14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  25-50€,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2022

Marraskuun 2022 viiniuutuus Salcheto Riserva Nobile di Montepulciano 2018                             

Marraskuun 2022 viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta ”Arvostettu Toscana”. Toscana on Italian tärkeimpiä laatuviinialueita. Maakunnan tuotanto painottuu punaviineihin, jotka ovat ruokapöydässä todella monipuolisia. Tyylit ulottuvat kevyistä täyteläisen voimakkaisiin ja hienostuneisiin viineihin.

Salcheto Riserva Nobile di Montepulciano 2018 

Salcheto Riserva Nobile di Montepulciano 2018 viini on valmistettu 95 % Sangiovese-rypäleestä, joka tunnetaan paikallisesti nimellä Prugnolo Gentile. Toisena rypäleenä Colorino 5 %. Viini tulee 15 hehtaarin luomuviljellyltä tarhalta Salcheiton viinitilalta Italian Toscanasta.  

Salco on viinitilan tärkein viinitarha. Sana tarkoittaa pajupuuta muinaisessa Toscanassa ja Salcheto on viinitilan läpi kulkevan puron nimi, jossa pajuja kasvoi aikoinaan runsaasti.

Rypäleet tähän viiniin korjataan käsin ja käyminen tapahtuu luonnollisilla hiivoilla. Viinit viiniytetään Toscanan Governo-menetelmän mukaisesti. Viiniyttäminen tapahtuu ilman sulfiitteja. Viiniä kypsytetään 24 kuukautta suurissa tynnyreissä, joista 70 % “botte-tynnyreissä” (puiset tynnyrit joko slaavilaisesta tammesta tai kastanjasta) ja 30 % “tonneaux-tynnyreissä” (tynnyri, jonka tilavuus on 300–750 litraa). Pullokypsytys kestää 12 kuukautta.

Governo-menetelmä

Governo on viininvalmistustekniikka, jonka uskotaan olevan keksitty 1400-luvulla Toscanassa. Menetelmä on suunniteltu varmistamaan hyvä käyminen ja tasapainoinen viini. Tekniikkaan kuuluu, että osa korjatuista viinierän viinirypäleistä säästetään ja osittain kuivataan. Jos pääerän käyminen alkaa hidastua tai näyttää olevan lähellä käymisen loppumista, lisätään puolikuivatut rypäleet käymiserään. Tämä antaa hiivalle uuden tehostettujen sokereiden lähteen prosessin käynnistämiseksi uudelleen. Tämä lisää viinin alkoholipitoisuutta, väriä, täyteläisyyttä ja tuoksua. Tällä menetelmällä voidaan tuottaa myös pehmeämpiä viinejä, joissa on enemmän alkoholia ja täyteläisempi väri.

Kommentit viinistä

Viini oli väriltään kirsikanpunainen, ruskehtavalla reunalla. Tuoksu oli voimakas ja mausteinen. Savuisuutta ja tupakkaa löytyi myös.

Maku oli keskitäyteläinen, tanniinit melko runsaat ja hapokkuuttakin oli kohtalaisen reilusti.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja aromeiltaan mausteinen. Pitkä jälkimaku oli tanniininen ja hapokas. Mielestämme tuhti ja monipuolinen viini, joka sopii hyvin ruokaviiniksi esimerkiksi tummalle lihalle ja riistalle. Se sopii myös hyvin juustoviiniksi. Varastointipotentiaalia viinillä on ehkä vielä 3-4 vuotta.


Pisteet: 15 / 20 p

Hinta – Alko

Viinitalo: Cantina Salcheto


Brandy-pähkinäjuusto ja marraskuun 2022 viiniuutuus

Juustoportin Brandy-pähkinä juusto

Viinin kumppanina maistelimme suomalaista Juustoportin Brandy-pähkinäjuustoa, joka oli erinomainen pari viinille. Vähintään kuusi kuukautta kypsynyt Brandy-pähkinäjuusto on runsasarominen juusto. Brandyllä ja pähkinällä maustetun juuston kypsytys tapahtuu osin brandyaltaassa. Brandy-pähkinäjuusto on yksi Juustoportin maailmanmestarijuustoista, sillä se on voittanut World Cheese Awards -juustokilpailussa kultamitalin. Myös Suomessa se on saavuttanut useita palkintoja vuosien varrella.


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti