Dekantointi Viinihetki
VIINITIETO

Viinin dekantointi – hyötyä vai ei?

Moni viinin ystävä saattaa miettiä, onko viinin ilmaamisesta eli dekantoinnista hyötyä ja parantaako se viinin makua sekä aromeja? Asiasta on monenlaisia mielipiteitä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä dekantoinnilla tarkoitetaan ja millaisia vaikutuksia sillä mahdollisesti on tarjoiltavaan viiniin.

Dekantoitaessa viini pääsee kosketukseen hapen kanssa

Viinin dekantointi tarkoittaa viinin kirkkaan nesteen erottamista sakasta kaatamalla viini pullosta toiseen astiaan, yleensä dekantteriin tai viinikarahviin. Näin viinistä saadaan erotettua siinä mahdollisesti oleva sakka, jota muodostuu yleensä viinin ikääntyessä. Näin on erityisesti vuosikertaportviineissä. Myös useissa nuorissakin, ei suodatetuissa laatuviineissä saattaa olla runsaasti karkeajakoista sakkaa.

Käytännössä tärkeämpi syy dekantoimiselle on, että karahviin kaadettu viini pääsee kosketukseen hapen kanssa tehokkaammin kuin pullossa. Happi taas auttaa viinin aromien avautumisessa ja paljastaa viinipullon sisällä lähes hapettomassa tilassa kehittyneen monivivahteisen aromimaailman.

Dekantteriksi kutsutaan lasista karahvia, jossa on korkki. Karahviksi dekantteri muuttuu, jos korkki puuttuu.

Dekantointivälineet, Viinihetki
Viinin dekantoinnissa tarvittavat välineet

Miten viinin dekantointi tapahtuu?

Viinin dekantointi vaatii kevyen käden ja hieman kärsivällisyyttä. Jos viinipullo on säilytetty vaakatasossa, kannattaa se nostaa pystyasentoon hyvissä ajoin ennen dekantointia, jotta sakka laskeutuu pullon pohjalle. Tämä on hyvä tehdä jopa 1 – 3 päivää ennen dekantointia. Erityisesti vanhat portviinit tarvitsevat useamman päivän pystyssä olon, koska niihin on yleensä vuosien säilytyksestä johtuen muodostunut runsaasti sakkaa.

Aloita viinin kaataminen 180 asteen kulmassa. Viiniä kaataessa pidä valoa pullon kaulan alla, esimerkiksi kynttilän tai taskulampun valo toimii hyvin. Kaada viiniä karahviin hitaasti ja tasaisesti pysähtymättä. Kun pääset pullon alaosaan, kaada vielä hitaammin.

On tärkeää, että tarkkailet viinin liikettä valoa vasten, jotta huomaat milloin pullonpohjalla oleva sakka alkaa liikkua kohti pullonkaulaa. Kun huomaat sakan tulevan lähelle pullonkaulaa, lopeta viinin kaataminen. Lopeta myös, jos viinin väri alkaa muuttua sameaksi.

Viinin dekantointi (video, 49 sek)

Kuinka pitkään viiniä kannattaa dekantoida?

Iäkkään punaviinin dekantointi

Iäkkään punaviinin dekantointiaika on noin 40 minuuttia. Pitkään pullossa kypsyneeseen punaviiniin ja myös vuosikertaportviiniin muodostuu usein viinisakkaa. Viinisakkaa sisältävä pullo kannattaa nostaa pystyasentoon 1–3 vuorokautta ennen dekantointia, jotta sakka valuu pullon pohjalle.

Koska iäkkään viinipullon korkki on hauras, kannattaa pullo avata varovasti, jotta korkki ei rikkoonnu. Viini kannattaa Kaataa karahviin rauhallisesti, yhtäjaksoisesti ja hitaasti heiluttamatta pulloa. Näin estetään pullonpohjalla olevan sakan sekoittuminen viiniin. Kun kaadat viiniä karahviin, pidä silmällä taskulampun valaisemaa viinipullon kaulaa. Kun sakka lähestyy pullon kaulaa, lopeta kaataminen.

Jos punaviinillä on ikää reilummin, kannattaa dekantointi suorittaa juuri ennen tarjoilua. Vanhat punaviinit ovat usein hieman nuorempia herkempiä eivätkä yleensä hyödy pitkästä dekantointiajasta.

Nuoren punaviinin dekantointi

Nuoren punaviinin dekantointiaika on noin 40 – 80 minuuttia. Dekantointi pehmentää nuoren punaviinin tanniinit ja monipuolistaa makuprofiilia. Bordeaux-tyyliset punaviinit, jotka ovat yleensä hyvin tanniinisia hyötyvät dekantoinnista. Lisäksi mm. Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Shiraz ja Malbec -rypäleistä valmistetut punaviinit hyötyvät dekantoinnista.

Suurin osa nuorista laatupunaviineistä, kuten esimerkiksi Chianti -viinit sisältävät harvoin viinisakkaa, koska sitä ei ole ehtinyt niihin vielä muodostua. Kevyet ja vähätanniiniset nuoret punaviinit, kuten esimerkiksi Gamay ja Pinot Noir-rypäleestä valmistetut, eivät välttämättä vaadi lainkaan dekantointia.

Valkoviinin dekantointi

Valkoviini ei yleensä tarvitse dekantointia, koska se harvoin sisältää tanniineja, eikä se muodosta yleensä ikääntyessään sakkaa. Jos valkoviinin aromit vaikuttavat sulkeutuneilta, viini kannattaa dekantoida. Dekantointiaika on tarvittaessa noin 20 – 40 minuuttia.

Vanhemmille valkoviineille dekantoinnista saattaa olla hyötyä. Näiden viinien kohdalla dekantointi kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua. Vanhemman valkoviinin kaunis kullankeltainen väri lasikarahvissa voi monesti olla syy, jonka takia valkoviini kannattaa dekantoida.

Jos valkoviini on valmistettu hapettomassa tilassa, voi siinä olla erilaisia rikkiyhdisteitä, jotka ilmenevät mm. epämiellyttävänä kananmunan hajuna. Tätä viininvalmistukseen luonnollisena osana kuuluvaa ilmiötä kutsutaan reduktiivisuudeksi viinissä. Jos tällaista ilmenee dekantointi on paikallaan.

Myös poikkeuksellisen laadukkaat valkoviinit kuten esimerkiksi Bourgognen kuuluisa chardonnay -valkoviini, Etelä -Rhonen valkoinen Châteauneuf-du-Pape sekä espanjalainen Riojan valkoviini usein hyötyvät dekantoinnista.

Roseeviinin dekantointi

Suurimmalle osalle roseeviineistä ei dekantoinnista ole hyötyä, mutta jos viini vaikuttaa aromeiltaan erityisen sulkeutuneelta, kannattaa se dekantoida hetki ennen tarjoilua.

Portviinin ja madeiran dekantointi

Portviini ja madeira kannattaa aina dekantoida. Portviinin ja madeiran dekantointiaika on noin 60 minuuttia. Nuoret vuosikerta-portviinit ovat yleensä tanniinisia ja ne kannattaa poikkeuksellisesti dekantoida jopa useita tunteja ennen tarjoilua. Vanhoissa vuosikertaportviineissä on yleensä runsaasti viinisakkaa ja siksi niiden dekantointi on välttämätöntä. Erittäin vanhat vuosikertaportviinit ja madeirat kannatta dekantoida vasta juuri ennen tarjoilua. Madeira on dekantoitavissa viineissä poikkeus. Viini on valmistusprosessin aikana kosketuksissa hapen kanssa ja tästä syystä se on lähes immuuni hapelle. Tästä syystä viini voi kestää karahvissa juomakelpoisena jopa useita viikkoja joskus jopa kuukausia.

Hyötyä vai ei?

Edellä esitetyn perusteella voidaan todeta, että viinin dekantoinnista on selkeästi hyötyä tiettyjen viinien kohdalla. Erityisesti monet punaviinit ja vuosikertaportviinit hyötyvät dekantoinnista. Dekantoinnin tarpeeseen vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi viinin ikä, ominaisuudet, viinityyli, viininvalmistusmenetelmä jne. Kokemuksen kautta dekantoinnin tarvetta oppii myös itse arvioimaan paremmin.

Lähteet

Alko
Viinilehti
Viinimaa
MasterClass
Christie`s

Lue myös:

Viinin väri, tuoksu ja maku – aistien juhlaa – Viinihetki


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti