Portugalin viinit
Ideoita viiniharrastukseen,  VIINITIETO

Portugalin viinit – mikä niissä kiehtoo?

Onko Portugali yhtä kuin portviini tai madeira? Melko moni saattaa ajatella niin.  Niin ajattelimme myös me Viinihetki -blogin kirjoittajat aiemmin. Viinitietämyksemme ja -kokemuksemme Portugalin viineistä oli vuosien varrella jäänyt melko suppeaksi.

Korjataksemme tilanteen tutustuimme vuoden ajan Portugalin ainutlaatuiseen viini- ja ruokakulttuuriin maistelemalla maan viinejä sekä perinteisiä, tyypillisiä ruokalajeja. Tässä artikkelissa kerromme kokemuksistamme…

Portugali – ainutlaatuisten rypäleiden kehto

Juha: Portugalin ainutlaatuiset rypälelajikkeet oli kiinnostavin osa tutustumisretkeämme. Portugalilaiset arvostavat omia erityisiä rypälelajikkeitaan, vaikka Portugalissa nykyisin viljellään myös jonkin verran eurooppalaisia ja maailmalla tunnettuja muita rypäleitä. Portugali on ollut hiukan syrjässä viinimaailman trendeistä ja piilossa omien rypäleidensä suhteen – ne eivät ole mielestäni saaneet, ainakaan vielä toistaiseksi, ansaitsemaansa arvostusta.  Mutta onneksi noususuhdanne on alkanut.

Sirpa: Kyllä, rypäleet ovat kiinnostavia. Oli todella mukava tutustua portugalilaisiin vähemmän tunnettuihin rypäleisiin ja huomata se, kuinka paljon juuri rypäleellä on merkitystä viinin maussa. Erityisen hyvin rypäleiden ominaisuudet tulevat esille, jos viini on tehty pelkästään yhdestä lajikkeesta. Juha sai myös minut innostumaan Portugalista erityisesti maan omien rypälelajikkeiden vuoksi.

Viinirypäleet, köynnökset. Viinihetki.

Touriga Nacional, Baga, Arinto, Loureiro… ja satoja muita

Juha: Punaisista rypäleistä nousee ykköseksi Touriga Nacional. Se on perusrypäle portviineissä, mutta erinomainen myös punaviinirypäleenä. Castellao on tasokas punainen rypäle, mm. Fonte de Beco -viini on tehty siitä. Baga -rypäleestä tulee erittäin pitkäikäisiä viinejä, joilla on kypsytyspotentiaalia. Olen päässyt maistamaan 35-vuotiasta Baga -rypäleestä tehtyä viiniä ja se oli uskomattoman hieno.

Valkoisista rypäleistä Arinto on todella persoonallinen, myös Loureiroa käytetään paljon esimerkiksi Vinho Verdessä. Azoreilla viljellään harvinaisempaa Arinto dos Azoresta, joka ei ole nimestään huolimatta mitään sukua Arinto–rypäleelle. Se on Azoreiden oma rypäle, eikä sitä juuri viljellä missään muualla. Kyseisestä rypäleestä tehdään hapokkaita ja raikkaita viinejä, hiukan samantyyppisiä, kuin espanjalaisesta Viura-rypäleestä, joka on DNA-tutkimuksien mukaan kaukaista sukua Arinto dos Azores -rypäleelle.

Sirpa: Minulle jäi erityisesti mieleen Alvarinho-rypäle ja siitä tehty valkoviini. Viinin aromit olivat herukkaisia, sitruksisia ja kukkaisia. Myös viinin kanssa nautittu Portugalin ”kansalliskeitto” Caldo Verde oli herkullinen. Madeiran saaren oma rypäle Malvasia ja siitä tehty makea jälkiruokaviini on erittäin hyvää sellaisenaan tai yhdistettynä esimerkiksi makeaan portugalilaiseen leivonnaiseen.

Oletko kiinnostunut Portugalilaisista rypäleistä?
Tutustu e- kirjaan Portugalilainen Viinihetki…
Madeira, Viinihetki

Portugalin viinialueiden erilaisuus maistuu viineissä

Vaikka Portugali on kohtalaisen pieni maa (noin 92 000 km²), sopii maahan maaperältään ja ilmastoltaan monenlaisia alueita. Viininviljelyolosuhteet voivat siten vaihdella äärilaidasta toiseen. Tästä johtuen eri puolilla Portugalia tuotetut viinit voivat olla hyvin erilaisia niin maultaan kuin laatutasoltaankin.

Portugali jakaantuu 14 viinialueeseen, joilla jokaisella on omat erityispiirteensä. Viiniviljelmiä on kaikkiaan yli 400 000 hehtaaria pohjoisesta Minho -joesta alkaen etelän Algarveen saakka. Viinialueisiin kuuluvat myös Madeiran ja Azorien saaret.

Portugalin pinnanmuodot ovat rikkonaiset. Maan pohjoisosa on vuoristoista. Vuoret muodostavat pieniä ilmastoalueita, jotka lisäävät viinitarhojen olosuhteiden moninaisuutta maaperän vaihtelevuuden lisäksi. Portugalin ilmastossa vaikuttavat niin Atlantti kuin etelän paahtava aurinkokin.

Ilmasto jakautuu kolmeen vyöhykkeeseen, joiden erot vaikuttavat viinien piirteisiin. Atlantin rannikolla on leutoa ja kosteaa, etelässä esimerkiksi Algarven alueella on kuuman välimerellistä. Maan keskiosassa vallitsee mannerilmasto, kuten esimerkiksi Douron laaksossa, mikä tarkoittaa kunnon talvea ja kuumia kesiä. Dourolaiset sanovatkin, että Dourossa on 3 kuukautta talvea ja 9 kuukautta helvettiä.

Juha: Juuri tuo edellä mainittu Douron laakso jäi erityisesti mieleeni, koska sieltä tulee portviinien lisäksi paljon erinomaisia puna- ja valkoviinejä. Portviinituottajat, kuten esimerkiksi Niepoort ja Albert de Sousa ovat alkaneet tuottaa enenevässä määrin myös puna- ja valkoviinejä. Douron laaksossa on erittäin vanhoja viinitarhoja, joissa kasvaa jopa 100 vuotta vanhoja köynnöksiä. Niistä saadaan erinomaisia viinejä. Aiemmin näiden vanhojen köynnösten rypäleet on käytetty pääosin portviineihin.

Raikkaita valkoviinejä tulee pohjoisemmasta Vinho Verdestä, jonka viinien laatu on noussut kohisten, erityisesti juuri valkoviinien osalta. Viinien hinta-laatusuhde on erittäin hyvä, ainakin vielä toistaiseksi. Maineen kasvaessa hinnat saattavat nousta.

Oletko kiinnostunut Portugalin viinialueista?
Tutustu e- kirjaan Portugalilainen Viinihetki…
Portugalilaista ruokaa. Viinihetki

Portugalin viinit ja ruoka

Sirpa: Makumatkaltamme Portugaliin minulle jäi mieleen erityisesti maukkaat viini- ja ruoka -yhdistelmät. Hienoja hetkiä olivat viinin maisteluhetket, mutta myös ne, kun viiniä maisteltiin yhdessä sille tehdyn ruoan kanssa – kutkuttava pieni jännitys siitä, miten valittu viini ja ruoka sopisivat yhteen? Poikkeuksetta ne sopivat erinomaisesti. Maistelimme toinen toistaan mielenkiintoisempia viinejä ja ruokalajeja.

Oikein odotin portugalilaista viinihetkeä. Oikeastaan viinihetki alkoi jo hyvissä ajoin päivällä ruokaviinin maistelulla ja sen jälkeen ruoanvalmistuksella. Oli mielenkiintoista tutkia portugalilaisia ruokaohjeita. Osa ohjeista löytyi suoraan suomen kielellä, mutta osan jouduimme kääntämään portugalin kielestä suomen kielelle. Oman tunnelmallisen lisänsä näihin viinihetkiin toi portugalilainen musiikki, kuten esimerkiksi fado-laulu.

Juha: Portugalilaiset ruoat ovat yksinkertaisia ja erittäin maukkaita. Ne sopivat hyvin portugalilaisille viineille. Esimerkiksi turska on hyvin tyypillinen portugalilainen ruokalaji, siitä on satoja erilaisia reseptejä. Turskasta valmistettuihin ruokiin sopii esimerkiksi Arinto -rypäleestä tehty valkoviini.

Portugalista löytyy myös eri alueille tyypillisiä ruokia. Ruoka-ohjeet ja viinit ovat mukautuneet aikojen saatossa juuri toisilleen sopiviksi, esimerkiksi Vinho Verden alueen viherkaalikeitto (Caldo Verde) sopii loistavasti alueen Alvarinho-viineille.

Sirpa: Minäkin yllätyin siitä, kuinka monipuolinen ruokakala turska on. Siitä todellakin löytyy suunnaton määrä reseptejä. Myös äyriäisruokia syödään Portugalissa paljon. Suomalaiseen keittiöön portugalilainen ruoka tuo eksotiikkaa juuri noiden meren hedelmien ansiosta. Lihaa portugalilaiset syövät myös paljon. Leipä ja viini kuuluvat jokaiselle aterialle.

Portugalin viinit ja ruoka eivät jää unholaan

Vuosi Portugalin viinien ja ruokien parissa oli mielenkiintoinen ja inspiroiva makumatka. Portugalilaisia viinejä aiomme maistella jatkossakin. Mm. aivan äskettäin tutustuimme Daon alueen punaviiniin Pinha Ribeiro Santo Reservaan, joka on marjaisa, tanniininen ja maanläheinen ruokaviini, sopii erityisesti liharuoille, vaikkapa riistalle ja lampaalle.

Puna- ja valkoviinien lisäksi Portugalista löytyy myös laadukkaita rosee- ja kuohuviinejä. Portugalilaiset viinit ovat meheviä ja helposti lähestyttäviä. Suomalaisten ruokien maut sopivat mainiosti Portugalin viinien seuraan.


E-kirja: Portugalilainen Viinihetki

Positiivinen kokemuksemme Portugalin viini- ja ruokakulttuurista innoitti meitä laatimaan aiheesta myös e-kirjan: Portugalilainen Viinihetki. Jos kiinnostuit Portugalin viineistä ja ruoasta ja haluat tietää lisää, klikkaa oheista kuvalinkkiä…

Portugalilainen viinihetki e-kirja, Viinihetki


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti