14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Sushi ja äyriäiset,  Valkoviinit

Valkoviini Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 ja merellistä simpukkariisiä Portugalista

Portugali -teeman 7. osassa oli maisteltavana valkoviini Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 Portugalin etäisimmältä saarelta Azoreilta Atlantilta. Viinin kumppaniksi valmistimme merellisiä herkkuja, Arroz de mexilhão, portugalilaisella ohjeella.

Rypäle Arinto dos Açores  

Tämänkertainen viini oli valmistettu Arinto dos Acores -rypäleestä (100 %). Se on Azoreiden alkuperäisrypäle. Vaikka sen nimi viittaa Portugalin mantereella viljeltävään Arinto -rypäleeseen, nämä kaksi lajiketta eivät ole sukua toisilleen.

Arinto dos Açores on laajimmin viljelty rypälelajike Azoreilla, missä se tunnettiin vuoteen 2012 saakka perinteisellä nimellä Terrantez da Terceira.

Vuonna 2016 suoritettu DNA-profilointi on viitannut siihen, että Arinto dos Açores -rypäleellä on mahdollisesti sukulaisuussuhde Verdelho –rypäleeseen. Rypäleelle ominaisesta korkeasta hapokkuudesta johtuen, siitä tehty viini on yleensä runsaan hapokasta.

Valkoviini Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 Portugalista, viinihetki.fi
Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 on runsaan hapokas ja mineraalinen.

Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018  

Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 -viinin rypäleet on kerätty käsin, se on käynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä ja kypsynyt sakan päällä 6 kuukauden ajan.  Vuonna 2018 viiniä tuotettiin vain 6683 pulloa.

Viinin tuottaja on osuuskunta Coop.Vitivinicola da Ilha do Pico. joka on perustettu Picon saarelle vuonna 1950. Pico on Azorien toiseksi suurin saari ja se on kooltaan noin 450 neliökilometriä.  Se on Azorien saariston keskiryhmän eteläisin saari ja osa ”kolmion saaria”.

Saaren korkein kohta, Picon tulivuori kohoaa 2350 m korkeuteen. Se on myös Portugalin korkein piste. Picon viinitarhat on istutettu kiviseen ja tuliperäiseen maaperään, jonka pinnalla on laavapeite.

Picon saaren viinitarhojen kulttuurimaisema (basalttikivestä valmistettu viinitarhojen suojakiviverkosto) on luokiteltu UNESCON maailmanperintökohteeksi vuonna 2004.

Maistelukokemukset

Viini oli ulkonäöltään kirkas, vaalean oljenkeltainen ja viskositeetiltaan melko korkea. Tuoksu oli tuore ja hedelmäinen, nuorehkolle viinille ominainen. Aromeista erottui erityisesti yrtti- ja kasvimaisia aromeja ja hiukan tammisuutta.

Aromikortti (©viinihetki), Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018, viinihetki.fi
Aromikortti (©Viinihetki) dos Açores Terroir Vulcânico 2018

Maku oli hyvin kuiva (sokeria 1g/l) kevyen keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja mineraalinen. Viini oli runsaan hapokas (happoja 6,3). Aromeista erottui vihreitä viinimarjoja, raakaa vihreää omenaa ja paprikaa sekä maamaisia aromeja.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, pirteän hapokas ja raikas. Sopiva viini esimerkiksi kesäisille äyriäis-, kala- ja salaattiruoille. Tarjoilulämpötilaksi suosittelemme 8 – 10 astetta.


Pisteet: 15/20p

Hinta – Alko

Pico Wines


Portugalilainen simpukkariisi, Arroz de mexilhão. viinihetki.fi
Portugalilainen simpukkariisi, Arroz de mexilhão, pitää hapokkaasta viinistä.

Portugalilainen simpukkariisi

Viinin kanssa tarjolla ollut portugalilainen simpukkariisi, Arroz de mexilhão oli maukas ja helppo valmistaa. Ruoan mausteista erityisesti korianteri toi ruokaan mielenkiintoisen ja omaleimaisen makuvivahteen.

Simpukat keräävät kuoreensa merenmakuja ja niiden valmistamisessa käytetty valkoviini antoi risotolle sopivaa raikkautta. Simpukan pieni merellinen suolaisuus tarvitsee rinnalleen runsasta hapokkuutta, jota tämä viini tarjosi hienosti.

Portugalilainen simpukkariisi, Arroz de mexilhão

Tämä portugalilainen simpukkariisi, Arroz de mexilhão on maukas ja helppo valmistaa. Ruoan mausteista erityisesti korianteri toi ruokaan mielenkiintoisen ja omaleimaisen makuvivahteen. Juomaksi sopii hapokas valkoviini, kuten esimerkiksi Arinto dos Açores Terroir Vulcânico
Cook Time 45 minutes
Servings 4
Cost 10-12 €

Ingredients

 • 1 kg sinisimpukoita tuoreena tai pakasteena
 • 200 ml kuivaa valkoviiniä
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 kypsää kuorittua ja siemenetöntä tomaattia
 • 7 dl kuumaa vettä
 • 3,5 dl riisiä
 • suolaa pippuria ja korianteria maun mukaan.

Instructions

 • Kuori, poista siemenet ja paloittele tomaatit.
 • Huuhdo simpukat (tuoreet). Laita ne kattilaan viinin kanssa. Keitä tuoreet simpukat, kunnes ne avautuvat.
 • Siivilöi liemi ja ota se talteen.
 • Lisää liemi, kuuma vesi, tomaatit ja riisi.
 • Mausta suolalla, pippurilla ja keitä noin 15 minuuttia.
 • Poista kuoret simpukoista, jätä muutama simpukka kuorineen koristeeksi.
 • Lisää simpukat ilman kuoria ja hienonnettu korianteri kattilaan ja kuumenna pari minuuttia.
 • Laita annokset lautaselle, koristele kuorellisilla simpukoilla ja korianterilla. Tarjoa esimerkiksi tuoreen vaalean leivän tai patongin kanssa.

Video

Lähteet:

Robinson Jancis: The volcanic wines of the Azores (1/2018)

Azores Wines of Portugal


Lue myös:

Portugaliteeman 1. artikkeli:

Punaviini Rabo de Galo Reserva 2018 ja muhevaa lihapataa Portugalista


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti