naudan sisäfilepihvi fenkolilastuilla
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  25-50€,  Liha,  Punaviinit

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud – tyylikäs punaviini Rhonesta

Talvea odotellessa avasimme maisteltavaksi eteläisen Rhonen laakson kuuluisimman viinialueen Châteauneuf-du-Papen punaviinin Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 (näytepullo Rosa Viini&Ruoka). Koska kyseessä oli oletettavasti kohtalaisen voimakkaan makuinen viini, päätimme valmistaa ruoaksi naudan sisäfileepihvit lisukkeineen. Viini- ja ruokavalinta osuikin melko lailla nappiin – yhdistelmä oli herkullinen.

Etelä-Rhonen kuuluisin viinialue -Chateauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Papen historialliset juuret ulottuvat jo 1300-luvulle. Vuonna 1309 Ranskan kuningas Filip IV määräsi paavin istuimen siirrettäväksi Vatikaanista Ranskan Avignoniin. Tällöin paavi Klemens V sai asuttavakseen Avignonin linnan ja sitä ympäröivät viinitarhat.

Seuraava paavi Johannes XXII rakennutti viinitarhojen keskelle kesäpalatsin 1320-luvulla. Linnaa ja sitä ympäröiviä viinitarhoja alettiin kutsua nimellä Châteauneuf-du-Pape eli paavin uusi linna.

Alueen maaperän erityispiirre on muinoin Rhone-jokea pitkin kulkeutuneet nyrkinkokoiset, pyöreät kivet, joista käytetään nimitystä galet. Kivet ulottuvat maaperässä useiden metrien syvyyteen, josta syystä viiniköynnökset joutuvat kasvattamaan juurensa poikkeuksellisen syvälle. Päiväsaikaan kivet keräävät itseensä lämpöä ja pitävät näin maaperän lämpötilaa tasaisena yön yli. Kivien ansiosta maaperä lämpenee aikaisin myös keväällä.

Kuuman ja aurinkoisen Châteauneuf-du-Papen alueen ilmastoon vaikuttavat myös voimakkaat Välimereltä puhaltavat mistraalituulet. Tuulet kuivattavat rypäleet tehokkaasti sateiden jälkeen, jolloin rypäleet eivät kärsi vesittymisestä tai homeista.

Alueen erityispiirteisiin kuuluu myös laaja rypälelajikkeisto, joka käsittää 13 erilaista rypälettä. Rypälelajikkeita on 18, kun mukaan lasketaan kaikki värivariaatiot omina lajikkeinaan. Päärypälelajike on runsas ja hilloinen Grenache. Se on eniten käytetty lajike ja löytyy jokaisesta Châteauneuf-du-Papen punaviinistä. Seuraavaksi tärkeimmät lajikkeet ovat Mourvèdre ja Syrah.

Parhaimmillaan Châteauneuf-du-Papen viinit ovat pitkäaikäisiä, voimakkaita ja niitä leimaa muhkean kypsä hedelmäisyys ja aromikkuus. Ne ovat hyviä talviviinejä, jotka sopivat täyteläisten liharuokien pariksi.


Punaviini Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017, Viinihetki

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 sopii erinomaisesti juhlavalle aterialle.

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017

Viinin tuottaja, Maison Bouachon oli alun perin 1800-luvulla viinitynnyrin valmistaja. Vuonna 1898 Bouachon päätti aloittaa oman Chateauneuf-du-Pape -viinien tuotannon.

Tämän viinin valmistuksessa on käytetty alueen tärkeimpiä rypälelajikkeita Grenachea, Mourvèdrea ja Syrahia. Rypäleet on poimittu käsin ja viinin valmistus on tapahtunut perinteisesti lämpötilasäädetyissä tankeissa. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset

Viiniä oli dekantoitu noin 1 tunti.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, väriltään runsaan kirsikanpunainen ja viskositeetiltaan korkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja tummamarjainen. Aromeista erottui erityisesti karhunvadelmaa, puolukkaa, karpaloa, luumua ja jopa hentoja kukkaisiakin vivahteita.

Maku oli keskitäyteläinen ja kohtalaisen hapokas (5,0 g/l). Runsaat tanniinit olivat pehmeät. Maun aromeissa toistuivat tuoksun vivahteet. Lisäksi erottui mausteisuutta mm. pippuria. Jälkimaku oli pitkä. Kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus (14,5%) oli hyvin integroitunut viiniin.

Kokonaisuutena viini oli pehmeä, tyylikäs ja hieman kehittynyt, sopusointuinen ja valmis nyt juotavaksi. Tosin sitä voisi vielä säilyttääkin muutaman vuoden. Viiniä voi suositella esimerkiksi täyteläisille liharuoille, juustoille ja istuskeluviiniksikin. Erinomainen viini tarjottavaksi myös juhlavilla aterioilla.


Pisteet: 16/20p

Hinta – Alko

Viinitalo


Naudan sisäfileepihvi, fenkolilastuja ja palsternakkapyree

Naudan sisäfilepihvi, yrttivoi,fenkolilastut, palsternakkapyree ja parsaa, Viinihetki
Naudan sisäfileepihvi yrttivoin ja fenkolilastujen kera, palsternakkapyree ja valkoista parsaa.

Naudan sisäfileepihvi, fenkolilastut ja palsternakkapyree

Course Main Course
Total Time 1 hour
Servings 2

Ingredients

Ainekset (2 annosta):

 • 2 kpl naudan sisäfileepihviä
 • 1 kpl fenkoli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 prk valkoista parsaa n. 150 g
 • 1 yrttivoitanko valmis
 • voita ja öljyä paistamiseen
 • suolaa ja mustapippuria

Palsternakkapyree (2 annosta)

 • 3 jauhoista perunaa
 • 1 palsternakka 250 g
 • 2 dl kermaa
 • 3 dl maitoa
 • 50 g voita
 • ½ tl suolaa

Instructions

 • Ota naudan sisäfileepihvit vähintään 30 minuuttia ennen paistamista huoneenlämpöön.
 • Valmista palsternakkapyree perunasoseen tapaan. Kuori sekä kuutioi perunat ja palsternakka. Lisää ne kiehuvaan kermamaitoseokseen, keitä kypsiksi ja soseuta. Lisää voi ja suola.
 • Kuumenna pannu kuumaksi ja laita siihen voiöljy-seos. Kun voin vaahto on laskeutunut ja voi hieman ruskistunut, laita pihvit pannulle. Paista pihveihin ruskea pinta, jonka jälkeen mausta ne suolalla ja pippurilla.
 • Laita pihvit uunivuokaan 120 -asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Tällä välin kuumenna valkoiset parsat (tölkkiparsa) omassa liemessään, leikkaa fenkolista lastumaisia suikaleita ja ruskista ne pikaisesti voissa pannulla.
 • Ota pihvit uunista ja anna niiden vetäytyä alumiinifolion alla muutama minuutti. Pihvit saavat jäädä reilusti medium-kypsiksi.
 • Pyöräytä palsternakkapyree lautaselle matalaksi pediksi, aseta päälle puolitetut parsat ja purista niiden päälle hiukan valkosipulia. Aseta pihvi palsternakkapedille parsojen päälle, pihvin päälle yrttivoinappi sekä ruskistetut fenkolilastut. Koristeeksi jotakin vihreää.

Lähteet:

Viinilehti
Alkon opas: Rhonen viineissä maistuu aurinko


Yhteistyössä Rosa Viini&Ruoka


Lue myös:

Punaviini Chateau Marquis d’Alesme Becker 2006 ja pekoniin kääritty pihvi (Viinihetken arkisto)

Orgaaninen Villa Valentina Chianti Riserva 2016 ja marinoitua porsaan sisäfileetä | Viinihetki


Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".