoille, kuten salaateille, pikkusuolaisille, kanalle ja kalkkunalle.
Viini kannattaa tarjoilla viileänä 6–8 asteen lämpötilassa, jotta sen aromit pääsevät parhaiten esiin.

Cicchetti sormisyötävät
Rosee Proseccolle valmistimme Cicchettiä, kolmea erilaista, pientä suolaista sormisyötävää:
- Prosciutto e formaggio (Prosciotto kinkkua, yhdistettynä pehmeään mozzarella juustoon)
- paahdettu parsa ja musta suola
- paahdetut tomaatit ja parmesan juusto
Cicchettit ovat on Venetossa perinteisiä pieniä, suolaisia ruoka-annoksia esimerkiksi aperitiivin seuraksi. Tyypillisesti Cicchettit ovat leipäviipaleista, lihasta, juustosta tai kasviksista koostuvia suupaloja.
Oletko kiinnostunut italialaisista viineistä?

Tutustu Italialainen Viinihetki -oppaaseen… (tästä e-kirjaan)
Lue myös:
Viinihetki luonnon helmassa – lähde piknikille!

