Ikääntyneen punaviinin äärellä – tyylikäs Chateau Simard 1998
Viinikaapissamme on ollut säilytyksessä muutaman vuoden ajan ranskalainen Bordeaux´n Saint Emilionin alueelta tuleva punaviini Chateau Simard 1998. Tämä juotavaksi valmis viini on vain odottanut sopivaa nauttimisajankohtaa, joka vihdoin tarjoutui pienen juhlahetken muodossa.
Château Simard 1998
Viinin tuottajalla, Chateau Simardilla on pitkä historia St. Emilionin alueella. Chateau Simard -nimeä on käytetty jo 1700-luvulta lähtien, jolloin Simardin perhe listattiin Saint Emilionin porvaristoon. Varsinainen linna rakennettiin 1800-luvulla.
Chateau Simardin on omistanut vuodesta 1954 lähtien Vauthier-Mazieren perhe. Alain Vauthier osti viinitilan Claude Mazieren kuoltua vuonna 2008. Simardin tarhat sijaitsevat St. Emilionin vanhan kaupungin etelärinteillä lähellä St. Emilionin kuuluisimpia viinitiloja (mm. Chateau Ausone). Nykyään Alain Vauthierin tytär Pauline Vauthier toimii tilan viinintekijänä ja toimitusjohtajana.
Chateau Simardin ja Chateau Haut Simardin viinitarhat ovat kooltaan yhteensä 48 hehtaaria. Suuremman 40 hehtaarin suuruisen tarhan sato käytetään Chateau Simardin viineihin. Molemmissa tarhoissa viljeltävät rypälelajikkeet ovat Merlotia ja Cabernet Francia. Maaperä on koostumukseltaan savea, hiekkaa ja soraa. Viiniköynnökset ovat iältään keskimäärin yli 20-vuotiaita.
Château Simard 1998 on sekoiteviini, joka sisältää 80 % Merlot- ja 20 % Cabernet Franc -rypälettä. Viini valmistetaan lämpöohjatuissa ruostumattomasta teräksestä ja betonista valmistetuissa säiliöissä.
Malolaktinen käyminen on tapahtunut ranskalaisissa tammitynnyreissä. Kokonaistuotanto on noin 12 000 pulloa vuodessa. Uusi vuosikerta tätä viiniä lasketaan markkinoille vasta 10 vuoden kypsytyksen jälkeen.
Lähde: The wine Cellar Insider
Maistelukokemukset
Viiniä oli dekantoitu noin tunnin ajan.
Ulkonäöltään viini oli kirkas, sävyltään voimakkaan tiilenpunainen ja hieman läpinäkyvä. Viskositeetti oli korkea.
Tuoksu oli voimakas, kehittyneelle viinille tyypillisen moniulotteinen. Aromeissa erottui nahkaa, tallintaustaa (lanta), pekonia, mausteisuutta ja tummia marjoja (karhunvadelmaa ja boysenmarjoja). Tuoksun aromit kestivät lasissa pitkään.
Maultaan viini oli melko täyteläinen ja hiukan paahteinen. Tanniinit olivat pehmeät ja jälkimaku pitkä. Tuoksua mukaillen aromeista erottuivat tummat marjat ja hiukan minttua.
Vaihdettuamme tasting-lasit ruokailun yhteydessä isompiin Riedelin Bordeaux -laseihin, sai viinin tuoksu vielä lisää leveyttä ja uusia ulottuvuuksia. Tuoksu monipuolistui ja esille tuli mm. kirsikkaisia aromeja. Lasilla on siis väliä…
Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, tyylikäs, lempeän tanniininen ja aromeiltaan kehittynyt – tyypillinen ikääntynyt Bordeaux-viini Saint Emilionin alueelta.
Ankka-Confit eli Confit de Canard
Mikä olisi sen sopivampi makupari tälle viinille kuin ylistys ankankoivelle ranskalaiseen tyyliin: Ankka-Confit eli Confit de Canard. Ranskalaiset tuntuvat osaavan ruoan ja viinin yhdistämisen. Château Simard 1998 ja Confit de Canard maistuivat erinomaiselta yhdessä. Bordeaux’n Saint Emilionin alueen punaviini ja ankka on myös klassinen, suosittu viini-ruokayhdistelmä Ranskassa.
Ankan säilöminen rasvaan on tyypillinen ranskalainen tapa valmistaa ankkaa. Ankanreisien maustaminen, säilöminen ja keittäminen kestää kokonaisuudessaan lähemmäs 30 tuntia. Ankanrasva on myös maukas paistorasva esimerkiksi perunoille.
Jos haluaa välttyä tämän herkullisen, mutta hiukan vaivalloisen ja pitkäkestoisen ruoka-annoksen valmistukselta ankan kypsennyksestä alkaen, voi confitin hankkia kaupasta säilykkeenä, kuten itse teimme. Confit de Canard löytyy hyvin varusteltujen kauppojen säilykehyllystä.
Vastapainoksi tuhdille ankka-aterialle valmistimme jälkiruoaksi retrohenkisen hedelmäsalaatin.
Ankka-Confit eli Confit de Canard
Ingredients
- 4 ankanrasvaan säilöttyä ankankoipea confit de canard
- 8-12 kiinteää perunaa
- 10 valkosipulin kynttä
- 6 persiljan oksaa
- 1 pss vihreitä papuja
- ½ tl suolaa
- mustapippuria myllystä
Instructions
- Nosta ankkasäilyke hetkeksi lämpimään veteen, jotta rasva pehmenee. Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat. Jos perunat ovat pieniä, kypsennä ne kokonaisina. Viipaloi isot perunat 2 cm: n paksuisiksi
- Avaa purkki ja nosta ankankoivet pihtien avulla varovasti pois rasvasta. Ne hajoavat helposti. Pyyhi ylimääräinen rasva pois. Kuumenna paistinpannu ja paista lihaan kaunis väri. Nosta ankankoivet uuniin ja pidä lämpiminä 125-asteisessa uunissa.
- Kuumenna ankanrasva korkeareunaisessa pannussa. Upota perunat rasvaan. Lisää valkosipulinkynnet kuorineen. Sekoita perunoita silloin tällöin, jotta ne ruskistuvat kauttaaltaan. Kypsennä viipaleita noin 15 minuuttia, kokonaisia perunoita noin 20 minuuttia.
- Kypsennä pavut suolavedessä
- Hienonna persilja. Valuta rasva perunoista. Ota valkosipulinkynnet lusikalla pois perunoiden joukosta, kuori ja hienonna ne. Ripottele persilja, valkosipuli, suola ja pippuri perunoille.
- Ota ankankoivet uunista ja tarjoa heti perunoiden ja vihreiden papujen kanssa
Lue myös:
Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen
Ks. video: Viinin säilyvyys ja ikääntyminen