Cava Roger Goulart Organic Reserva Brut 2018, Viinihetki
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  Kuohuviinit,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Vuosi 2021

Huhtikuun 2021 viiniuutuus: Cava Roger Goulart Organic Reserva Brut 2018

Huhtikuun 2021 viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta ”Luomukuohuvaa Espanjasta”, joka sisälsi erityylisiä perinteisellä menetelmällä valmistettuja cava-kuohuviinejä. Cava on jäänyt viime vuosina Viinihetki-blogissa vähemmälle huomiolle, joten nyt oli sopiva aika korjata puute. Myös tulevia kevään juhlia silmällä pitäen cava oli ajankohtainen ja sopiva valinta.

Cava – espanjalainen kuohuviini

Cava on perinteisellä menetelmällä (Méthode Traditionelle) valmistettua kuohuviiniä eli se on valmistettu samaan tapaan kuin samppanja. Perinteisen menetelmän aiempi nimitys oli samppanjamenetelmä. Tässä menetelmässä hiilidioksidin tuottava toinen käyminen tapahtuu kokonaan pullossa.

Cavalla on Espanjassa Denominacion de Origen (D.O.) -laatumerkintä. Cavan tuotanto on tarkkaan säädeltyä ja DO Cavan säännöissä määritellään mm. tietyt minimiajat cavan kypsyttämiseen. Tuotannon painopiste on Espanjan Kataloniassa Penedèsin alueella Barcelonan provinssissa, missä tuotetaan 95 % cavasta.

Roger Goulart Organic Reserva Cava Brut 2018

Roger Goulart Organic Reserva Cava Brut 2018 tulee DO Penedésin alueelta. Viinin tuottaja on Roger Goulart -viinitalo, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1882 ja se on yksi Espanjan vanhimmista cava-tuottajista. Roger Goulart on tunnettu erityisesti pitkään kypsytetyistä cavoistaan. Nykyään Roger Goulart – viinitalon omistaa espanjalainen CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España).

Roger Goulart Organic Reserva Cava Brut 2018 on valmistettu perinteisistä cavaan käytettävistä rypäleistä: Macabeo 50 %, Xarel-lo 35 % ja Parellada 15 %. Rypälemehut käytetään perusviiniksi, kukin rypälelajike erikseen, jonka jälkeen viinit sekoitetaan ja pullokäyminen tapahtuu vähintään 24 kk.

Kommentit viinistä

Maistelussa (9.4) käytimme kahta eri lasia; perinteistä kapeaa ja korkeaa ”huilumaista” kuohuviinilasia (Riedel) sekä tulppaaninmallista valkoviinilasia (Riedel) testataksemme vaikuttaako lasin muoto arviointiin, ja jos vaikuttaa, niin miten.

Ulkonäöltään viini oli vaalean oljenkeltainen, kuplat olivat pienet, kohtalaisen hitaasti nousevat ja pitkäkestoiset. Vaahtoreunus laskeutui nopeasti. Kuplat tulivat odotetusti selkeämmin esille kapeassa kuohuviinilasissa. Lasin pohjassa on pieni tarkoituksellisesti tehty “virhe”, nyppylä, johon hiilidioksidi tiivistyy ja nousee kuplina ylöspäin.

Tuoksu oli vivahteikas, kevyen sitruksinen ja runsaan omenainen. Aromeissa erottui lisäksi paahtoleipää, melonia ja aprikoosia. Tuoksu avautui monipuolisemmin laakeammasta valkoviinilasista, koska lasin sisäänpäin kääntyvä tulppaaninmallinen pesä tuo viinin aromit parhaiten esille.

Maku oli pirteän hapokas (happoja 5.8g/l). Suun täyttävät kuplat olivat pehmeähköt. Maku oli mineraalinen ja siinä toistuivat tuoksun aromit, erityisesti vihreä omena. Pieni määrä jäännössokeria (8g/l) toi viinin olemukseen pienen makean vivahteen. Omenainen jälkimaku oli melko pitkä.

Kokonaisuutena tämä cava oli tasapainoinen, aromeiltaan vivahteikas ja raikkaan hapokas. Sitä voi suositella aperitiiviksi, seurustelujuomaksi, juhlajuomaksi sekä ruokajuomaksi esimerkiksi äyriäis- ja kala-alkupaloille.


Pisteet:15,5/20p

Hinta – Alko

Viinitalo Roger Goulart


Lähteet:

Social Wines
Roger Goulart


Lue myös:

Maaliskuun 2021 viiniuutuus – Nigl Grüner Veltliner Ried Zwetl 2019

Viinihetki 4 v – Samppanjaa Veuve Clicquot Demi-Sec


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti