Portviinimarinoitu paahtopaisti ja portviinikastike (4-6 annosta)
Tämä ruokalaji on mm. Symingtonin portviinitalon Gustavo Devasasin suosikki. Ohjeessa on hyvä huomioida, että lihan tulee maustua portviinimarinadissa jääkaapissa vähintään 10 tuntia ja se otetaan huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen kypsentämistä. Marinadi toimii kastikkeen pohjana. Paahtopaisti on parhaimmillaan, kun sen sisälämpötila on 50-52 astetta (kypsempi liha 60 astetta).
Course Main Course
Prep Time 10 hourshours
Cook Time 1 hourhour45 minutesminutes
Servings 4
Ingredients
1kgnaudan paahtopaistia
1rkl voita
1rkl rypsiöljyä
1ruukku timjamia
1tl suolaa
1tl mustapippuria myllystä
Portviinimarinadi
1,5dlportviiniä (pun.)
1dlbalsamicoa
2salottisipulia
2valkosipulin kynttä
4timjaminoksaa
Kastike
2dlmarinadilientä
0,5dlportviiniä (pun.)
2rkl puolukkahyytelöä
0,5–1 rkl tummaa kastikesuurustaMaizena
ripaus suolaa
2tl kylmää voita
Instructions
Marinadin valmistaminen
Mittaa portviini ja balsamico kulhoon, johon paisti mahtuu tiiviisti
Kuori ja hienonna sipulit joukkoon, paloittele timjaminoksat muutamaan osaan ja sekoita marinadiin
Upota paisti marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 10 tuntia
Paahtopaistin kypsennys
Ota paisti huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen kypsentämistä ja Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen
Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa
Ota paisti marinadista, mutta säästä marinadi kastiketta varten
Kuivaa paisti talouspaperilla ja paista pinta pannussa kauniin ruskeaksi
Hienonna loput timjamista, sekä hiero se suolan ja pippurin kanssa paistin pintaan
Laita paisti uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan osaan. Peitä vuoka foliolla, kypsennä noin 45-60 minuuttia kunnes sisälämpötila on 50-52 astetta. Jos haluat kypsemmän paistin, jatka kypsennystä kunnes sisälämpötila on 60 astetta
Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä 30 minuuttia. Sisälämpötila nousee tällä välin pari astetta
Kastikkeen valmistus
Siivilöi marinadi harsokankaan tai hyvin tiheän siivilän läpi kattilaan. Marinadia pitäisi olla noin 2 dl
Keitä hiljaa poristen noin 10 minuuttia, kunnes nestettä on haihtunut noin neljännes. Lisää portviini ja puolukkahyytelö
Lisää kastikesuurusta vähän kerrallaan, kunnes kastike on haluamasi paksuista. Kastike saa jäädä juoksevaksi
Keitä 1 minuutti ja sekoita suola sekä voi joukkoon. Lämmitä kastike ennen tarjoamista
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi poikkisyin ja tarjoa portviinikastikkeen, keitettyjen papujen ja halutessasi perunoiden kanssa.