Go Back

Portviinimarinoitu paahtopaisti ja portviinikastike (4-6 annosta)

Tämä ruokalaji on mm. Symingtonin portviinitalon Gustavo Devasasin suosikki. Ohjeessa on hyvä huomioida, että lihan tulee maustua portviinimarinadissa jääkaapissa vähintään 10 tuntia ja se otetaan huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen kypsentämistä. Marinadi toimii kastikkeen pohjana. Paahtopaisti on parhaimmillaan, kun sen sisälämpötila on 50-52 astetta (kypsempi liha 60 astetta).
Course Main Course
Prep Time 10 hours
Cook Time 1 hour 45 minutes
Servings 4

Ingredients

  • 1 kg naudan paahtopaistia
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 ruukku timjamia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä

Portviinimarinadi

  • 1,5 dl portviiniä (pun.)
  • 1 dl balsamicoa
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 4 timjaminoksaa

Kastike

  • 2 dl marinadilientä
  • 0,5 dl portviiniä (pun.)
  • 2 rkl puolukkahyytelöä
  • 0,5 –1 rkl tummaa kastikesuurusta Maizena
  • ripaus suolaa
  • 2 tl kylmää voita

Instructions

Marinadin valmistaminen

  • Mittaa portviini ja balsamico kulhoon, johon paisti mahtuu tiiviisti
  • Kuori ja hienonna sipulit joukkoon, paloittele timjaminoksat muutamaan osaan ja sekoita marinadiin
  • Upota paisti marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 10 tuntia

Paahtopaistin kypsennys

  • Ota paisti huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen kypsentämistä ja Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen
  • Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa
  • Ota paisti marinadista, mutta säästä marinadi kastiketta varten
  • Kuivaa paisti talouspaperilla ja paista pinta pannussa kauniin ruskeaksi
  • Hienonna loput timjamista, sekä hiero se suolan ja pippurin kanssa paistin pintaan
  • Laita paisti uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan osaan. Peitä vuoka foliolla, kypsennä noin 45-60 minuuttia kunnes sisälämpötila on 50-52 astetta. Jos haluat kypsemmän paistin, jatka kypsennystä kunnes sisälämpötila on 60 astetta
  • Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä 30 minuuttia. Sisälämpötila nousee tällä välin pari astetta

Kastikkeen valmistus

  • Siivilöi marinadi harsokankaan tai hyvin tiheän siivilän läpi kattilaan. Marinadia pitäisi olla noin 2 dl
  • Keitä hiljaa poristen noin 10 minuuttia, kunnes nestettä on haihtunut noin neljännes. Lisää portviini ja puolukkahyytelö
  • Lisää kastikesuurusta vähän kerrallaan, kunnes kastike on haluamasi paksuista. Kastike saa jäädä juoksevaksi
  • Keitä 1 minuutti ja sekoita suola sekä voi joukkoon. Lämmitä kastike ennen tarjoamista
  • Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi poikkisyin ja tarjoa portviinikastikkeen, keitettyjen papujen ja halutessasi perunoiden kanssa.