Valkoviini Ribeiro Santo Encruzado 2015 Portugalista ja lohta Minhon tapaan
Vuoden 2020 Portugali -teeman 4. osassa maisteltavana valkoviini Ribeiro Santo Encruzado 2015 Portugalin pohjoisosasta Dãon alueelta. Viiniin sopiva lohiruoka ja sen ohje tulee hiukan pohjoisemmasta, Minhon alueelta. Tämän portugalilaisen viinin rypäle, Encruzado kuuluu Portugalin parhaimpiin valkoisiin rypäleisiin.
Encruzado-rypäle
Encruzado -rypäle on Dãon alueelta kotoisin ja sitä viljellään lähes yksinomaan tällä alueella. Rypäleet ovat pieniä kellanvihreitä ja ovaalinmallisia. Niissä on keskivahva kuori ja pehmeä hedelmäliha. Rypäle kasvaa parhaiten graniitti ja liuskekivimaaperässä, joka on tyypillinen Dãon alueella.
Viiniä viljellään noin 200 hehtaarin alueella ja rypälesato on kohtuullinen. Rypäleestä valmistettavien viinin aromeista voi löytää viherpippurin, ruusun ja sitruunan sävyjä sekä maussa hasselpähkinää ja Pinjan siementä.
Encruzado-rypäleestä valmistettuja viinejä voi varastoida kymmenenkin vuoden ajan. Varastoinnin aikana viiniin kehittyy hieno makeuden ja hapokkuuden tasapaino, joka onkin näiden viinien menestyksen salaisuus.
Ribeiro Santo Encruzado 2015
Ribeiro Santo Encruzado 2015 on lajikeviini (Encruzado 100 %). Viinin valmistaja on Magnus Carlos Lucas Vinhos. Magnum Vinhos on perustettu vuonna 2011 Quinta do Ribeiro Santossa, Dão-alueella. Magnum Vinhosin tuotantoalue ulottuu Alentejon, Vinho Verden ja Douron alueille, mutta päätuotanto on Dãon alueella. Tilan ensimmäinen viini lanseerattiin markkinoille vuonna 2000.
Ribeiro Santo Encruzado 2015 kuuluu Portugalin DOC Dão laatuluokkaan. Rypäleet on korjattu käsin yhdeltä Ribeiro Santon viinitarhalta, jossa kasvaa pelkästään Encruzadoa. Tarha sijaitsee 400 – 600 metrin korkeudella merenpinnasta.
Viinin käyminen on tapahtunut terässäiliöissä 15 asteen lämpötilassa 20 päivän ajan. Tämän jälkeen 50 % viinistä on kypsynyt uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 4 kuukauden ajan.
Maistelukokemukset
Viini oli kirkas, väriltään hennon oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Miedon tuoksun aromeista erottui kasvimaisia vivahteita, kuten ruohoa, vihreää paprikaa ja häivähdys niittykukkia.
Maku oli kuiva (sokeria 1g/l) ja kevyen hedelmäinen. Hapokkuutta oli jonkun verran (5.3g/l). Maussa tuli esiin mineraalisuutta, mutta muutoin toistuivat tuoksun aromit. Jälkimaku oli keskipitkä. Alkoholia viinissä oli 13,5 %.
Kokonaisuutena viini oli kevyt ja tasapainoinen. Se sopii hyvin ruokaviiniksi esimerkiksi rasvaiselle kalalle. Viiniä voisi nauttia myös sellaisenaan istuskeluviininä vaikkapa kesäisenä iltana.
Viinin tuottaja Magnum Vinhos
Lohta Minhon tapaan Portugalista
Viini sopi hyvin portugalilaisen Minhon alueelta kotoisin olevan Salmão à Minhota lohiaterian kanssa. Ruoka oli helppo ja nopea valmistaa. Oliiviöljy kastikkeen osana ja pannulla lohen paistorasvana toi lisää maukkautta ruokaan.
Viini sai miellyttävän kermaisen vivahteen rasvaisen lohen ansiosta. Aterian lisäkkeeksi sopivat esimerkiksi uuni- tai keitetyt kasvikset, peruna eri muodoissaan ja salaatit. Itse kokeilimme lisäkkeenä munakoiso-kesäkurpitsasalaattia.
Lohta Minhon tapaan, Salmão à Minhota
Ingredients
- n. 800 g lohta fileoituna
- 1 dl oliiviöljyä
- 3 viipaloitua keltasipulia
- 3 rkl viinietikkaa
- 1 laakerinlehti
- suolaa ja pippuria
- vehnäjauhoja
Instructions
- Valmista ensi kastike:
- Kaada oliiviöljy kattilaan, lisää sipuliviipaleet ja laakerinlehti.
- Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hetki.
- Lisää viinietikka ja anna jäähtyä.
- Viipaloi fileoitu lohi sormen paksuisiksi suikaleiksi.
- Mausta suolalla ja kääntele vehnäjauhoissa.
- Paista kuumassa oliiviöljyssä.
- Asettele lohisuikaleet tarjoiluvadille ja kaada tai nostele kastike päälle.
Video
Lähteitä:
Vini Portugal-lehdet
Nilsson: Löytöretki viinimaa Portugaliin
Lue myös:
Punaviini Fonte do Beko 2017 ja yrttistä kanapataa Portugalista
Punaviini Rabo de Galo Reserva 2018 ja muhevaa lihapataa Portugalista