
Portugalilainen valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho ja viherkaalikeittoa
Portugali -teeman 6. osassa oli maisteltavana portugalilainen valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018 Vinho Verden alueelta. Viiniin sopiva keittoruoka, Caldo verde à Minhota ja sen ohje tulee samalta alueelta Minhon laaksosta.
Alvarinho – rypäle
Alvarinho on yksi Portugalin vanhimmista ja kuuluisimmista valkoviinirypäleistä. Sitä viljellään Portugalissa lähes yksinomaan pohjoisessa Vinho Verden alueella. Myös Pohjois – Espanjan Galiciassa viljellään samaa lajiketta nimellä Albarino.
Alvarinhoa viljellään koko Vinho Verden alueella, mutta parhaat olosuhteet sille on Minhon laaksossa ja siellä Moncaon ja Melgacon kylät lähiympäristöineen.
Rypäle on pieni ja hyvin paksukuorinen. Se sietää hyvin kuumaa ja kuivuutta, mutta siitä huolimatta sato on vaatimaton. Köynnöksissä kasvaa vain vähän terttuja ja kullankeltaiset rypäleet muuttuvat hennon vaaleanpunaisiksi.
Lajikkeena Alvarinho on keskihapokas, kohtalaisen täyteläinen ja aromaattinen rypäle. Tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, greippimäisyys sekä sitruunaruoho. Viineissä on myös intensiivistä limen ja sitruunan aromia. Niissä maistuvat sekä mineraalit että usein melko vahvasti myös trooppiset hedelmät.
Rypäleistä saadaan kohtalaisen vahvoja viinejä, joiden alkoholipitoisuus on 13 – 13,5%. Viineissä on usein kypsytyspotentiaalia ja tammisuus sopii niihin hyvin.
100 % Alvarinho -viinejä voidaan nimetä Vinho Verdeksi vain, jos ne ovat kotoisin Monçaosta ja Melgaçosta. Sääntö otettiin käyttöön viinirypäleen eheyden suojelemiseksi Vinho Verdessä. Kyseisen asetuksen voimassaolo päättyy vuonna 2022, koska Alvarinho-rypäleen laatu on parantunut koko Vinho Verden alueella.
Portugalilainen valkoviini Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018
Alvarinho Contacto on nimensä mukaisesti Alvarinhosta valmistettu lajikeviini. Siihen käytettävät Alvarinho- rypäleet tulevat Moncãon ja Melgacon ala-alueiden matalalla joen penkereellä sijaitsevilta tarhoilta. Maaperä sisältää pyöreitä kiviä ja savea.
Käyminen on tapahtunut viileässä 14-22 asteen lämpötilassa. Viiniä kypsytetään kuuden kuukauden ajan sakan päällä kuorikosketuksessa, jota viinin tekijä Anselmo Mendes käyttää aromin parantamiseksi.
Tästä on peräisin myös viinin nimessä esiintyvä sana Contacto. Tuottajan mukaan viiniä voi varastoida jopa 10 vuoden ajan. Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2018 kuuluu Vinho Verde DOC -laatuluokkaan.
Heräsikö kiinnostuksesi Portugalin viineihin? Tutustu Viinihetken e-kirjaan Portugalilainen viinihetki…
Anselmo Mendes – palkittu viinintekijä
Anselmo Mendes aloitti omien viiniensä valmistamisen vuonna 1998. Hän lukeutuu portugalilaisten viinintekijöiden kärkeen laadukkaiden Vinho Verde -viinien tuottajana Pohjois-Portugalissa.
Hän valmistaa ainoastaan valkoviinejä ja keskittyy viljelemään viinejä kolmesta rypälelajikkeesta ja kolmelta Vinho Verden rajatulta alueelta: Alvarinhoa Minhon laaksossa, Loureiroa Liman laaksossa ja Avessoa Douron laaksossa.
Viininvalmistuksessa Mendes käyttää Vinho Verden alueen valkoviineille epätavallisia valmistusmenetelmiä, kuten maseraatio kuorien kanssa ja käyminen tammitynnyreissä. Mendesin suosikkirypäle on Alvarinho, johon hän on panostanut eniten.

Maistelukokemukset
Lasissa viini oli kirkas, väriltään oljenkeltainen, hiukan vihertävään vivahtava. Viskositeetti oli kohtalainen. Leveä tuoksu oli voimakas ja raikas. Aromeissa erottui herukkaa, sitrusta, kukkaisuutta ja hiukan kasvimaisia elementtejä (kaali), alkutuoksussa erityisesti briossia. Lopputuoksussa tuli jopa hajuvesimäisiä vivahteita esiin.
Maku oli kuiva, keskitäyteläinen, hapokas ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku oli pitkä. Tuoksun aromit toistuivat maussa.
Kokonaisuutena tämä portugalilainen valkoviini oli tasapainoinen, raikas, mehukas sekä aromeiltaan vivahteikas. Erinomainen viini esimerkiksi kesäpäivän nautiskeluun. Viini sopii hyvin myös yrttisille äyriäisruoille, mausteisemmillekin keitoille sekä erilaisille kalaruoille.


Portugalilainen viherkaalikeitto, Caldo verde
Caldo verde à Minhota eli viherkaalikeiton ohje tulee samalta Minhon alueelta kuin viinikin, josta ehkä saattoi johtua myös se, että viini ja ruoka sointuivat yhteen erinomaisesti. Voimakkaan makuinen chorizo -makkara toi keittoon pikantin säväyksen savuisuudellaan ja lievällä tulisuudellaan ( sisältää chiliä).
Portugalissa tämä keitto valmistetaan tyypillisesti korkeasta kaaliköynnöksestä, couve portuguesasta, joka on perinneruokien caldo verden ja cozidon (liha-kasvismuhennos) tärkeä raaka-aine. Viherkaalikeitto nautitaan ennen pääruokaa tai myöhään illalla. Keitto tarjoillaan tigelassa, perinteisessä keramiikka-astiassa.
Caldo Verde A` Minhota (Viherkaalikeitto)
Ingredients
- 200 g Savoiji- tai viherkaalia
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 600 g perunaa
- 4-8 viipaletta chorizo- makkaraa
- 1,5 dl oliiviöljyä
Instructions
- Kuori perunat ja sipuli ja keitä 1,5 litrassa suolattua vettä, johon on lisätty puolet öljystä.
- Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi.
- Soseuta kypsät perunat ja sipuli.
- Viipaloi makkara ja paista muutama minuutti.
- Laita kattila takaisin liedelle, lisää makkara ja lämmitä.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää hienoksi suikaloitu kaali ja anna kiehua muutama minuutti.
- Lisää loppu öljy ja tarjoile tuoreen leivän kanssa, mieluiten maissileivän.
Portugalilainen Viinihetki – viinialueita, rypäleitä, viiniä ja ruokaa Portugalista

Lähteet:
Vini Portugal
Nilsson: Löytöretkiä viinimaa Portugaliin
Winestate


