Kreikkalainen punaviini Tsantali Nemea ja Stifado
-15€,  14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  Liha,  Punaviinit

Punaviini Tsantali Nemea Réserve 2015 ja perinteikäs kreikkalainen lihapata


“Nyt kylmästä tee loppu,
pistä lieteen puita paljon ja
vielä runsaammin kaada viiniä, Thaliarkhos,
vahvaa, nelivuotiasta sabiinilaisesta ruukusta,
kaksikorvaisesta…”

(Talvilaulu, Horatius, Od, 1.9, Lainehtiva malja)


Kreikka – teeman 2. osassa valitsimme maisteltavaksi punaviinin, Tsantali Nemea Réserve 2015, Peleponnesoksen niemimaalta. Takavuosien Ateenan lomamatkalta oli jäänyt mieleen veden kielelle nostattava herkullinen ja murea kreikkalainen lihapata, stifado, jota kokeilimme tämän viinin kumppanina.

Agiorgitiko – rypäle

Tsantali Nemea Réserve 2015 on valmistettu Agiorgitiko -rypäleestä (100%). Rypäle on ylivoimaisesti viljellyin tumma lajike Kreikassa ja se on kotoisin Peloponnesoksen ja Attikan niemimailta, missä sen pääviljelyalueet sijaitsevat edelleen.

Agiorgitikosta käytetään myös nimeä ”Pyhän Yrjön rypäle”. Peloponnesoksella sijaitsevan Nemean alueen agiorgitiko-viinit tunnetaan myös nimellä Herakleen veri. (Herakles tai Herkules on kreikkalaisen mytologian sankarihahmo, Zeuksen poika ja puolijumala, joka suoritti 12 urotyötä surmaten mm. Nemean leijonan.)

Agiorgitiko-rypäleestä valmistetut viinit ovat hedelmäisiä ja melko tanniinisia. Tummat rypäleet ovat suhteellisen pienikokoisia ja paksukuorisuus antaa viineihin tanniinisuutta ja vahvaa makua. Agiorgitiko on monipuolinen rypälelajike, ja sitä käytetään kevyistä roséviineistä täyteläisiin punaviineihin.

Parhaimmat viinit viljellään suhteellisen korkeilla rinteillä, jotta hapokkuutta ja aromaattisuutta saadaan riittävästi. Köynnökset ovat homeherkkiä ja alttiita viruksille. Sanotaan, että Agiorgitiko-rypäle voisi olla yhtä merkittävä ja tunnettuvuutta tuova Kreikan viinituotannolle kuin, mitä Carmenére-rypäle on Chilelle, Pinotage-rypäle Etelä-Afrikalle tai Shiraz-rypäle Australialle.

Punaviini Tsantali Nemea Reserve 2015, Viinihetki
Punaviini Tsantali Nemea Réserve tulee Peloponnesoksen niemimaalta Nemeasta.

Tsantali Nemea Réserve 2015

Tämän viinin rypäleet tulevat Nemean alueella sijaitsevalta tarhalta, joka sijaitsee noin 500 metrin korkeudella merenpinnasta. Maaperä on punasavea. Rypäleet on murskattu kevyesti, alkoholikäyminen on tapahtunut 8-10 päivän ajan, josta kuorikontaktissa 2-3 päivää.

Viiniä on kypsytetty 12 kk 300 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 35 % on ollut uusia ja 65 % 2-3 vuotta vanhoja. Lopuksi viini on jatkanut kypsymistään pulloissa 5 kk:n ajan.

Tsantalin perhe kuuluu Kreikan vanhimpien viiniperheiden joukkoon. Perhe on viljellyt viinitarhoja vuodesta 1890. Evangelos Tsantalis (1913 – 1996), toisen polven viininvalmistaja ja yksi Kreikan viininvalmistushistorian karismaattisimmista hahmoista. Hän teki paikallisesta perheyrityksestä nopeasti kehittyvän tuotemerkin. Tätä pitkäaikaista perintöä toteuttaa nykyään kolmas ja neljäs Tsantali-sukupolvi. Tsantalilla on Kreikassa useita viinitarhoja, noin 250 työntekijää, 1 000 viininviljelijää ja vientiä 55 maahan.

Tsantali Nemea Réserve 2015 kuuluu suojatun alkuperänimityksen omaaviin viineihin (PDO).

Maistelukokemukset

Ulkonäöltään viini oli kirkas, ja väriltään hiukan ruskeaan vivahtava kirsikanpunainen. Viskositeetti oli keskinkertainen. Viinin tuoksu oli melko voimakas, mutta aromeiltaan kohtalaisen hitaasti avautuva dekantoinnista huolimatta. Tuoksuaromeissa havaitsimme yrttisyyttä ja mausteisuutta sekä hiukan umamimaisia vivahteita.

Aromikortti: punaviini Tsantali Nemea Réserve 2015, Viinihetki
Aromikortti: Tsantali Nemea Réserve 2015 (©Viinihetki)

Maku oli kuiva (sokeria 2g/l), keskitäyteläinen ja tanniinit olivat melko runsaat. Hapokkuutta viinistä löytyi myös (4.9g/l). Maun aromeissa tuli esiin tuoksun mausteisuuden (maustepippuri) lisäksi tummia marjoja, kuten karpaloa ja puolukkaa.

Kokonaisuutena viini oli keskitäyteläinen, hivenen karheahko ja rustiikkinen. Hitaasti avautuvana viini jäi hiukan arvoitukselliseksi. Todennäköisesti tämän viinin potentiaali tulee esiin parhaiten ruokaviininä, kuten esimerkiksi voimakkaiden liharuokien kumppanina.


Pisteet: 14/20p

Hinta – Alko

Viinitalo Tsantali


Kreikkalainen lihapata, Stifado, Viinihetki
Stifadon, perinteikkään kreikkalaisen lihapadan pääaineksia ovat
naudan- ja/tai lampaanliha ja pienet sipulit. Tsantali Nemea Réserve mausteisena ja tummamarjaisena viininä sopi hyvin tämän hautuneen lihapadan kumppaniksi.

Kreikkalainen lihapata, Stifado

Kreikka on historiansa aikana saanut kulinaarisia vaikutteita mm. roomalaisilta, venetsialaisilta, balkanilaisilta, turkkilaisilta, slaaveilta jne.

Stifado (Stifatho) on kreikkalaisen keittiön herkullisimpia liharuokia. Kreikan eri alueilla, eri paikkakunnilla tai jopa saman paikkakunnan vierekkäisissä tavernoissa ruoalla on omat piirteensä. Yleisimmin stifado on naudan- ja/tai lampaanlihasta, sekä myös kaninlihasta haudutettu arkinen lihapata, jonka makuainekset ovat kaneli, neilikka, sipuli ja punaviini. Stifado voidaan valmistaa myös merenelävistä.

Mausteliemessä kypsennettyjä Stifado-sipuleita myydään säilykkeenä nykyään myös Suomen ruokakaupoissa, mutta tavalliset pienet keltasipulit ja salottisipulit käyvät yhtä hyvin. Lisäkkeenä stifadon kanssa voi tarjota pastaa, perunaa, riisiä, paistettuja perunoita ja tuoretta leipää.

Stifado, kreikkalainen lihapata

Course Main Course
Cuisine Mediterranean
Cook Time 3 hours
Servings 4
Cost 20 €

Ingredients

 • 500 g naudan sisäpaistia voi tehdä myös lampaasta
 • ½-1 dl oliiviöljyä
 • suolaa, pippuria
 • 200 g paseerattua tomaattia
 • 2 rkl etikkaa
 • 1 dl punaviiniä
 • laakerinlehti
 • kanelitanko
 • 1 tl neilikkaa tai kuminaa
 • 2 rkl voita
 • helmi- tai salottisipuleita
 • 2 valkosipulin kynttä
 • hienonnettua persiljaa

Instructions

 • Leikkaa liha isoiksi paloiksi ja rukista oliiviöljyssä.
 • Mausta suolalla ja pippurilla.
 • Lisää joukkoon etikka, tomaatti, viini ja loput mausteet sekä 1,5 dl vettä.
 • Hauduta vähintään 1,5 – 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja pehmeää. (1. tunti 200 astetta ja laske lämpö 150 asteeseen).
 • Kuullota helmi- ja valkosipulit voissa ja lisää pataan noin 45 minuuttia ennen ruoan valmistumista.
 • Koristele hienonnetulla persiljalla.
 • Tarjoa vaalean riisin, pastan, perunoiden (esim. paistettujen) ja leivän kanssa.


Lähteet:

Wines of Greece
Wine searcher /Agiorgitiko wines


Lue myös:
Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti