15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2023

Tammikuun viiniuutuus 2023 Granviu Menguante Vidadillo 2017                                                                                                            

Tammikuun 2023 viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta Sitkeät rypälelajikkeet. Tämän teeman viinit on valmistettu rypälelajikkeista, jotka ovat sitkeitä ja kestävät paremmin hometauteja, kuivuutta ja muita vitsauksia. Viinit on valmistettu lajikkeista Muscaris, Pinotin, Regent, Sauvignac ja Vidadillo. Näistä viineistä valitsimme Vidadillo rypäleestä valmistetun espanjalaisen punaviinin, Granviu Menguante Vidadillo Seleccion 2017.      

Granviu Menguante Vidadillo Seleccion 2017, takaetiketti                                           
Granviu Menguante Vidadillo Seleccion 2017, takaetiketti.                                            

                                                                                                                               

Granviu Menguante Vidadillo Seleccion 2017  

Granviu Menguante Vidadillo Seleccion 2017 on valmistettu 100 %:sti Vidadillo -rypäleestä, joka tunnetaan myös nimellä Crespiello. Lähes sukupuuttoon kuollut rypälelajikke on Aragónin alkuperäinen rypäle, erityisesti Almonacid de la Sierrasta. Tiettävästi kyseistä rypälettä on istutettu Aragónin alueella ainakin 1100-luvulta lähtien!

Vidadillo on myöhään kypsyvä lajike ja se kestää luonnostaan hyvin kuivuutta ja tauteja. Lajikkeella on monia yhtäläisyyksiä Garnachan (Grenache) kanssa, jopa niin paljon, että nämä kaksi lajiketta usein sekoitetaan . Vidadillo tuottaa kuitenkin suurempia, tummempia ja paksukuorisempia marjoja, joista tulee pigmenttisempiä ja tanniinisempia viinejä kuin Garnacha -rypäleestä. Tämä viini on vegaaninen ja kypsytetty 10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinitila Viñedos y Bodegas Pablo

Vinedos y Bodegas Pablo on perheomisteinen viinitila, joka sijaitsee Aragónin Almonacid de la Sierrassa Carinenan alueella. Perheellä on tällä alueella pitkä viininvalmistusperinne, joka juontaa juurensa 1800-luvulle. Viinitilalla viljellään alkuperäisiä rypäleitä viinitarhoilla, jotka sijaitsevat Sierra del Moncayon juurella. Lisäksi tilalla käytetään biodynaamisen viininviljelyn menetelmiä. Viinitarhoissa ei käytetä minkäänlaisia rikkakasvien torjunta-aineita tai kemikaaleja.

Viinitila on säilyttänyt alueen alkuperäiset lajikkeet, joita ovat pääasiassa Garnacha ja harvinainen Vidadillo. Viiniköynnökset ovat keskimäärin 30 -100 -vuotiaita.  Nuoremmille viinitarhoille on myös istutettu joitakin kansainvälisiä lajikkeita, jotka täydentävät alkuperäistä lajikkeistoa.

Kommentit viinistä

Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Se oli viskositeetiltaan korkea (hitaat kyyneleet) ja lasissa raskasliikkeinen. Tuoksu oli voimakas, marjaisa, mausteinen ja yrttinen. Aromeissa löytyi karhunvadelmaa, kirsikkaa ja vadelmaa.

Maku oli täyteläinen ja kohtalaisen hedelmäinen, tanniineja oli runsaasti ja hapokkuuttakin (5,3 g/l) reilusti. Maussa oli pieni makeuden vivahde (sokeria 2 g/l) ja alkoholipitoisuus (14, 5 %) tuntui lämmittävänä.

Kokonaisuutena viini oli ryhdikkään tanniininen ja hapokas ruokaviini, joka sopii mielestämme hyvin erityisesti liharuoille ja riistalle.

Pisteet: 16 / 20 p

Hinta – Alko

Viñedos y Bodegas Pablo


Lue myös:


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti