Go Back

Loimulohi

Loimulohi on perinteinen kalaruoka Suomessa ja lohen loimutus on mukava ohjelmanumero esimerkiksi kesäiseen illanviettoon. On rentouttavaa katsella lohen kypsymistä nuotion valossa ja tuoksutella kypsyvää kalaa. 
Loimulohen valmistuksen ensimmäinen työvaihe on lohifileen suolaus. Tähän työvaiheeseen kannattaa varata aikaa vähintään tunti. Itse loimutukseen kannattaa varata aikaa 1-2 tuntia kalafileen koosta riippuen.
Loimulohessa on kohtalaisesti rasvaa ja voimakas paahteinen maku. Sille viinipariksi sopisi esimerkiksi Chardonnay-, Pinot Gris- tai Viognier- rypäleistä valmistettu valkoviini. Myös Pinot Noir- tai Gamay-rypäleistä tehty punaviini sopii hyvin.
Total Time 3 hours
Servings 6

Ingredients

  • 1-2 lohifilettä
  • karkeaa merisuolaa
  • 100 g voita
  • 1 dl konjakkia

Kermaviilikastike

  • 400 g kermaviiliä
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 1 limen mehu
  • 2 tl punaista chilitahnaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 1,5 tl suolaa

Instructions

  • Suolaa lohifileet noin tuntia ennen kypsentämistä.
  • Sytytä nuotio ja kiinnitä file tai fileet loimulautaan. Alussa pidä lohifileitä muutama minuutti lähellä liekkiä, jolloin suola tekee lohen kalvoon pinnan.
  • Tämän jälkeen siirrä kalat kauemmaksi liekistä hitaasti kypsymään. Oikean etäisyyden voit mitata varovasti kämmenellä. Lämpötila on sopiva, kun kättä voi pitää hetken aikaa kalan ja liekin välissä, eikä liekki ole polttava kuuma.
  • Sulata voi ja sekoita joukkoon konjakki. Voitele voisulaa lohen pintaan ja toista tämä useasti paistamisen aikana.
  • Kypsennysaika on noin 1-2 tuntia kalafileen koosta riippuen. Tarjoile kastikkeen, hillosipuleiden, salaatin ja uusien perunoiden kanssa.

Kermaviilikastikkeen valmistus

  • Hienonna ruohosipuli ja sekoita se kermaviilin joukkoon.
  • Lisää suola, limen mehu ja hunaja.
  • Anna maustua noin ½ tuntia ennen tarjoamista

Notes

Loimutuslautoja myydään valmiina tai sellaisen voi nikkaroida itse. Kalafilee kiinnitetään hyvin kostutetulle laudalle puutapeilla tai metallisilla kiinnittimillä. Lauta asetetaan pystyyn nuotion viereen, se voidaan tukea esimerkiksi kivillä tai tehdä laudan toisesta päästä kiilamainen, jotta sen voi upottaa maahan.