
Tammikuun 2022 viiniuutuus: Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019
Alkon tammikuun erikoiserien teemasta ” Suomalaisia viininvalmistajia maailmalla” löytyi vuoden ensimmäinen kuukauden viiniuutuus Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019. Viini tulee Uudesta Seelannista viinitilalta, jota isännöivät suomalainen Satu Lappalainen ja hänen uusiseelantilainen puolisonsa John Kennard.
Olemme aikaisemmin maistelleet tämän viinitilan ehkä tunnetuinta viiniä Marlborouh Sauvignon Blancia, jonka hyvä laatu innosti tutustumaan myös viinitilan punaviiniin. Viinin kanssa testasimme suomalaista Valion puolikovaa herkuttelujuustoa Keisarinnaa. .
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019 tulee Canterburyn alueelta Uuden Seelannin eteläiseltä saarelta. Vigarage Lane – viinitalon tarina on alkanut vuonna 2002, jolloin John Kennard hankki viinitarhoja Marlborough´n alueelta. Viinitalo tuottaa tällä hetkellä viittä eri viiniä. Vicarage Lane kuuluu paikallisen ekosertifioinnin, Sustainable Winegrowing New Zealandin piiriin
Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019 on 100 %:sti Pinot Noir -rypäleestä valmistettu viini. Rypäleet on korjattu kiviseltä joenpohjaiselta viinitarhalta Waiparan alueelta Canterburystä toukokuussa 2019. Käyminen on tapahtunut pienissä altaissa ja kypsytys 228 litran tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan.
Viinin takaetiketistä ja pullonkaulasta löytyvät Suomen ja Uuden Seelannin liput ja etiketin maalaus on suomalaisen taiteilijan, Sirpa Alalääkkölän käsialaa.
Kommentit viinistä
Viini oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään kirsikanpunainen. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli voimakas, marjainen ja yrttinen. Aromeissa erottui puolukkaa, karpaloa ja vadelmaa sekä timjamia. Myös tertiääriaromeja oli hiukan havaittavissa mm. sienten ja syksyisen metsän aromien muodossa. Jälkituoksussa löytyi myös hiukan kukkaisia aromeja.
Maku oli keskitäyteläinen ja runsaan hapokas (hapot 5,3g/l). Tanniinit ja hapot olivat kohtalaisen pehmeät. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja lisäksi pitkässä veden kielelle nostattavassa jälkimaussa oli havaittavissa mansikkaisia aromeja.
Kokonaisuutena viini on lajikkeelle tyypillinen klassisen tyylin Pinot Noir, tasapainoinen ja raikkaan hapokas. Viiniä voisi mielestämme varastoida vielä 2-3 vuotta. Viiniä voi suositella esimerkiksi vaalealle lihalla, kanalle ja tonnikalalle. Sopii nautittavaksi myös sellaisenaan ja juustojen kanssa. Itse maistelimme suomalaista Keisarinna-juustoa tämän viinin kanssa ja makupari oli herkullinen.
Lopuksi voisi todeta, että on ilo tutustua ja maistella suomalaisten viininvalmistajien tuottamia laadukkaita viinejä. Vaikka Suomea ei luetakaan ns. viinintuottajamaaksi, tulee maailmalta tarjolle yhä enenevässä määrin hyviä viinejä, joissa näkyy suomalaisten viinintekijöiden kädenjälki.

Keisarinna – kristallinen gouda
Keisarinna on Suomessa kehitetty juusto, joka on juustotyyppinä uudenlainen. Sillä on kiteinen rakenne ja hedelmäinen maku. Keisarinnan kehittäminen on aloitettu 2011 Lapinlahden juustolassa. Ajatuksena oli valmistaa kotimaisesta maidosta valmistettu, puolikova juusto, joka maistuisi Parmesaanilta, mutta sen rakenne olisi pehmeämpi.
Keisarinnan maussa löytyykin vivahteita Parmesan-juustosta ja rakenne on goudamaisen pehmeä. Kiteet ovat juuston erikoisuus ja ne ovat peräisin pitkän kypsymisen mahdollistamasta proteiinien pilkkoutumisesta. Juusto on pehmeää ja sillä on hyvät sulamisominaisuudet esimerkiksi leivontaa ja ruoanlaittoa ajatellen.
Lue myös:
Helmikuun 2021 viiniuutuus – Big Sky Te Muna Road Pinot Noir 2018
Joulukuun 2020 viiniuutuus – Charivari La Rose Sauvage 2019
Charivari La Rose on suomalaisen viinintekijän Nea Berglundin valmistama.
Joulukuun viiniuutuus 2021, Hatzidakis Vinsanto 2004

