Viinipullon koristeet, pullokukat, Viinihetki
Ideoita viiniharrastukseen

Viinipullon koriste, pullokukka, kruunaa lahjaviinin

Mitä muuta viiniharrastus on kuin viinien maistelua tai viinin ja ruoan yhdistämistä toisiinsa?

Viinihetken Juha kertoi artikkelissa ”Viinien keräily – aarteiden metsästystä” omasta keräilyharrastuksestaan viinien parissa. Vaikka Viinihetken Sirpa on myös kiinnostunut siitä, mitä helmiä omasta viinikaapista löytyy, on säilytykseen hankittujen viinien valinta ja varastointi erityisesti Juhan intohimo.

Sirpa taas on innokas somistelija ja askartelija. Miten edellä mainitut asiat sitten liittyvät viiniharrastukseen? Monellakin tapaa…

Esimerkiksi tyhjistä viinipulloista voi loihtia kauniita ja näyttäviä somisteita kodin sisustukseen. Käytetyistä viinipullojen korkeista voi taikoa koristeita, tauluja, tilanjakajia tai vaikkapa käyttöesineitä. Viinipullon etikettejä voi keräillä kansioon, mutta niistä voi tehdä myös tauluja, pöytätabletteja jne. Vain taivas on rajana.

Tässä artikkelissa Viinihetken Sirpa esittelee yhden idean, viinipullon koristeen, ”pullokukan”, jolla voi ilahduttaa lahjaviinin saajaa. Juha puolestaan on valinnut kolme lahjaviiniä, jotka saavat ylleen tämän jouluisen somisteen.

Pinkki pullokukka, Viinihetki

Viinipullon koriste, pullokukka on lahjaviinin kruunu

Pullokukka sopii lahjaviinin somisteeksi monenlaisiin juhlatilaisuuksiin. Kukan ja muiden koristeiden väriä ja tyyliä muuttamalla samaa ideaa voi käyttää niin jouluiseen lahjapulloon kuin syntymäpäivä-, valmistujais- tai ystävänpäivälahjaankin. Tai milloin tahansa, kun haluaa antaa viinipullolle juhlavamman tai muuten vain persoonallisen ilmeen.

Punainen pullokukka, Viinihetki

Tässä artikkelissa esiteltävät pullokukat ovat helppoja ja yksinkertaisia tehdä. Tarvikkeet löytyvät useimmiten jo kotoa, varsinkin jos on laittanut talteen edellisten vuosien jouluasetelmien koristeita.

Koristeen kukka voi olla keinotekoinen tai elävä. Elävä kukka ei tietenkään kestä tuoreena kovin kauan aikaa, ellei sille ole varattu omaa pientä vesituubia. Vesituubi taas vaatii hieman kookkaamman koristeen, jotta sen saa kätevästi piiloon katseilta.

Koristeen tarvikkeet:
 • ohutta teräslankaa ja/tai ohutta pajunoksaa
 • paperinarua (esim. vihreää, ruskeaa tai punaista…)
 • luonnonkäpyjä tai valmiiksi värjättyjä käpyjä
 • kanervan oksia, tammenterhoja, kuusen/männyn oksa yms.
 • tekokukka /tuore kukka
 • sakset ja askartelupihdit tai muu vastaava työkalu teräslangan katkaisemiseen
Koristeen rakentaminen
 • Aloita koristeen rakentaminen pullon ympärille tarkoitetusta ”kranssista”. Pyöräytä pajunoksaa tai teräslankaa pari kierrosta ympyrän muotoon. Tarkista halkaisija sovittamalla sitä lahjapullon ympärille. Ympärysmitta määräytyy sen mukaan, mihin kohtaa pulloa haluat koristeen asettaa.
 • Pullon muodolla on väliä. Kuohuviinipullo tarvitsee halkaisijaltaan suuremman kranssin kuin esimerkiksi jyrkkäharteinen suora viinipullo tai keilamaisesti kapeneva vähitellen ylöspäin suippeneva pullo.  Eri pulloissa voi käyttää samaakin kranssia sen sijoituspaikkaa vaihtelemalla.
 • Päällystä kranssi paperinarulla.
 • Kiinnitä koristeet teräslangalla kranssiin esimerkiksi siten, että pienet havunoksat sijoittuvat pääosin vasemmalle puolelle ja käpy/kävyt oikealle.
 • Kiinnitä kukka viimeisenä. Kukan paikka on keskellä koristetta, ehkä hiukan keskiviivasta oikealla.
 • Koristeen voi tehdä myös erillisenä valmiiksi ja kiinnittää lopuksi kranssiin.
 • Jos lahjaviini tarvitsee suojaa kuljetusta varten, voi koko komeuden kietaista sellofaaniin.

Lahjaviini -ehdotukset

Viinipullon koriste ja samppanja Autréau de Champillon Blanc de Blancs Grand Cru Champagne Brut, Viinihetki

Samppanja Autréau de Champillon Blanc de Blancs Grand Cru Champagne Brut

Samppanjan tuottaja on Autréaun perhetila, joka sijaitsee Champagnessa Champillonin kylässä. Tämä samppanja on Blanc de Blancs, joka on valmistettu valkoisista Chardonnay- rypäleistä (100 % ). Viini on erittäin kuiva ja hapokas, vivahteikas ja ryhdikäs. Elegantti viini esimerkiksi uuden vuoden juhlistajaksi.

Viinipullon koriste, pullokukka ja punaviini Bonnardot Santenay, Viinihetki

Punaviini Bonnardot Santenay 2016

(Ei saatavilla tällä hetkellä)

Viinipullon koriste, pullokukka ja lahjaviini Aalto P.S. 2018, Viinihetki

Aalto P.S.

(5.12.22 alkaen myynnissä)

Viinin tuottaja on arkkitehti Alvar Aallon mukaan nimetty espanjalainen viinitalo Bodegas Aalto, joka sijaitsee Espanjassa Ribeira del Dueron alueella. Viini on Bodegas Aallon huippuviini, jota tuotetaan ainoastaan parhaimpina vuosina tarhojen La Horra ja La Aguileran parhailta alueilta. Viini on valmistettu Tinto Fino – rypäleestä (100%).

Viini on erittäin täyteläinen, erittäin tanniininen, karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen ja tamminen. Tämä roteva ja voimakas viini sopii hyvin liharuoille, voimakkaille juustoille sekä nautiskeluviiniksi.

Viini sopii lahjaksi myös viininharrastajalle ja keräilijälle. Viiniä voi säilyttää edelleen useita vuosia sen hyvän ikääntymispotentiaalin ansiosta.


Lahjaviini, Viinihetki
Lahjaviini juhla-asussaan valmiina ojennettavaksi…

Lue myös:
Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti