Alvarinho Contacto ja viherkaalikeitto, Viinihetki
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Keitot,  Valkoviinit

Valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho ja viherkaalikeittoa Portugalista

Portugali -teeman 6. osassa oli maisteltavana valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018 Portugalin pohjoisosasta Vinho Verden alueelta. Viiniin sopiva keittoruoka, Caldo verde à Minhota ja sen ohje tulee samalta alueelta Minhon laaksosta.

Alvarinho – rypäle

Alvarinho on yksi Portugalin vanhimmista ja kuuluisimmista valkoviinirypäleistä. Sitä viljellään Portugalissa lähes yksinomaan pohjoisessa Vinho Verden alueella. Myös Pohjois – Espanjan Galiciassa viljellään samaa lajiketta nimellä Albarino.

Alvarinhoa viljellään koko Vinho Verden alueella, mutta parhaat olosuhteet sille on Minhon laaksossa ja siellä Moncaon ja Melgacon kylät lähiympäristöineen.

Rypäle on pieni ja hyvin paksukuorinen. Se sietää hyvin kuumaa ja kuivuutta, mutta siitä huolimatta sato on vaatimaton. Köynnöksissä kasvaa vain vähän terttuja ja kullankeltaiset rypäleet muuttuvat hennon vaaleanpunaisiksi.                                                                                     

Lajikkeena Alvarinho on keskihapokas, kohtalaisen täyteläinen ja aromaattinen rypäle. Tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, greippimäisyys sekä sitruunaruoho. Viineissä on myös intensiivistä limen ja sitruunan aromia. Niissä maistuvat sekä mineraalit että usein melko vahvasti myös trooppiset hedelmät.

Rypäleistä saadaan kohtalaisen vahvoja viinejä, joiden alkoholipitoisuus on 13 – 13,5%. Viineissä on usein kypsytyspotentiaalia ja tammisuus sopii niihin hyvin.

100 % Alvarinho -viinejä voidaan nimetä Vinho Verdeksi vain, jos ne ovat kotoisin Monçaosta ja Melgaçosta. Sääntö otettiin käyttöön viinirypäleen eheyden suojelemiseksi Vinho Verdessä. Kyseisen asetuksen voimassaolo päättyy vuonna 2022, koska Alvarinho-rypäleen laatu on parantunut koko Vinho Verden alueella.

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018

Alvarinho Contacto on nimensä mukaisesti Alvarinhosta valmistettu lajikeviini. Siihen käytettävät Alvarinho- rypäleet tulevat Moncãon ja Melgacon ala-alueiden matalalla joen penkereellä sijaitsevilta tarhoilta. Maaperä sisältää pyöreitä kiviä ja savea.

Käyminen on tapahtunut viileässä 14-22 asteen lämpötilassa. Viiniä kypsytetään kuuden kuukauden ajan sakan päällä kuorikosketuksessa, jota viinin tekijä Anselmo Mendes käyttää aromin parantamiseksi.

Tästä on peräisin myös viinin nimessä esiintyvä sana Contacto. Tuottajan mukaan viiniä voi varastoida jopa 10 vuoden ajan. Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018 kuuluu Vinho Verde DOC -laatuluokkaan.

Heräsikö kiinnostuksesi Portugalin viineihin? Tutustu Viinihetken e-kirjaan Portugalilainen viinihetki…

Anselmo Mendes – palkittu viinintekijä

Anselmo Mendes aloitti omien viiniensä valmistamisen vuonna 1998. Hän lukeutuu portugalilaisten viinintekijöiden kärkeen laadukkaiden Vinho Verde -viinien tuottajana Pohjois-Portugalissa.

Hän valmistaa ainoastaan valkoviinejä ja keskittyy viljelemään viinejä kolmesta rypälelajikkeesta ja kolmelta Vinho Verden rajatulta alueelta: Alvarinhoa Minhon laaksossa, Loureiroa Liman laaksossa ja Avessoa Douron laaksossa.

Viininvalmistuksessa Mendes käyttää Vinho Verden alueen valkoviineille epätavallisia valmistusmenetelmiä, kuten maseraatio kuorien kanssa ja käyminen tammitynnyreissä. Mendesin suosikkirypäle on Alvarinho, johon hän on panostanut eniten.

Valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018, Viinihetki
Alvarinho Contacton kirkas, oljenkeltainen väri.

Maistelukokemukset

Lasissa viini oli kirkas, väriltään oljenkeltainen, hiukan vihertävään vivahtava. Viskositeetti oli kohtalainen. Leveä tuoksu oli voimakas ja raikas. Aromeissa erottui herukkaa, sitrusta, kukkaisuutta ja hiukan kasvimaisia elementtejä (kaali), alkutuoksussa erityisesti briossia.  Lopputuoksussa tuli jopa hajuvesimäisiä vivahteita esiin.

Maku oli kuiva, keskitäyteläinen, hapokas ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku oli pitkä. Tuoksun aromit toistuivat maussa.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, raikas, mehukas sekä aromeiltaan vivahteikas. Erinomainen viini esimerkiksi kesäpäivän nautiskeluun. Viini sopii hyvin myös yrttisille äyriäisruoille, mausteisemmillekin keitoille sekä erilaisille kalaruoille.

Aromikortti. Valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018, Viinihetki
Aromikortti (©Viinihetki): Anselmo-Mendes-Contacto-Alvarinho-2018

Pisteet: 16/20p

Hinta – Alko

Viinitalo Anselmo Mendes


Viherkaalikeittoa Portugalista, Viinihetki
Chorizo-makkara tuo portugalilaiseen Caldo verde à Minhota -kasviskeittoon mausteisuutta.

Portugalilainen viherkaalikeitto, Caldo verde

Caldo verde à Minhota eli viherkaalikeiton ohje tulee samalta Minhon alueelta kuin viinikin, josta ehkä saattoi johtua myös se, että viini ja ruoka sointuivat yhteen erinomaisesti. Voimakkaan makuinen chorizo -makkara toi keittoon pikantin säväyksen savuisuudellaan ja lievällä tulisuudellaan ( sisältää chiliä).

Portugalissa tämä keitto valmistetaan tyypillisesti korkeasta kaaliköynnöksestä, couve portuguesasta, joka on perinneruokien caldo verden ja cozidon (liha-kasvismuhennos) tärkeä raaka-aine. Viherkaalikeitto nautitaan ennen pääruokaa tai myöhään illalla. Keitto tarjoillaan tigelassa, perinteisessä keramiikka-astiassa.

Caldo Verde A` Minhota (Viherkaalikeitto)

Tämä herkullinen vihreä keitto on kotoisin Portugalin Minhon laaksosta. Se on helppo ja nopea valmistaa ja käy eturuokana, mutta myös kesäisenä kevyenä pääruokana. Lisää makua keittoon antavat pannulla paistetut Chorizo-makkaraviipaleet, jotka lisätään keittoon valmistuksen loppupuolella. Juomaksi sopii hyvin esimerkiksi kuiva hapokas valkoviini Vinho Verden alueelta.
Cook Time 45 minutes
Servings 4

Ingredients

 • 200 g Savoiji- tai viherkaalia
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 600 g perunaa
 • 4-8 viipaletta chorizo- makkaraa
 • 1,5 dl oliiviöljyä

Instructions

 • Kuori perunat ja sipuli ja keitä 1,5 litrassa suolattua vettä, johon on lisätty puolet öljystä.
 • Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi.
 • Soseuta kypsät perunat ja sipuli.
 • Viipaloi makkara ja paista muutama minuutti.
 • Laita kattila takaisin liedelle, lisää makkara ja lämmitä.
 • Mausta suolalla ja pippurilla.
 • Lisää hienoksi suikaloitu kaali ja anna kiehua muutama minuutti.
 • Lisää loppu öljy ja tarjoile tuoreen leivän kanssa, mieluiten maissileivän.

Portugalilainen Viinihetki – viinialueita, rypäleitä, viiniä ja ruokaa Portugalista

Lähteet:

Vini Portugal
Nilsson: Löytöretkiä viinimaa Portugaliin
Winestate


Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".