Barbera-viiniä rypälefocacciaa ja juustoja, Viinihetki
Juustot,  Viinitapahtumat ja -matkat

Virtuaalitastingissä italialaista punaviiniä Barbera-rypäleestä

Italiaisten viinien maahantuoja Mr. Nebbiolo järjestää kevään 2020 maalis-kesäkuun aikana 14 virtuaalitastingia otsikolla ”Meet the Winemaker”. Tastingeissa tutustutaan Italian Barolon alueella olevien perhetilojen viineihin. Tilojen viinintekijät kertovat näkemyksistään, taustoistaan ja perheiden viinintekemisen filosofiasta.

Virtuaalitastingissä maistellaan viinitilojen viinejä ja keskustellaan viinien sopivuudesta erilaisten ruokien kanssa sekä laajemminkin viinikulttuurista. Tilaisuudet ovat aluksi englanninkielisiä, jonka jälkeen seuraa vapaamuotoista keskustelua suomeksi.

Virtuaalitasting, Viinihetki
Kätevää… suora yhteys Virnan viinitilalle Baroloon.

Tämän viinitastingin aiheena oli Virnan viinitila, viinitekijä Virna Borgogno ja tilan viinit: Barbera D’Alba San Giovanni 2015, Langhe Nebbiolo 2016 ja Barolo Cannubi Boschis 2014. Mukana tilaisuudessa olivat itse viinintekijän lisäksi Barolo-viinien asiantuntija Emiliano Mirando sekä viinien maahantuojat Petteri Laine ja Kimmo Solla. Osanottajia tastingissa oli kolmisenkymmentä, joukossa harrastajia sekä viinialan ammattilaisia.

Kiinnostuimme tästä tastingista huomattuamme, että yksi kolmesta maisteltavasta viinistä oli Barbera-rypäleestä tehty Barbera D’Alba San Giovanni 2015. Barbera oli meille melko tuntematon rypäle, emmekä olleet aikaisemmin maistelleet siitä tehtyä viiniä. Muita tastingissä olleita viinejä ei meillä ollut maisteltavana, mutta seurasimme mielenkiinnolla keskustelua niistä.

Virna Borgognon viinitila

Virnan viinitila sijaitsee Pohjois-Italiassa Piemonten alueella Barolossa, Langhen keskustassa. Tilan koko on 12 hehtaaria ja tarhat sijaitsevat Barolon tärkeimmillä viininviljelyalueilla. Cannubi Boschis, Preda, Sarmassa, I Merli, San Giovanni ja Costa delle Rose.

Borgognon perhe on omistanut tilan yli vuosisadan ajan ja he ovat alkaneet pullottaa viiniä omalla nimellään jo vuosikymmeniä sitten. Virna Borgogno on ensimmäinen nainen Italiassa, joka on suorittanut tutkinnon viinitekniikasta  (Enologica Tecnica) Torinon yliopistosta.

Barbera D’Alba San Giovanni 2015

Barbera D’Alba San Giovanni 2015 on 100 % Barbera-viini. Viiniköynnökset on istutettu tarhalle vuosien 1965-1975 välisenä aikana. Tärkein Barbera-rypäleen ominaisuus on runsas hapokkuus, joka säilyy hyvin myös kypsissä rypäleissä. Tästä Piemonten eniten viljellystä hyvin satoisasta lajikkeesta tuotetaan kirsikkaisen hedelmäisiä ja hapokkaita viinejä.

Nyt maisteltavana ollut viini Barbera D’Alba San Giovanni 2015 oli väriltään rubiiinipunainen ja lasissa kimmeltävä. Tuoksu oli voimakas ja marjainen. Myös hentoa savuisuutta ja kukkaisuutta oli myöhemmin havaittavissa.  Maku oli Barbera -rypäleelle tyypillisesti runsaan hapokas (6,9g/l). Tanniinit olivat pehmeät. Alkoholipitoisuus oli korkea (14,5%). Maussa toistuvat tuoksun aromit.

Viini oli nuorehkon oloinen 5 vuoden iästään huolimatta. Säilytyspotentiaalia voisi olla vielä toiset 5 vuotta. Emme olleet dekantoineet viiniä, mikä olisi ehkä ollut tarpeen, jotta viini olisi avautunut hieman paremmin.  

Hinta-Alko

Virtuaalitastingissa oli viihtyisä ilmapiiri sekä antoisaa keskustelua

Virna Borgogno ja Emiliano Mirando esittelivät mielenkiintoisella tavalla Baroloa viinialueena,  viinintekemisen taustoja sekä tilan viinejä. Viinintekijän tapaaminen, vaikkakin näin virtuaalisesti, tuntui lähes siltä, kuin olisimme itse olleet paikalla viinitilalla.

Illan isännät Petteri Laine ja Kimmo Solla saivat osallistujat innostumaan vilkkaaseen keskusteluun. Viinin maistelun yhteydessä osallistujat pääsivät myös esittämään omia mielipiteitään mm. mobiilisovelluksen kautta. Uusi mielenkiintoinen ja positiivinen kokemus meille…

Olemme osallistuneet kerran aikaisemmin samankaltaiseen virtuaalitastingiin. Kokemustemme perusteella uskomme, että virtuaaliset tastingit tulevat vakiinnuttamaan paikkansa perinteisten (face to face) viinitastingien ohella.

Kovat, suolaiset juustot; Gouda Manchego ja Parmesan, Viinihetki
Kovat, suolaiset juustot sopivat loistavasti hapokkaalle Barbera-punaviinille.

Rypälefocacciaa ja juustoja

Jatkoimme vielä tarkempaa tutustumista viiniin kovien, suolaisten juustojen ja rypälefocaccian kera. Juustotarjottimella oli espanjalaista manchegoa (Don Pernardo Manchego Viejo), italialaista Granarolo Parmigiano Reggianoa sekä vanhaa Goudaa (kypsytetty 10 kk) Hollannista. Suolaiset juustot pehmensivät mukavasti viinin runsasta hapokkuutta.

Manchego

Espanjan tunnetuin juusto on manchego. Tämä lampaanmaitojuusto on saanut nimensä syntyperänsä mukaan La Manchan maakunnasta ja sitä valmistetaan vain La Mancha -rodun lampaiden maidosta. Juustoa on tehty  jo roomalaisten ajoista lähtien. Se kuuluu yhtenä tärkeänä osana espanjalaiseen tapas-valikoimaan.

Nuorimmat manchgeho-juustot kypsyvät kellarissa vain pari viikkoa (fresco). Pidemmät kypsytysajat ovat 4 kk, 6 kk ja 10 kk, jolloin niitä voidaan kutsua manchegoksi. Kypsän lampaanmaitojuuston rakenne on karkea kiinteä ja kuiva. Maku on täyteläinen ja kermainen intensiivisen suolainen. Hyvin vanhoiksi ehtineissä juustoissa on pippurinen ensimaku.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano on vanha italialainen juusto, jota on valmistettu jo keskiajalla. Ensimmäiset kirjalliset todisteet juuston olemassaolosta löytyvät 1200-luvulta, jolloin kovaa parmesaania valmistettiin Emilia-Romagnan maakunnassa sijaitsevassa Bibbianon kunnassa.

Tätä lehmänmaitojuustoa voidaan valmistaa vain määrätyillä tuotantoalueilla Emilia-Romagnan ja Lombardian maakunnissa. Myös tuotantomenetelmä on tiukasti säädetty. Nuorimmat juustot ovat saaneet kypsyä vuoden. Saavutettuaan 18 kk optimaalisen iän parmesaani-juuston maku tiivistyy ja rakenne muuttuu lohkeilevaksi. Straveccio-juustolla on ikää jopa 3 vuotta ja straveccione-juustolla 4 vuotta ja yli.

Nuorimpien juustojen makua voidaan kuvata täyteläisen hedelmäisiksi. Ikääntyneemmän juuston rakenne on kuivempi ja maku suolaisempi sekä intensiivisempi. Vanhimmissa juustoissa voi havaita paahdettuja pähkinöitä muistuttavaa makua.

Gouda

Lisäksi juustotarjottimella oli 10 kk kypsytettyä Gouda-juustoa, jonka historia ulottuu 600-luvulle. Alkujuuret johtavat Alankomaihin Goudan kaupungin ympäristöön

Nuoren Goudan maku on kermainen ja hedelmäinen. Kypsymisen edetessä juuston väri tummuu, rakenne kuivuu ja maku muuttuu voimakkaammaksi ja täyteläisemmäksi.

Lähteitä:

Gummeruksen suuri juustokirja
Antti Uusitalo: Juustot ja juomat


Lisätietoa tasting-viineistä, viininviljelystä sekä tastingin järjestäjistä:

Virna

Mr. Nebbiolo


Lue myös

Antinorin viinitalon klassikkoviinit virtuaalitastingissa – Viinihetki

Sibelius -sarjan viinit virtuaalitastingissa Instagramissa


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti